RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cytnet
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小精靈問題

tom 發表於 2014-1-10 19:14:51 | 只看該作者
蛋蛋常連不到線,後連蛋蛋灯都不著燈,蛋蛋死左(好彩有保養)不過唔洗驚,上大陸網睇過死蛋蛋案例不多環有信心
 樓主| cytnet 發表於 2014-1-10 20:38:18 | 只看該作者
乜旦旦咩化學架
siuwai999999 發表於 2014-1-11 00:17:02 來自手機 | 只看該作者
ching 買電子野真系撞手神……
陳真 發表於 2014-1-15 19:57:36 | 只看該作者
其實好簡單~
如果你新手乜都唔識建議你買舖頭買
你上yahoo買有咩問題多數都係十問九不知(仲有一成可以答到你)
fat_fat_cat 發表於 2014-1-16 03:21:08 | 只看該作者

7樓唯一吾好係好似canon個showroom, 係毒氣室
服務好加有問必答,結果最小又要放低一仟幾佰
twleung 發表於 2014-1-16 08:50:33 | 只看該作者
邊度七樓.?
Thx.
kay1926 發表於 2014-1-16 09:18:52 | 只看該作者

香港旺角碧街46號祥興大廈7樓8號A室(升降機按7字)
8A, 7th Floor, Cheung Hing Bldg,  Pitt St 46,
Mong Kok, Kowloon, Hong Kong
(Push button 7 for the lift)
byuen 發表於 2014-1-16 10:14:10 | 只看該作者
fat_fat_cat 發表於 2014-1-16 03:21
7樓唯一吾好係好似canon個showroom, 係毒氣室
服務好加有問必答,結果最小又要放低一仟幾佰 ...

我響佢樹買咗套 GCS 唔識郁, 咪一樣唔知唔識, 話幫我問廠但冇晒下聞.

flyinghobby 發表於 2014-1-16 22:40:42 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-16 10:14
我響佢樹買咗套 GCS 唔識郁, 咪一樣唔知唔識, 話幫我問廠但冇晒下聞.

CGS 係...?
byuen 發表於 2014-1-16 23:02:42 | 只看該作者

flyinghobby ching, GCS = Ground Control Station, DJI 嗰套 GCS
flyinghobby 發表於 2014-1-18 00:17:25 | 只看該作者
那時未夠深入研究好對吾住, 請問現在問題解決左未?
byuen 發表於 2014-1-18 11:25:55 | 只看該作者
flyinghobby 發表於 2014-1-18 00:17
那時未夠深入研究好對吾住, 請問現在問題解決左未?

flyinghobby ching 多謝你嘅道歉, 問題仍未解決, 試一次炸一次, 買 motor 買槳都買到窮, 又危險, 唔想再幫 DJI 做白老鼠了.

問題我 post 過上 5imx 論壇, 都冇人答到, 冇廠嘅技支答, flyinghobby ching 又要顧咁多品牌, 咁多產品, 又受訪又見報, 冇時間深入研究一 d 都唔奇, 但係掛得香港 DJI 經銷商個朵, 而得 d 咁嘅售后服務, 即係迫人去幫襯 rc711 or yahoo 買水貨, 或者轉會玩 XAircraft 或者零度; flyinghobby ching 對吾住嘅唔係小弟, 最多咪少個奀客仔, 而係對吾住 DJI 多一 d.
fat_fat_cat 發表於 2014-1-19 07:56:34 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-18 11:25
flyinghobby ching 多謝你嘅道歉, 問題仍未解決, 試一次炸一次, 買 motor 買槳都買到窮, 又危險, 唔想再 ...

Hi,

I also get the ground station, can you make more detail on 炸? Many thanks ar

solaris8x86 發表於 2014-1-19 11:55:10 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-18 11:25
flyinghobby ching 多謝你嘅道歉, 問題仍未解決, 試一次炸一次, 買 motor 買槳都買到窮, 又危險, 唔想再 ...

你自己明明超了解DJI啲秘吏,自己仲勁過flyinghobby唔使佢地幫吓話。
byuen 發表於 2014-1-19 14:12:51 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-19 11:55
你自己明明超了解DJI啲秘吏,自己仲勁過flyinghobby唔使佢地幫吓話。

多謝 solaris ching 枱舉, 小弟呢 d 新手, 只會紙上談兵, 人云亦云, 如果講實戰經驗, 點可以同 flyinghobby ching 同 solaris ching 相比?
我買隻行貨機, 有咩問題搞唔掂, 緊係第一時間揾本地正牌技術支持幫拖, 幫得到手咪唔洗自已煩咁解.
問題係我試 DJI 個地站, 行親 waypoint 巡航, 都會行行下自動硬著陸, 咁樣掟落嚟法, 淨係買 DJI 啲 motor, 都買到破產了.

solaris8x86 發表於 2014-1-19 14:18:40 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-19 14:12
多謝 solaris ching 枱舉, 小弟呢 d 新手, 只會紙上談兵, 人云亦云, 如果講實戰經驗, 點可以同 flyinghob ...

你嗰部DJI咩野機型號? 飛低啲 (約半米高) 黎試飛得唔得? (掉落黎無咁傷)
byuen 發表於 2014-1-19 20:12:26 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-19 14:18
你嗰部DJI咩野機型號? 飛低啲 (約半米高) 黎試飛得唔得? (掉落黎無咁傷)

小弟隻機只係 cheap cheap 風火輪 F450, 哪吒飛控, 基本電子嘢同精靈 v1 差唔多, 加埋圖傳數傳咁, 冇咩特別, 不值一晒.
我嘅經驗試呢 d 嘢, 最好係去西貢 d 冇咩人嘅沙灘度試, 而有地站又有搖控, 走佬飛出海嘅機會相對細, 而笪落嚟插沙又唔會點傷機; 可惜小弟冇咁富貴, 冇車代步, 只有響屋企附近山邊 d 石屎地度試, 地方麻麻但勝在就腳; 唔似得 solaris ching 咁疏肝, 可以成日出入南生圍, 山明水秀, 地靈人傑, 臥虎藏龍.

solaris8x86 發表於 2014-1-19 20:20:22 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-19 20:12
小弟隻機只係 cheap cheap 風火輪 F450, 哪吒飛控, 基本電子嘢同精靈 v1 差唔多, 加埋圖傳數傳咁, 冇咩特 ...

對上禮拜嘅事,你仲耿耿於懷....