RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sfdo
收起左側

JV 用海棉胎難題 已解決

tc3driver 發表於 2014-7-16 21:39:45 | 顯示全部樓層
食粥都有speed mind, xceed車胎, 約$60對
 樓主| sfdo 發表於 2014-8-4 19:08:28 | 顯示全部樓層

七月尾至八月。唔知係唔係我眼花。JV 多左好多油漬,尤其出 波板糖 一攤黑色... 開得超慢都勁甩尾
之後要尾胎全落胎水 頭唔落,尾車高要升至 5mm 放軟彈簧 ,頭 kingpin 收好緊彈簧..... 0 camber  先至玩得掂。
yuenwai 發表於 2014-8-14 15:42:16 來自手機 | 顯示全部樓層
我都想知貓店搬左去边有無師兄可告知呢?thx
Annie268 發表於 2014-8-15 22:37:17 來自手機 | 顯示全部樓層
我都想知⋯
cvleung 發表於 2014-8-21 10:03:39 來自手機 | 顯示全部樓層
2103-4 Xing Hua Centre, 433 Shanghai Street
tc3driver 發表於 2014-8-21 22:08:42 | 顯示全部樓層

早幾個月上過去兩次都無開門,可能已經執左
beebone(real) 發表於 2014-8-27 10:31:54 | 顯示全部樓層
磨呔機唔係O俾你咁用, 全大呔唔會好跑. 條呔唔正型點磨都無用!!! 試其他牌子既呔啦
 樓主| sfdo 發表於 2014-8-27 23:05:31 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-27 10:31
磨呔機唔係O俾你咁用, 全大呔唔會好跑. 條呔唔正型點磨都無用!!! 試其他牌子既呔啦 ...

唔白。
如果前胎外則細過內則,應該可以磨返平,點解無用?
有時係尾胎磨損快過前胎,尾胎比前胎越細得多,車就越難控。我估預先將前胎磨到比尾胎細DD,開頭玩會偏推頭但跟住會越來越好走,唔通有估錯?
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:09:06 | 顯示全部樓層
sfdo 發表於 2014-8-27 23:05
唔白。
如果前胎外則細過內則,應該可以磨返平,點解無用?
有時係尾胎磨損快過前胎,尾胎比前胎越細得多 ...

1. 前胎外則細過內則 - 係因為唔夠camber
2. 尾胎磨損快過前胎 - 係因為你架車唔受油打空轉先會尾胎比前胎越細得多
3. 開頭玩會偏推頭但跟住會越來越好走 - 你既case係尾O太無磨摩打齒又唔夾條O太既rollout所以全大O太時尾輪唔夠動力而推頭.

如果你用咁既概念去買部O太機就錯哂方向, 磨O太多過玩車. 搵個高人幫你搞好部車先搞其他O野啦.

樓主| sfdo 發表於 2014-8-28 01:43:05 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:09
2. 尾胎磨損快過前胎 - 係因為你架車唔受油打空轉先會尾胎比前 ...

我都想教返正常 camber,但入彎超易甩尾.......
去 JV 請教過唔少人,但好難詳情講... 我諗可能要出錢請私人教啦

樓主| sfdo 發表於 2014-9-21 19:11:18 | 顯示全部樓層
beebone(real) 發表於 2014-8-28 01:09
2. 尾胎磨損快過前胎 - 係因為你架車唔受油打空轉先會尾胎比前 ...

