RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ivanwcs
打印 上一主題 下一主題
收起左側

平價4軸MWC

樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-23 13:10:34 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-22 23:47
師兄是否只要一個BEC 的5V 去接收,其餘的要剔走條5V 電線??
聽人講另外用UBEC是否較好、較少干擾?? 謝 ...

其實干擾是取決於你成架既電路分佈而定,圓形環形電路可能會有干擾,但是通常離遠少少就無問題
ubec唔系太重要,常見干擾是gps,離遠就無問題
esc加磁環
Booster 發表於 2013-8-23 17:13:11 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-22 23:47
師兄是否只要一個BEC 的5V 去接收,其餘的要剔走條5V 電線??
聽人講另外用UBEC是否較好、較少干擾?? 謝 ...

我所知道ESC 的 BEC穩壓供電有兩種形式,線性式穩壓(Linear);另一種維開關式穩壓(Switch)。
假如有4個ESC的內置有BEC;
線性式穩壓可以共用,不用剔走5V。
如果係開關式穩壓,就只能用其中一個5V其餘的要剔走。
如果唔清楚自己隻ESC係邊種BEC形式5V穩壓,最好當佢係開關式穩壓,用其中一個供電。
Booster 發表於 2013-8-23 17:55:47 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-21 23:31
各位師兄,我有個小問題,
ESC 的問題,我應買有4 個BEC 的電調,定外配UBEC,如果我只配2隻 SkyWalker-40A ...

在TB買Skywalker要小心;有假貨!我中過招。如果唔拆開收縮膜睇電子板;基本上外表分不出!
我好彩退返$!
victorhk 發表於 2013-8-23 22:46:02 | 只看該作者
Booster 發表於 2013-8-23 17:13
我所知道ESC 的 BEC穩壓供電有兩種形式,線性式穩壓(Linear);另一種維開關式穩壓(Switch)。
假如有4個ES ...

多謝哂,之前我睇極都唔明,又怕買錯,而家一天光哂。
的而且確TB勁多假野,所以考慮一係重手D買[size=14.285714149475098px]Platinum-30A-Pro OPTO,但又要買UBEC,
一係買[size=14.285714149475098px]SkyWalker-Quattro-20A*4,又輕又簡單,
各位師兄有乜建議??

登錄/註冊後可看大圖

阿邊個 發表於 2013-8-24 05:31:35 | 只看該作者
爬文學習中, 問都未識問, ching 唔好俾佢停!
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-8-24 13:38:43 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-8-23 22:46
多謝哂,之前我睇極都唔明,又怕買錯,而家一天光哂。
的而且確TB勁多假野,所以考慮一係重手D買Platinum- ...

esc通常都是開關式bec,所以一個供電就夠,好少esc是線性穩壓既bec
飛控板上面通常有提供線性穩壓,3.3v同5v,mwc,apm都有
買20a定30a,似乎你準備整架機幾大,如果是f450既話,20a夠用,,但是若果價錢差少少,咪買夠30a
但若果細過f450,20a就好,輕d,飛耐d
去d多人買,信譽紅字既舖頭買
victorhk 發表於 2013-9-16 23:45:35 | 只看該作者
Ivan 師兄:
我最後買了APM 飛控板, Platinum-30A-Pro OPTO  & UBEC,但不明白那5V 是應該接駁到哪裡??
先去receiver 先定是 APM?

感激!!
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-9-17 22:01:29 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-9-16 23:45
Ivan 師兄:
我最後買了APM 飛控板, Platinum-30A-Pro OPTO  & UBEC,但不明白那5V 是應該接駁到哪裡??
先去 ...

apm有幾種供電方式比你選擇
用ubec差板上個供電插頭
或者用esc供電
你望下呢度 http://code.google.com/p/ardupilot-mega-tw/wiki/APM25board

victorhk 發表於 2013-9-18 09:09:21 來自手機 | 只看該作者
已有點眉目,唔該哂
victorhk 發表於 2013-9-21 23:59:16 | 只看該作者
終於完成基本安裝,急不及待去地盤試飛,結果當然炒機.....
發覺有軟硬件都有問題。

登錄/註冊後可看大圖

返到屋企再連上mission planner,Armed 之後,個飛控無移動過,
為何個4個輸出value 會有出入,我已cal過好多次,希望有師兄幫幫手。
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-9-24 18:43:39 | 只看該作者
victorhk 發表於 2013-9-21 23:59
終於完成基本安裝,急不及待去地盤試飛,結果當然炒機.....
發覺有軟硬件都有問題。

因為你用緊stabilize模式,即是自動平衡模式,呢個模式會比PID影響,通常要set好先飛到
飛控放平都好,摩打輸出系會有變化,因為自動平衡緊
prof2034 發表於 2013-11-10 21:14:22 | 只看該作者
真係好見到呢個post。我之前重來無玩過電直,但一向有玩arduino,都想用arduino整隻四軸機玩。
其實大路開原MWC,Ardupilot,Aeroquad。但DIY價錢其實唔會比飛控平好多。好處係可以修改程式加入其他功能。要成功一定要了解PID參數和調好。
victorhk 發表於 2013-11-11 22:48:29 | 只看該作者
師兄你好,我剛玩APM ,一齊還在摸索中,多多指教。
APM已經發展出autotune,奈何架機散了,還未試過。
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-11-13 17:29:45 | 只看該作者
prof2034 發表於 2013-11-10 21:14
真係好見到呢個post。我之前重來無玩過電直,但一向有玩arduino,都想用arduino整隻四軸機玩。
其實大路開原 ...

DIY價錢通常平2-3百蚊,其實是好玩,自己整,過程滿足
bigcow 發表於 2013-11-25 19:21:11 | 只看該作者
新手的我看得很混亂,想請問找一個傻瓜的容易設定而又比較便宜的飛控,最好有自動定高的,謝謝幫忙
ikesan 發表於 2013-11-25 20:12:46 | 只看該作者
bigcow 發表於 2013-11-25 19:21
新手的我看得很混亂,想請問找一個傻瓜的容易設定而又比較便宜的飛控,最好有自動定高的,謝謝幫忙 ...

Ching , Phathom la
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-11-26 23:01:21 | 只看該作者
bigcow 發表於 2013-11-25 19:21
新手的我看得很混亂,想請問找一個傻瓜的容易設定而又比較便宜的飛控,最好有自動定高的,謝謝幫忙 ...

宜家最正是 APM,你可以考慮下
有個c兄都是玩緊,容易上手
apm都算平,而且功能強大
mwc就唔好啦,要有技術底
DJI宜家跌到幾百蚊,而且有時會失控~
bigcow 發表於 2013-11-27 00:38:23 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-11-26 23:01
宜家最正是 APM,你可以考慮下
有個c兄都是玩緊,容易上手
apm都算平,而且功能強大

請問apm那一個型號?有gps吗?
 樓主| ivanwcs 發表於 2013-11-28 01:36:09 | 只看該作者
bigcow 發表於 2013-11-27 00:38
請問apm那一個型號?有gps吗?

apm 2.62 x寶有
成套大約600蚊左右
victor c兄玩緊,你可以問下巨
我自己玩緊CC3D
bigcow 發表於 2013-11-28 07:23:47 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2013-11-28 01:36
apm 2.62 x寶有
成套大約600蚊左右
victor c兄玩緊,你可以問下巨

唔該哂ching