RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3055|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

個位師兄們LED問題~

acc666 發表於 2014-4-23 01:19:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟對電學一D都唔識,但又想玩夜機~4軸機CX-20  2700MAH電3S 25C~ (同精靈差唔多樣)有咩LED技術可傳授一下~價錢加件可以詳細講下嗎
solaris8x86 發表於 2014-4-23 08:46:06 | 只看該作者
點解唔出去鴨記行一轉哎,有大把cheap LED任選。

樓主| acc666 發表於 2014-4-23 14:31:33 | 只看該作者
供電係邊度拎-0-?
kay1926 發表於 2014-4-23 16:47:30 來自手機 | 只看該作者
里电平衡插
byuen 發表於 2014-4-23 16:51:07 | 只看該作者
如果 LED 係 12v, 咪就響主動力 3s 電, 嗰 balance 頭度攞電.
solaris8x86 發表於 2014-4-23 17:00:46 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-4-23 16:51
如果 LED 係 12v, 咪就響主動力 3s 電, 嗰 balance 頭度攞電.

我需然唔太想指指點點byuen師兄....但最好唔好,不然又多一部機cup機炒....。
solaris8x86 發表於 2014-4-23 18:10:58 | 只看該作者

玩車仔嘅人可能唔明,但真正玩航空電子嘅人一般都會明,大家自己睇同一舊Li Po出兩個output使用有至命問題,所以....最好唔好....有時炒機唔一定係DJI嘅問題,其實可能係自己多手改壞機嘅問題....
Cup死你....Cup死你....Cup死你....
http://www.wattflyer.com/forums/showthread.php?t=39138
阿邊個 發表於 2014-4-23 19:18:03 | 只看該作者
睇左link, 好似冇講點解唔可以出鋰電平衡頭, 願聞其詳學下野. 事關我有一部車都係用鋰電平衡頭俾電D 車燈用.
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:15:24 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-4-23 19:18
睇左link, 好似冇講點解唔可以出鋰電平衡頭, 願聞其詳學下野. 事關我有一部車都係用鋰電平衡頭俾電D 車燈用 ...

睇唔明唔緊要,我3幾句長話短說,跟本問題不在parallel平衡頭,而係多路電子儀器共同使用相同電源時 (電池),由其是voltage較高 (當使用3S以上,即11.1v或以上),會有一定可能另到電路過熱 (熱力由能產生高熱的裝置在電線上傳輸,如motor或LEDs...haha..),從而導至整個電路出現一舜間的power lost,一般出現時會在飛機電池放了2/3電力後出現,即大部份飛機耗盡電池前數分鐘,所以在平衡頭直接安裝LED使用時,由於 parrallel平衡頭焊接位和14AWG放電缐跟本焊在同一個錫焊位上,熱力更容易經由電池干擾機體底板上的BEC電路而導致power lost當飛機在天上一秒半秒無了電流,是否有GPS failsafe都已無關係。Cup Q硬,由於有唔少人會從底板位取電比自己額外加上去嘅裝置使用,如圖傳糸統丶OSD丶各色各樣LED等等,所以有唔少人炒咗機都未知乜嘢事,其實係自己改壞機。

解決方法已在上面鬼佬site,日後有幾會再吹下對應
一舜power lost的解決方案 - 穩壓 regulator (Regulator唔一定等如日常表面上只見到嘅降壓應用 12v -> 5v, No。 Switching 12v -> 12v一樣可以)
LED平衡頭問題...我3丶4年前係第一代AR Drone 1.0上領教過.... 吸收教訓後才有今日紅色天使環人頭上5000個flight不墜神話....但大家千萬不要學...因為D記啲機隨時自己㑹降落......emmmm.....(D記而家有禁飛區嘛...同我無關).

solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:43:23 | 只看該作者
希望講解工作,日後由byuen師兄全力進行,我寫中文好能辛苦.... (我一生都係打英文字)。
Booster 發表於 2014-4-23 20:46:43 | 只看該作者
路過,見到文章得啖笑
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:59:08 | 只看該作者
Booster 發表於 2014-4-23 20:46
路過,見到文章得啖笑

唔明白switch mode regulator背後使用原理,又叫人日日用,又真係幾好笑....。
siuwai999999 發表於 2014-4-23 21:58:22 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-23 20:59
唔明白switch mode regulator背後使用原理,又叫人日日用,又真係幾好笑....。
...

ching 這個可以用ma
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:01:19 | 只看該作者

Hobbyking上有大把switch mode regulator,任選voltage。
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:01:45 | 只看該作者
regulator 我晤建議用, adj 有事就直出了
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:09:04 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:01
regulator 我晤建議用, adj 有事就直出了

有玩傳統自切多軸你就明白switch mode regulator係救星,保你架機,同你銀包全家。Phantom係廠機,一般車仔人丶自然人已再無機會見到regulator,因為已在motherboard板丶motor板上內置了。
siuwai999999 發表於 2014-4-23 22:10:48 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-4-23 22:01
Hobbyking上有大把switch mode regulator,任選voltage。

ching 我比較like 用固定電壓多d 怕 vr 有事就大獲了 , Isolated Converter 防于擾比較好但好貴
阿邊個 發表於 2014-4-23 22:56:27 | 只看該作者
學到野!

我都係一個小小車仔入手人, 咁想問, power lose係會斷左之後唔再開返, 只係斷一斷即刻著返機? 呢種情況, 對RC 車有冇大影響? 飛機可以想像到個嚴重性.
f6f 發表於 2014-4-23 23:01:40 | 只看該作者
for you reference

http://rc-evo.com/xbbs/thread-302096-1-1.html

solaris8x86 發表於 2014-4-23 23:56:24 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-4-23 22:56
學到野!

我都係一個小小車仔入手人, 咁想問, power lose係會斷左之後唔再開返, 只係斷一斷即刻著返機? 呢 ...

所謂power lost其實大多數程況只係電壓閃一閃,並不是完全斷電,或有時叫做overloading,車仔嘅電子變速器本身就係一個regulator,可能只係閃一閃,但燒電變可能不大,除非voltage入力本身是很大火數。
在多軸機上就cup死你....因為一秒半秒電壓閃一閃,飛機已可能垂直式失去平行,到一秒半秒後電壓回覆正常,機身可能已斜過可修補角度....cup死你哎...cup死你哎... 就係咁樣,南生圍又再増潻一員多軸忘魂 (個個禮拜都有,我已見怪不怪)。