RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1824|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位C兄指教(選購大四軸機種方面)

Makiching 發表於 2014-5-31 07:39:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟第一次玩大機(本身有玩開X4同MINI CP)
睇中左4部機,分別係
qrx350 pro
fc40
f450
cx20<------CX20係E排上網先睇到,工房好似無咩評價
自己個心係F450到,但一黎懶,二黎怕難砌<---最主要問題,
350PRO個殼易爛,2KM聽某鋪頭講數字遊戲,要用新版10仔控先2KM?
FC40除左圖傳唔夠遠之外,評價幾高
CX20完全無資料,除左知某拍賣網2000出機
以上係小弟一知半解,希望各位C兄提點下,THX!!

PS:自己有支舊版10仔控,唔多想浪費佢,用得番最好
價錢4000到啦,航拍平玩先,新手炒機多唔想一黎去到DJI V+咁成雞野落樓

solaris8x86 發表於 2014-5-31 08:50:23 | 只看該作者
FC40.....都叫做....大.....睇subject我仲以為你想入S800....
 樓主| Makiching 發表於 2014-5-31 09:05:47 來自手機 | 只看該作者
thx  c兄先,比起我玩x4  fc40好大嫁啦☺☺
solaris8x86 發表於 2014-5-31 09:34:20 | 只看該作者
Makiching 發表於 2014-5-31 09:05
thx  c兄先,比起我玩x4  fc40好大嫁啦☺☺

視乎你是否想長期玩4軸喇,要獲取實戰經驗,就更係自切F450喇,學完可日後係其他大機有一定應用經驗價值。如果自問自己只係要"過下引"玩一時三刻,咁就更係連阿嬏都飛得掂既Phantom系列,廢時煩呀嘛,但無乜"經驗"可取可言。而且玩得飛機要有一定認知,不論$4000到$40000都係玩具級技術,終有一日肯定要炒一鑊落嚟或甚至"total lost",到時唔好睇唔開,玩飛機嘅命運係咁架喇。

你個point好好,一開始就限制budget,對自己嘅投資有限制,得使日後損失減到最少,係理性嘅玩法。

樓主| Makiching 發表於 2014-5-31 09:45:51 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-31 09:34
視乎你是否想長期玩4軸喇,要獲取實戰經驗,就更係自切F450喇,學完可日後係其他大機有一定應用經驗價值。 ...

多謝師兄寶貴意見,
長玩都9成會,因為我會去旅行玩,
睇完師兄講可能450機會大d,
操好手機先入山狗玩下,
fc40只係睇完價錢有心動,
同大部分人都係玩佢系列,易搵話題呀嘛!!

solaris8x86 發表於 2014-5-31 09:51:07 | 只看該作者
Makiching 發表於 2014-5-31 09:45
多謝師兄寶貴意見,

若選F450,多睇jackyjack師兄啲post喇,佢玩自切DJI啲機好pro。
 樓主| Makiching 發表於 2014-5-31 11:32:35 來自手機 | 只看該作者
唔該師兄
contaxnikon 發表於 2014-5-31 13:53:38 | 只看該作者
Makiching 發表於 2014-5-31 09:45
多謝師兄寶貴意見,

經驗黎講,去旅行450 都太大。

樓主| Makiching 發表於 2014-5-31 16:42:03 來自手機 | 只看該作者
師兄你咁講一講,又要諗諗喎,
 樓主| Makiching 發表於 2014-5-31 16:42:56 來自手機 | 只看該作者
師兄經驗黎講邊部出國玩比較方便?
Gainax 發表於 2014-6-3 09:50:00 | 只看該作者
V+ 唔好諗喇。。。

原來成雞野原裝個圖傳都係得幾十米(DJI公佈既數真係信唔過),而且拍片會黑屏要回收