RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: byuen
打印 上一主題 下一主題
收起左側

東方日報:土木工程署引入無人機量地形

solaris8x86 發表於 2013-12-27 21:42:55 | 只看該作者
DJI S800 7日前拍Gold Rush時又cup咗機抄Q咗啦! 佢直係會keep住抄! haha… 靚哎… 政府呢次大寧楽…..  

http://www.youtube.com/watch?v=4tRYVyMIZ4s
 樓主| byuen 發表於 2013-12-28 10:14:52 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-27 21:23
咁我哋放長雙眼睇住各個政府部門keep住cup機喇,唔知cup咗機六點半新聞會唔㑹照樣報導。
...

DJI 犀利嘅係佢嘅 sales and marketing, 而唔係佢嘅技術. e 家佢隻玩具精靈賣到成行成市, 而佢 d 咩 firmware 又遲早出事, 我諗唔洗好耐, 實有一鑊佢 d 機傷及人命同財物, 上六點半新聞都係遲早嘅事.
solaris8x86 發表於 2013-12-28 11:08:07 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-28 10:14
DJI 犀利嘅係佢嘅 sales and marketing, 而唔係佢嘅技術. e 家佢隻玩具精靈賣到成行成市, 而佢 d 咩 firm ...

唉,如果係政府自己啲DJI S800又cup機撞親人而另到民航署對7kg以下嘅飛機立例,咁就直係多得佢唔少....
bei6266 發表於 2013-12-28 18:07:46 | 只看該作者
食水唔深點會一年洗咁多錢呀.而家唔同六,七十年代可以明收.咪咁樣收囉.
 樓主| byuen 發表於 2013-12-28 20:34:11 | 只看該作者
e 套定翼機, 橫睇掂睇點睇都唔似值 40 皮, 除非 CEDD 買定幾廿隻嚟預咗炒機.
http://diydrones.com/profiles/blogs/smartplanes-unmanned-survey
solaris8x86 發表於 2013-12-29 15:23:24 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-28 20:34
e 套定翼機, 橫睇掂睇點睇都唔似值 40 皮, 除非 CEDD 買定幾廿隻嚟預咗炒機.
http://diydrones.com/profile ...

40皮啲確買貴咗唔少,其實國際市價約為10 - 15萬港幣一架 (我上年問過價),而且國際建築公司多採用瑞士嘅Sensefly eBee, 而非香港政府現時採用嘅瑞典Smartplane.
註: Sensefly是法國Parrot公司嘅姊妹公司,eBee商用無人機算是AR Drone 2.0民用無人機嘅姊妹機,佢地嘅關係都幾復雜。

https://www.sensefly.com/drones/ebee.html
 樓主| byuen 發表於 2013-12-29 17:16:56 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-29 15:23
40皮啲確買貴咗唔少,其實國際市價約為10 - 15萬港幣一架 (我上年問過價),而且國際建築公司多採用瑞士嘅 ...

CEDD 前年攞到 budget 揾嘢買嗰陣, 可能 Sensefly eBee 啱啱仲未出, 不過嗰陣 Sensefly 隻 Swinglet CAM 都係其中一個選擇吧.
eBee 家下都要成廿皮一隻, 又係貴到嘔. solaris ching 有冇留意下 d 國貨, 有冇 d 同 level 但係相宜嫁?

solaris8x86 發表於 2013-12-29 17:20:54 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-29 17:16
CEDD 前年攞到 budget 揾嘢買嗰陣, 可能 Sensefly eBee 啱啱仲未出, 不過嗰陣 Sensefly 隻 Swinglet CAM  ...

國貨... 唔好啦呱... 架DJI S800咪係深圳國貨囉... 成日cup機仲未驚夠呀....
 樓主| byuen 發表於 2013-12-30 10:58:47 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-29 17:20
國貨... 唔好啦呱... 架DJI S800咪係深圳國貨囉... 成日cup機仲未驚夠呀....
...

其實 S800 嘅悟空飛控, 又唔係咁差嘅, 最衰係 DJI 最很鍾意揾用家做白老鼠, 只要唔好跟貼佢 upgrade firmware, 都仲算飛得下; 同埋佢個 gps +指南針就雞 d, 收星能力弱, 又易被干擾, 有咩 3 長褲短, 隨時要轉 Altitude Hold 姿態模式, CEDD 揸著搖控嗰兜友, 就係負責睇水.

solaris8x86 發表於 2013-12-30 11:18:53 | 只看該作者
byuen 發表於 2013-12-30 10:58
其實 S800 嘅悟空飛控, 又唔係咁差嘅, 最衰係 DJI 最很鍾意揾用家做白老鼠, 只要唔好跟貼佢 upgrade firm ...

睇水嘅無人機仲算係無人機嗎.... 呢個笑話有啲似周星池啲笑話 "太陽能電同"....haha....

樓主| byuen 發表於 2013-12-30 11:58:13 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-30 11:18
要人睇水嘅無人機仲算係無人機嗎.... 呢個笑話有啲似周星池啲笑話 "太陽能電同"....haha....

講無人機 UAV 好似好 pro 咁, 但其實咪又係遙控飛機, 總之冇人響入面揸而又會飛嘅嘢, 就係 UAV, 體積大到成隻 747, 或者細到好似個菠蘿包, 都可以係 UAV, 而鬼佬就多數叫 UAV 做 drone.
 樓主| byuen 發表於 2013-12-30 15:34:34 | 只看該作者

頭先上網揾一揾, 見呢部國產飛宇 X5 都唔錯, 都唔洗 2 皮.
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.0.0.XNXq23&id=15306208224
littlestep 發表於 2013-12-31 00:52:57 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2013-12-26 18:54
連7歲都做得黎,呢班飳米大蟲....

咁我去咪超哂要求???

樓主| byuen 發表於 2013-12-31 07:39:17 | 只看該作者
littlestep 發表於 2013-12-31 00:52
咁我去咪超哂要求???

我諗呢度啲 ching, 都冇話乜邊個做唔嚟.