RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: puichow
打印 上一主題 下一主題
收起左側

佐敦谷遙控車場

cs1 發表於 2015-7-20 22:19:29 | 只看該作者

我已經全車 COOPER  M-05 改用 18 粒曰本鋼制啤呤 , 淨晒D膠杯士有乜用 , 希望跑到 15 分中啦 ,

3S 11.1V 請問各位師兄 , 係埋唔可以用 , 因 TAMITA 合面有 7.4V 字出現 .
smuill 發表於 2015-7-20 22:25:12 來自手機 | 只看該作者
steveyiu 發表於 2015-7-20 21:58
就在昨天早上,第一次玩,車係慢,但見快車出都會入pit或行出綠色位避下,但有個大哥行出來大叫“個架車收 ...

星期日朝早超多快車,你叫位大哥小心揸快車,因住撞到我架車呀
rowrowdog 發表於 2015-7-21 22:44:43 來自手機 | 只看該作者

呢個世界好多人鍾意扮大哥。上星期玩F1,出彎有快車射埋嚟,好彩冇事繼續行,架快車就飛咗上天。
cc4321 發表於 2015-7-22 10:17:36 | 只看該作者
老實講,公家場有規定一定要玩快車咩?我放架大腳落去玩你可以趕我咩
ckcgary 發表於 2015-7-22 10:26:58 | 只看該作者
有啲人係鍾意扮勁無錢剩,係自認高手就唔會撞到人啦...........慢車/控得唔好係每個人必經階段,人地就係要去練習多啲先可以追步,公家場你隊埋嚟有咩損傷唔好媽媽叉叉,大家都唔想有意外.............某啲人真係有心去射人除外...........

樓上師兄,你放架合比例嘅坦克都唔可以話你..........
smuill 發表於 2015-7-22 19:40:19 | 只看該作者
;P;P
lyboy 發表於 2015-7-22 20:11:16 | 只看該作者
貼個P牌就OK
好似係
TIERIA 發表於 2015-7-22 20:16:12 | 只看該作者
放心啦!之前我係JV晚上玩M05,成班快車師兄都照玩,大家都冇乜問題。
我手車都好慢,基本上唔好左fing右fing就冇問題啦!
至於關於有d師兄鍾意射人呢,我都遇過一個,我就等佢冇電先玩,touring最多咪7,8分鐘收車。
而且鍾意射人既師兄通常都係車快技術差兼冇品,咁下次咪拎架1/8GT落場囉,睇佢仲射唔射埋黎!
andynax1 發表於 2015-7-22 20:45:46 | 只看該作者
若果放架Traxxas xo-1 1/7 有無問題?
andynax1 發表於 2015-7-23 08:58:12 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-20 22:19
我已經全車 COOPER  M-05 改用 18 粒曰本鋼制啤呤 , 淨晒D膠杯士有乜用 , 希望跑到 15 分中啦 ,

3S 11.1 ...

個ESC有low-Voltage cut-off同個motor食到11.1v就可以用
firesun 發表於 2015-7-23 11:38:38 來自手機 | 只看該作者
走去放HPI Savage XL,有本事咪試下撞lor ,唔知邊個傷呢XD
50270898 發表於 2015-7-23 13:27:22 | 只看該作者
慢車新手遇著快車新手啫
冇理由JV星期日只有老屎忽
cs1 發表於 2015-7-23 16:54:44 | 只看該作者
andynax1 發表於 2015-7-23 08:58
個ESC有low-Voltage cut-off同個motor食到11.1v就可以用

這 TAMIYA  MINI COOPER M-05 , 是 7.4V  要改咩配件才可直接用 3S 11.1V 2200/3000MAH .  LIPO. 直接改用 11.1V 是否一定燒 ? THANKS.

TAMIYA M05 mini cooper Kit

latest M 05 chassis with the popular Rover Mini
cc4321 發表於 2015-7-23 17:45:42 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-7-22 10:26
有啲人係鍾意扮勁無錢剩,係自認高手就唔會撞到人啦...........慢車/控得唔好係每個人必經階段,人地就係 ...

好多人將公家場當作私人練習場,佢地一班人玩車你放車落去佢都唔LIKE你,下次政府再起新場最好標明個場最低行車時速係要幾多,咁就小好多拗
andynax1 發表於 2015-7-23 17:48:47 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-23 16:54
這 TAMIYA  MINI COOPER M-05 , 是 7.4V  要改咩配件才可直接用 3S 11.1V 2200/3000MAH .  LIPO. 直接改 ...

要改用到3S lipo, 通常都要成set Motor(brushless)+ESC(120A)都要改, 要洗好多$$$
第二改完motor之後架車會變炮彈飛車, 波箱選耗會好大, Tamiya原廠parts唔之頂唔頂得順.....三思!

原廠Motor + ESC 只support 7.2V
cc4321 發表於 2015-7-23 17:49:47 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-23 16:54
這 TAMIYA  MINI COOPER M-05 , 是 7.4V  要改咩配件才可直接用 3S 11.1V 2200/3000MAH .  LIPO. 直接改 ...

呢部車行11.1V?就算比你加到3S電落去,佢D膠parts頂唔頂得順呀
ckcgary 發表於 2015-7-23 17:50:36 | 只看該作者
andynax1 發表於 2015-7-23 17:48
要改用到3S lipo, 通常都要成set Motor(brushless)+ESC(120A)都要改, 要洗好多$$$
第二改完motor之後架車 ...

Brushed ESC 都可以 support 3S,唔一定要好貴先玩到 3S,白豬黑豬都可以好快.........
andynax1 發表於 2015-7-23 18:00:57 | 只看該作者
cc4321 發表於 2015-7-23 17:45
好多人將公家場當作私人練習場,佢地一班人玩車你放車落去佢都唔LIKE你,下次政府再起新場最好標明個場最低 ...

其實情況就等同單車徑一樣, 幾皮野買架roadbike踩單車徑, 踩得慢少少就同你講"唔該!", 到左行人過路區又大聲吠"唔該!"....條路你既咩
過左其它roadbike就沾沾自喜
shing317 發表於 2015-7-23 18:05:19 | 只看該作者
我覺得真的不用介意那班快車黨,只要符合JV電車的比例規則便可,快慢冇所謂,我都是長期玩TT01,有快車便比佢過先,一直冇問題。
ckcgary 發表於 2015-7-23 18:11:10 | 只看該作者
shing317 發表於 2015-7-23 18:05
我覺得真的不用介意那班快車黨,只要符合JV電車的比例規則便可,快慢冇所謂,我都是長期玩TT01,有快車便比 ...

慢車/新手讓快車過係好正常,只係有唔少人遇到不愉快經歷,被人"刻意"親 pat 啫.........