RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: thomrex
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想自己砌部四軸,師兄可否比d意見?

樓主| thomrex 發表於 2014-5-2 12:27:25 | 只看該作者
削骨呢下野真係唔係凡夫俗子可以做到...  當然最簡單就係唔裝gimbal gopro, 不過冇左呢d野, 就咁齋飛又冇咁好玩...
ivanwcs 發表於 2014-5-2 12:47:25 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-1 23:10
神奇!!!!! 多謝經驗分享! 但無法解釋....咁用咗可以飛遠幾多??

效果應該一般,已經轉用radio link 433mhz module
ivanwcs 發表於 2014-5-2 12:50:21 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 23:36
咁如果日後真係想飛10km,係咪應該忍痛一鋪過買14SG方便日後upgrade?摩打方面,我應該點配搭先可以飛耐d? ...

想飛10km, 2.4g應該無咩可能,通常都會轉用433mhz module, 鬼佬都是甘玩
同個控無咩關係,正常控都是100mw, 1km左右
ivanwcs 發表於 2014-5-2 12:52:38 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-1 23:55
我宜家假設用4822 490kv,其實呢個扭力有利延長飛行時間嗎?又或者應該點去比較呢? ...

要飛耐,基本上就是大機架,大槳,低kv摩打
之後就是穩一種特別輕既電,大陸有間廠有做,超輕,好似6000mah 1S先80g, 20c

solaris8x86 發表於 2014-5-2 12:59:46 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-2 12:27
削骨呢下野真係唔係凡夫俗子可以做到...  當然最簡單就係唔裝gimbal gopro, 不過冇左呢d野, 就咁齋飛又冇咁 ...

咁你係向專業進發架嘛,難唔到你嘅,我有一部削骨機,專削模型炭纖機,Made in Germany,計好數後我成日乜都去削,減圷幾好用

樓主| thomrex 發表於 2014-5-2 14:29:39 來自手機 | 只看該作者
師兄你玩到專業就得啫,我呢d唯有係靠買些少補藥補下身就算……
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-2 14:32:40 來自手機 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-5-2 12:52
要飛耐,基本上就是大機架,大槳,低kv摩打
之後就是穩一種特別輕既電,大陸有間廠有做,超輕,好似6000ma ...

呢d電會唔會好貴?有時我諗手机電、尿袋之類又得唔得,不過應該爆唔起……
ivanwcs 發表於 2014-5-2 14:35:24 | 只看該作者
thomrex 發表於 2014-5-2 14:32
呢d電會唔會好貴?有時我諗手机電、尿袋之類又得唔得,不過應該爆唔起…… ...

80蚊人仔一粒3.7v,宜家好似已經無貨了
3S先240G,平時普通2200都已經200g...
 樓主| thomrex 發表於 2014-5-5 19:03:59 | 只看該作者
剛在Hobbyking買左frsky x9d.  到手後會先安到phantom 1試機.  
其他野慢慢再諗, 主要係要研究下用咩型號/spec既摩打會比較襟飛d.  
Vickyjim007 發表於 2014-5-5 23:13:05 來自手機 | 只看該作者
其代試機報告