RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: software2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想買 Phantom

LAWRY 發表於 2014-3-5 11:17:42 來自手機 | 只看該作者

c 兄  我就唔見議你買fc40   因為當買左玩左一星期 就知中伏了   到時就會諗點解唔直接買p2  
hkmario 發表於 2014-3-5 11:45:01 | 只看該作者
LAWRY 發表於 2014-3-5 11:17
c 兄  我就唔見議你買fc40   因為當買左玩左一星期 就知中伏了   到時就會諗點解唔直接買p2  
...

買左P2 又會話點解唔買450, 買左450又會話點解唔買800, 跟住1000, 然後ATM etc...
到最後都係睇樓主自己想要乜, 有幾多銀彈係手.

仲有就係, 停一停諗一諗:
最近phantom俾好多雜誌吹到好大, 但其實遙控飛機同車仔唔同, 好多地方都唔玩得. 唔好以為個公園冇人就走入去玩.
每次玩都要走入去D山卡拉. 最後搞到冇心機玩.
如果閣下四圍飛唔理他人安全搞到上埋頭版, 唔單止你瀨野, 仲會俾全香港玩飛機ching咀咒.
solaris8x86 發表於 2014-3-5 12:21:54 | 只看該作者
...

又唔係嘅,剛剛玩飛機,更係要撞吓炒吓架喇,一野買頂級,萬一上咗樹落唔返黎,就真係一鋪清,我亦建議先入F40,學識飛後至去搞upgrade。一次過投資太多而一鑊過收皮,到時就真係....
siuwai999999 發表於 2014-3-5 12:39:35 | 只看該作者
...

Ching 如果喜歡p2 其實p1 可改p2 ,其實p2殼p1内藏,好遇原裝p2 , 起碼晤洗用貴電,用双電放入倉又靚仔。只系雲台令買!
solaris8x86 發表於 2014-3-5 13:06:32 | 只看該作者

條例上有少許誤解,香港有不少地方係不建議飛,但並非不可以飛。除兩個香港機場真正有條例對空域管制外,基本上在香港內任何空域飛7kg以下的模型飛機亦是合法 (在不著陸程況下),但著陸後就會受到著陸地點的相關法律限制 (如郊野公園丶公路丶屋苑等), 所以實際上,其他相關法例限制了RC player自身所處丶起飛和降落一刻的地理位置是否可玩飛機 (非民航條例限制),而非對7kg以下飛機自己的飛行空域位置限制 (民航條例限制)。

所以,撞機後要負上怎麼樣的責任,完全視乎被撞的財產物 (包括人體) 和地點內的相關條例而決定,而非民航條例 (除了機場管制空域丶或直接觸及真飛機的意外)。

ken.8298 發表於 2014-3-5 14:36:18 | 只看該作者

我都係fc40,玩左半個月喇而家玩緊fpv用緊完裝2.4g控真係好好玩圖傳仲有update 地方,其實好似hkmario所講睇下你要乜銀彈幾多玩左一輪以知既係買邊隻phantom 都好其實最主要既飛控係一樣,你要唔洗煩要一體化有銀彈既咪買p2,p2v,唔like佢舊2代電既(我係呢種)咪買p1.p1fc40, p1用佢h3云台係要換底板但淘宝上比p1用既云台又平又好又輕唔一定用佢,所以唔洗煩買邊隻好(有漏有錯請補充),淨玩要勁要型$夠多咪直上s1000配5d云台而家有特價
ken.8298 發表於 2014-3-5 14:45:14 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-3-5 12:39
Ching 如果喜歡p2 其實p1 可改p2 ,其實p2殼p1内藏,好遇原裝p2 , 起碼晤洗用貴電,用双電放入倉又靚仔 ...

係咪真係得架我有興趣呀直頭放5000mah電入去
LAWRY 發表於 2014-3-5 16:30:41 來自手機 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-3-5 12:21
又唔係嘅,剛剛玩飛機,更係要撞吓炒吓架喇,一野買頂級,萬一上咗樹落唔返黎,就真係一鋪清,我亦建議先 ...

C 兄  你應該知到上手唔難  唔講佢會唔會炒機, 上左手對架機要求高左就會買架勁d  ,到時投資變相就大左
solaris8x86 發表於 2014-3-5 16:57:37 | 只看該作者

我唔係講上手,而係講飛行經驗,遙控飛機有一樣野同真飛機一樣 - "飛行小時" (白話:飛行鐘數),上到天空後若遇到問題,因須要在一秒半秒內做出決定,根本無太多時間比你思考,你必需從"飛行鐘數"中獲取的經驗而使用本能反應去處理即時問題。例如飛機尚有一秒便撞樹丶飛機在海中心飛到一半才發覺唔夠電回航等等,這類問題在半秒內決定錯誤,飛機便無法回航 -> 收皮,因$2000 - $100,000一架的多軸機同樣要面對這一類問題,所以一開始便投資一次過佢款在一部多軸機上,在沒有飛行鐘數的經驗支持下,風險有點高。

siuwai999999 發表於 2014-3-5 18:11:49 | 只看該作者
ken.8298 發表於 2014-3-5 14:45
係咪真係得架我有興趣呀直頭放5000mah電入去

Ching 系得架,你想好似p2 甘你買個p2殼及插電座,訊號晤洗驳,開關制功能一樣有,你可以買一舊p2電玩下,其它用反2200-2700mah x2 就ok ,只系電電池蓋要diy . 你可去rctw 有教p1轉p2 , 建議用p2 9443 槳 thx
 樓主| software2 發表於 2014-3-5 23:22:38 | 只看該作者
暫時最經濟是買住部 FC40 玩下先,清楚自己對佢有冇興趣,如果日後 upgrade 就直接將 FC40 賣左佢買過部 Phantom 2 可能更好,又可能遲d買 Phantom 2 冇咁貴呢
 樓主| software2 發表於 2014-3-7 07:30:08 | 只看該作者
其實 gopro hero3 white editon 同 black editon 在 1080p 下有冇分別呢?諗住平平地買 white editon 水貨試試
fkk1991 發表於 2014-3-8 01:25:29 | 只看該作者
hkmario 發表於 2014-3-5 09:22
如果一定要DJI, 如果一定要phantom, 如果一定要FPV

FC40 -> 約$3500有齊, FPV唔遠, 每排電只能飛8-10分鐘, ...

師兄邊度買3500咁平? 我見好多都賣緊3800喎FC40, 我都想入!