RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ericlam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Charger 選購

ivanwcs 發表於 2014-2-8 21:18:40 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-2-7 10:25
師兄,香港邊度有得賣?

hobbyking.com有
littlestep 發表於 2014-2-9 02:45:31 | 只看該作者
折騰左咁多年
除左PL6,PL8 , 4010DUO 308DUO 及TP 那些差機
個O的乜Q B6 , SKRC , BC168 及 UNA6 等等一律掉哂去垃圾桶.
串O的講, 上面講乜Q 一堆差機,我唔使錢早就大把試用,咩都見過哂
一分錢一分貸,  個O的濕9 差機得個平字,用起來真係搵自己笨.  鋰電如炸彈,  輕則煩惱唔見錢,重則炸埋間屋.
玩機玩得咁辛苦為乜.?
solaris8x86 發表於 2014-2-9 10:59:52 | 只看該作者
上面一開始已注明"平價",要買靚野要叧開新貼喇。
 樓主| ericlam 發表於 2014-2-20 09:58:49 | 只看該作者
昨天終於去左KWS買左部 iCharger 306B,原來依家D charger功率可以o甘利害!
TigerI2010 發表於 2014-2-20 10:03:01 | 只看該作者
iCharger 306B
siuwai999999 發表於 2014-2-20 10:33:45 | 只看該作者
ericlam 發表於 2014-2-20 09:58
昨天終於去左KWS買左部 iCharger 306B,原來依家D charger功率可以o甘利害!

• Ching 好野來,公喜!但這叉機對電源供應器要求好高,起碼1000w . 放屋內就冇問題!
 樓主| ericlam 發表於 2014-2-20 12:52:00 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2014-2-20 10:33
  • Ching 好野來,公喜!但這叉機對電源供應器要求好高,起碼1000w . 放屋內就冇問題!
    ...

• 我用來叉3cell,power supply用12V 20A, 不過應該都要換!
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 14:00:31 | 只看該作者
    ericlam 發表於 2014-2-20 12:52
    我用來叉3cell,power supply用12V 20A, 不過應該都要換!

Ching 我念你晤系—次叉2組多過6 cell 用反18v 30a 火牛揾陣d 剛剛夠用,如果比晤足夠電壓比叉機用會好傷機。建議用反18v-27v 25a 以上火牛。如果你日後叉高cell 就比較安全了。
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-20 14:06:41 | 只看該作者
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 14:00
    Ching 我念你晤系—次叉2組多過6 cell 用反18v 30a 火牛揾陣d 剛剛夠用,如果比晤足夠電壓比叉機用會好 ...

C Hing, 我諗住一次過叉兩pat 3 cell,可以嗎?
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 15:47:23 | 只看該作者
    ericlam 發表於 2014-2-20 14:06
    C Hing, 我諗住一次過叉兩pat 3 cell,可以嗎?

我上次試4cell 叉10a 用12v 叉單邊好以15a , 用24v 叉電流減一半,如以上例子,即同時叉4cell 2組 ,12v 30a 火牛就fullload , 24v 30a 火牛就50%load. 因為太耐冇攪,你可以看我d舊post , 有測試720i 用電量。其實叉電壓如果同輸入電壓约双同,大约=1.1電流,如3cell 叉機用24v入就電流就小-培,你見d ching 直升機用大cell 都是想用小d電流,玩耐d,如屋企用就可以電費平d,我叉10a電4cell-排用24v 700w 耗電量得50w.就是高壓低流的道理!
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-20 16:42:40 | 只看該作者
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 15:47
    我上次試4cell 叉10a 用12v 叉單邊好以15a , 用24v 叉電流減一半,如以上例子,即同時叉4cell 2組 ,12v ...

Thx C Hing指教!
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 17:46:46 | 只看該作者

Ching 如果晤介意二手牛!我建議用這部27v 50a 1500w 2.8kg 重,我pm 你買的地方,好平的。
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-21 09:04:53 | 只看該作者
    siuwai999999 發表於 2014-2-20 17:46
    Ching 如果晤介意二手牛!我建議用這部27v 50a 1500w 2.8kg 重,我pm 你買的地方,好平的。
    ...

C Hing, Pls pm
    littlestep 發表於 2014-2-21 09:16:53 | 只看該作者
    剛剛買左隻 2500W 24~27V ,   2XX 平到笑!!!!
    見O的人千幾二千買隻EFUEL 真係....有米!!
    siuwai999999 發表於 2014-2-21 09:25:27 來自手機 | 只看該作者
    littlestep 發表於 2014-2-21 09:16
    剛剛買左隻 2500W 24~27V ,   2XX 平到笑!!!!
    見O的人千幾二千買隻EFUEL 真係....有米!! ...

Ching 我同你一樣都系2xx , 但2500w 太重,如果樓主ching 有入場玩車就太身苦了,所以選擇左一部超溥機,只系重量輕efuel 一培,質量ok.電壓12-29v,所以夠用了。
    siuwai999999 發表於 2014-2-21 09:29:48 | 只看該作者
    我就冇ching 甘有多餘錢,火牛自己做~ ~”,我用d 平叉1420.
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-21 09:42:57 | 只看該作者
    solaris8x86 發表於 2014-2-7 10:28
    以前KWS極X有售,但現時已少見,去淘寶有大把。

http://s.taobao.com/search?initi ... earch_radio_all% ...

C hing, 你隻30A牛,買左幾$ ???
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-21 09:44:08 | 只看該作者
    solaris8x86 發表於 2014-2-7 10:28
    以前KWS極X有售,但現時已少見,去淘寶有大把。

http://s.taobao.com/search?initi ... earch_radio_all% ...

solaris8x86 發表於 2014-2-21 10:28:10 | 只看該作者
    ericlam 發表於 2014-2-21 09:44

大約HKD$650
     樓主| ericlam 發表於 2014-2-21 11:25:14 | 只看該作者

Thx! C Hing