試調細 Caster。上臂由原本中間調至前(如圖),[size=14.3999996185303px]細 Caster,扭軚時 Camber 變化細D,轉彎冇之前咁"應"。
去 JV 試過終於無甩尾。
依家變得偏推頭,頭 Camber 可調返大DD都唔甩尾,令頭胎外內磨損得較平衡,
[size=14.3999996185303px]無甩尾,尾胎磨損慢左,所以都係冇必要特登用磨機磨細頭胎。

Caster 細D好似易控制D,似係渣得定左D。
但睇返其他人D 12仔/pro10,似乎個個都係上臂用中問位,即 Caster 都幾大。但人人快過我,係我好慢.....
恐怕以上 Set 車概念係自欺欺人....唉

樓主| sfdo 發表於 2015-1-16 21:10:02 | 顯示全部樓層
又發現可能係個重大關鍵。
就係海棉胎 去胎去得快,令車高變低而磨底。
天水圍 ,頭車高 3.5mm 已嚴重磨地,JV 仲死....
最後發現車高 set  6mm 以上,感覺如膠胎一樣正常返。
想知你地車高又 SET 幾多?
disaster999_law 發表於 2015-1-18 19:30:21 | 顯示全部樓層
我的 Xray X12 2015 係 JV 試過用 xceed "medium" 前胎 (SH35) 同 "medium" 尾胎 (SH30). 前尾胎都去得快. 一排電 (~15mim) 無1-2mm

試過用 n 年前嘅 Jaco 胎, 前雙粉紅(~sh35-37), 尾粉紅 (~sh30-32)就 kum 啲, 前胎都去得快, 但係耐用過 xceed 兩倍, 尾胎超耐用, 玩左十批電還有 47-48mm 剩 (新胎有 ~ 52-53mm). 我買左 xceed "Hard" (sh40) 同 Speedmind sh35, 搵日試試

我頭尾 set 4.5mm 高有, 小小磨地...但係磨地應該係正常. 6mm有啲誇張

disaster999_law 發表於 2015-1-20 11:20:11 | 顯示全部樓層
Report: xceed "Hard" (sh40) ok 耐用. 新胎開頭有小小推,行順左就覺ok。有落paragon水胎
 樓主| sfdo 發表於 2015-1-22 19:11:31 | 顯示全部樓層
disaster999_law 發表於 2015-1-18 19:30
我的 Xray X12 2015 係 JV 試過用 xceed "medium" 前胎 (SH35) 同 "medium" 尾胎 (SH30). 前尾胎都去得快.  ...

如果只有急頂 break 入彎時小小磨,我猜都合理。
但回想起最壞時 2014年秋,係直路中掉頭 或 直路尾完全唔識轉彎,廿個圈左右大齒已"鑲"左幾粒石粒或碎件...可能係我時運低。
不過 2014年12月尾至2015年1月頭,落過幾場雨之後,好似好D。(一排電先至"鑲"一兩粒石粒)
williamau 發表於 2015-2-24 18:02:28 | 顯示全部樓層

高手 Ching! 我從你的解釋 發現我的12仔問題 Many Thanks!
以前我用過小齒比, 覺得慢D,認為將更容易控制 錯錯錯 1心用 drag brake 來控制減速
之後 使用 正確 rollout 發現比以前更容易控制

但很 少 Ching 在論壇會談論這個重點

beebone(real) 發表於 2015-2-25 00:26:42 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2015-2-24 18:02
高手 Ching! 我從你的解釋 發現我的12仔問題 Many Thanks!
以前我用過小齒比, 覺得慢D,認為將更容易控 ...

通常要試好多次,可以搵下Rctech.

williamau 發表於 2015-2-25 00:58:55 來自手機 | 顯示全部樓層
凈前後輪寬比例已有排試,540唔覺,但跳—级麼打D問題就一連串出來
 樓主| sfdo 發表於 2015-2-26 07:31:29 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2015-2-25 00:58
凈前後輪寬比例已有排試,540唔覺,但跳—级麼打D問題就一連串出來

咁如果架 S100 收油時好了好易甩尾,尾闊應該闊D好定係窄D好?
(避震同呔已頭硬尾軟。)

williamau 發表於 2015-2-26 09:15:35 來自手機 | 顯示全部樓層
收油就倾?drag brake 太大:逻是車本身行不到直,靠呔不停收正'全速時車很漂