RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
收起左側

SCX 10 車主及討論區

樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-2 14:30:57 | 顯示全部樓層
cnc 車令! 強!

請問有邊隻金屬重令可推介?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-3 11:36:54 | 顯示全部樓層
仲想問就係, 我而家用既係原裝黐上去既呔, 咁, 此情此境, 如果想加重量響轆令, 都唯有用老強方式搣甩外呔, 再加wheel weight?
ricksonchow 發表於 2014-4-3 11:48:10 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-3 11:36
仲想問就係, 我而家用既係原裝黐上去既呔, 咁, 此情此境, 如果想加重量響轆令, 都唯有用老強方式搣甩外呔,  ...

強暴佢佢會爛GA, youtube 有好多教學點樣完好無缺咁分返開條胎, 最多人用既方法就係用水煲
stam28 發表於 2014-4-3 12:08:32 | 顯示全部樓層
水煮30分鐘左右、再加力搣。
giggs20031986 發表於 2014-4-4 17:11:53 | 顯示全部樓層
請問邊有有SCX10 賣?? 行完廣華街唔覺有
cccan 發表於 2014-4-4 17:16:13 | 顯示全部樓層
我見智樂好似有
giggs20031986 發表於 2014-4-4 17:35:34 | 顯示全部樓層
好多間都係得WRAITH
thl0610 發表於 2014-4-5 14:43:58 | 顯示全部樓層
前兩日小弟食粥買埋最後一部scx10 jeep kit;)家下努力砌緊

想問下大家 家下主要爬山電變係咪 ae2 同 yeah racing個隻??

但有冇師兄知道ae 2 set programme 係咪只能用castle link??

咁castle link大約幾錢??   thank you 師兄s
shancollection 發表於 2014-4-5 18:22:03 | 顯示全部樓層
thl0610 發表於 2014-4-5 14:43
前兩日小弟食粥買埋最後一部scx10 jeep kit;)家下努力砌緊

想問下大家 家下主要爬山電變係咪 ae2 同 yeah  ...

AE2 有少少野可以用支控黎set http://www.axialracing.com/blog_posts/787000000
castle link百零蚊人仔
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-5 23:42:02 | 顯示全部樓層

呵呵, AE2, 諗住先

尋晚海鮮痕, 裝左之前以為唔掂果個國產drag brake ESC 上車, 又得喎,

今日首次用有drag brake, 真係幾好玩, 但佢個drag 唔夠大力, 坡度大D 都hold 唔住. 奈何呢D 國產野, 冇得再set 個brake 大力D

今次經驗係, 如果係要慢爬石陣, 有drag 真係好好多.

p.s. 加左條片, https://www.youtube.com/watch?v=LY-_ZOQ36pU&feature=youtu.be
ricksonchow 發表於 2014-4-7 02:14:44 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-5 23:42
呵呵, AE2, 諗住先

尋晚海鮮痕, 裝左之前以為唔掂果個國產drag brake ESC 上車, 又得喎,

個效果都OK AR, 如果主要用黎行Trail 要求唔高都幾抵玩, 1舊都唔使就有drag brake

BTW, 你部車行起黎支支聲既? 係唔係有地方入左沙/ 生左銹?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-7 10:26:05 | 顯示全部樓層
嘩, 隻耳仔咁利, 咁都聽到? 我都唔確定係邊度, 托起部車空轉又冇左聲. 估係shaft 轉動個頭球入左塵, 試下再抹/洗下佢先.

講開, 有冇用過雙星或者YR 果隻anti wear 既油?

個drag brake, 去到咁斜, 係唔夠力hold 住部車, 但佢幫手做一D, 自己再少少後波, 就定得住啦.
cyt2011 發表於 2014-4-7 12:14:28 | 顯示全部樓層
KWS 邊間有 Castle V3 設定卡, 想攪下隻AE2 !
Ericang 發表於 2014-4-7 16:01:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Castle link 我出面都搵唔到,諗住 taobao 訂。  支支聲係 WB8 shaft、我成日行行下都會咁,落下油就ok,我通常會帶埋支細支 marui silicon oil.
thl0610 發表於 2014-4-9 20:21:54 | 顯示全部樓層
想請問一下 有刷電變 可唔可以加uebc??  

如果唔得  又覺得供電慢咁可以點><  thx
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-9 23:06:45 | 顯示全部樓層
有刷電變, 可以加UBEC, 我都加左.
bbfonghk 發表於 2014-4-10 09:53:25 來自手機 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-4-9 23:06
有刷電變, 可以加UBEC, 我都加左.

師兄,
我係新手想問下乜野係u b e c有咩用?
ricksonchow 發表於 2014-4-10 10:46:42 | 顯示全部樓層
玩爬山車要比較大力既SERVO, 但係LEE D SERVO 會扯多D 電, 而普通ESC 未必比到咁多電接收同SERVO, 要另外接UBEC 直接由電池取電比接收同SERVO
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-4-10 11:54:52 | 顯示全部樓層
http://rcmodel.abang.com/od/modelzhishi/a/ubecuse.htm 係一件咁野,

例如我個ESC, 出電係5V, 同埋得1A. 但係, 好多舵機都要6V 先夠快, 5V 就慢到要等.

於是, 就外接一個external battery eliminator circuit, 直接從電池取電, 將7.Xv既電壓, 降到6V, 再加上一般ubec 都有成4-5A 電流, 咁就夠晒你俾個舵機、燈之類既用電啦.
bbfonghk 發表於 2014-4-10 12:26:40 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該曬樓上兩位師兄,另外我請教下,我而家玩緊cc01係用5000mah NiMh電,覺得鋰電只係比較輕,同一樣係5000mah 返正玩慢爬無所為電又容易照顧,係唔係冇咩必要轉用鋰電呢?