RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: gtimax
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Jv 上星期六有學屆搖控車賽,知唔知大會提供既車資料?

jaccs 發表於 2014-3-4 23:24:23 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-3-4 22:52
Team magic??? 咁就唔係富二代啦

如果orion電,電變及摩打,keyence水塘,見人地係Team magic車架,就話唔係富二代,咁就無話說了,果日頭車亦都係team magic..
kelvinayhh 發表於 2014-3-4 23:31:30 | 只看該作者
jaccs 發表於 2014-3-4 22:42
之前遇過一位富二代準車手(中一生),電變,摩打orion, 電: Orion 8000mah lipo, keyence水塘(五舊水果款), ...

Should be Trinity Motor
GigaRacer 發表於 2014-3-5 01:28:20 來自手機 | 只看該作者
又吾下下話人地富二代。我也常帶個仔去比賽。自己亦有玩。玩了一段時間,設備就會好少少。有機會一齊交流下
新人 發表於 2014-3-5 07:19:41 來自手機 | 只看該作者
KYOSH0 發表於 2014-3-4 20:43
當日我上午時間都在Jv
在B場同細路玩蚊車,學界青年人在B場練習,但是撞來撞去要叔起隻腳先得。
看看A場情 ...

撞黎撞去果啲係由學校買車,之後用黎比賽。A 組果十個 就平時keep 住玩,所以唔可以一概而論:)
 樓主| gtimax 發表於 2014-3-5 09:34:21 來自手機 | 只看該作者
賽例唔比精選摩打咩? 點解唔用trinity 精選5% ? 快過10.5 啦
cvleung 發表於 2014-3-5 13:48:29 來自手機 | 只看該作者
其實個人賽跑4.5T仲好啦,又刺激又快,13.5T真係好怪
新人 發表於 2014-3-5 16:04:20 來自手機 | 只看該作者
你唔問下點解Titc 都有13.5 鬥?好似仲要係blinky mode
50270898 發表於 2014-3-5 16:36:40 | 只看該作者
gtimax 發表於 2014-3-5 09:34
賽例唔比精選摩打咩? 點解唔用trinity 精選5% ? 快過10.5 啦

頭車好似就是用Trinity 13.5 4700kv

ckcgary 發表於 2014-3-5 16:55:08 | 只看該作者
50270898 發表於 2014-3-5 16:36

如果 13.5T 去到 4700KV,咁就真係屈機喇.........
新人 發表於 2014-3-5 17:09:19 來自手機 | 只看該作者
50270898 發表於 2014-3-5 16:36

頭車係用緊trinity keyence cap
viper esc
19R 發表於 2014-3-5 17:20:10 | 只看該作者
cvleung 發表於 2014-3-5 13:48
其實個人賽跑4.5T仲好啦,又刺激又快,13.5T真係好怪

你可曾見過JV有幫人玩13.5T, 又快又刺激?
新人 發表於 2014-3-5 17:24:16 來自手機 | 只看該作者
19R 發表於 2014-3-5 17:20
你可曾見過JV有幫人玩13.5T, 又快又刺激?

我見過
 樓主| gtimax 發表於 2014-3-6 00:29:50 來自手機 | 只看該作者
鬥stock 一向是先鬥架生再鬥技術,但叫手車未得既跑4.5 真係一圈都跑唔倒就撞散,所以都冇辦法
hkit 發表於 2014-3-7 20:11:00 | 只看該作者
各位師兄,其實小弟是本次比賽的參加者之一
講開甘講,今次比賽都只是第二年搞。
遙控模型車可以話系學屆黎講都系啱啱起步,如果唔系有長輩、朋友玩開車,
我林作為一名學生都幾難有機會接觸到。
所以,我個人覺得第二年搞,無論我地玩得如何,技術再爛,
能夠有甘多學生、學校參與,
已經系一件高興嘅事。
而講到資源方面,無論系我真心交好,定系ching你地講笑開心下又好
其實有好多同學仔都系以學校(隊制)的名義參賽,
而我亦聽聞除了大會提供一部分之外
老師亦會利用科組的budget去添置
就像是其他學界比賽那樣,如vex、機械人之類
所以,同學們並不是那麼的土豪
再此,亦要多謝各位納稅人的支持
當然,a組那些可能真的是私火野。
最後,其實玩車又好,比賽又好
我都只系想放鬆下自己,開心下甘解
況且,我玩車之後,系學校搵到一班有共同喜好嘅同學仔,
週末唔洗再系屋企做毒男,又或者到圖書館溫書
更加意想不到嘅系,我地同負責個啊sir有講有笑,好似朋友甘
除此之外,去到唔同的車場玩車時還認識到不同的人,曠闊我的視野,大家互相交流
話唔定就系ching你。
最後,雖然好似離左題,但點都好,我只系想發表一下作為當局者的想法,亦不是針對、反駁其他意見。
做人很簡單,開心便好。(起碼我目前是這樣認為的^^)
wtyuo 發表於 2014-3-7 22:35:20 | 只看該作者
講得好
hkh1994 發表於 2014-3-7 22:46:22 來自手機 | 只看該作者
jaccs 發表於 2014-3-4 22:43
感覺好似食左偉哥,但唔比造咁樣...

師兄
其實點解要富二代去稱呼人呢?
jaccs 發表於 2014-3-7 23:11:44 | 只看該作者
hkh1994 發表於 2014-3-7 22:46
師兄
其實點解要富二代去稱呼人呢?

其實並無不敬之意,ching不用太介意,因為以他們的年紀,相信不會自己出外做工搵錢買吧?所以不只我,其他ching都用富二代形容他們,亦無問題.

blackshark3 發表於 2014-3-7 23:20:17 | 只看該作者
hkit 發表於 2014-3-7 20:11
遙控模型車可以話系學屆黎 ...

呢位朋友,希望你地一班同學玩得開心亦會繼續玩遙控模型,喺車場有問題可以交流下
GigaRacer 發表於 2014-3-8 02:30:55 來自手機 | 只看該作者
Support!!  下次早D知道,我會幫個仔報名。不過一年只有一次,好似少左D。同學仔和老師吾通一年先同其他學校交流一次?
wobblyRC 發表於 2014-3-8 10:55:37 | 只看該作者
hkit 發表於 2014-3-7 20:11
遙控模型車可以話系學屆黎 ...

反而學生比好多師兄更理性.
讚成對學生多點支持!