RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: doc
打印 上一主題 下一主題
收起左側

搖控車超初哥

qazxcvb24 發表於 2013-5-22 21:18:35 | 只看該作者
3r既膠車 如果冇電批 自己砌會手軟 試過一次就夠了
albert0329 發表於 2013-5-22 21:43:30 | 只看該作者
edd_0405 發表於 2013-5-22 22:20:08 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-22 21:43
重諗住買架Zero S 砌下Tim。

不過組裝真係有d吃力!但又唔算好過分!可以接受嘅!有樣嘢要留意多d就係!一定要睇清楚說明書先開始動手!咁就應該唔係d咩大問題!
kotaro2872 發表於 2013-5-22 22:28:40 來自手機 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2013-5-22 21:18
3r既膠車 如果冇電批 自己砌會手軟  試過一次就夠了

可以用毛巾包住支批扭都得
albert0329 發表於 2013-5-22 22:30:21 | 只看該作者
edd_0405 發表於 2013-5-22 22:20
不過組裝真係有d吃力!但又唔算好過分!可以接受嘅!有樣嘢要留意多d就係!一定要睇清楚說明書先開始動手 ...

Thanks 上星期喺JV見到D哥仔玩得幾好,想整部玩下咁。
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 22:35:12 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-22 21:43
重諗住買架Zero S 砌下Tim。

聽人講 zero s 應該會易砌過d3。
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 22:39:59 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-22 22:30
Thanks 上星期喺JV見到D哥仔玩得幾好,想整部玩下咁。

係咪假期去,B場多唔多人㗎!
 樓主| doc 發表於 2013-5-22 22:57:40 | 只看該作者
經過努力爬文後 , 已經有初步既砌車LIST , 希望各師兄幫手望望(特別是電子野的配合...感激!!)

1.遙控係咪淘會抵D?
2.摩打10.5R係咪會比8.5R/6.5R易上手?如果顧及到日後升級方面 , 會唔會買8.5R好D?
3.伺服方面只是從數值上方面選擇 , 最後選出這兩款 , 都OK嘛?
4.電池要$4XX好像有D貴 , 有冇其他比較好的選擇?
5.叉機真的不懂選擇 , 預算$500左右 , 會不會買可叉LI-PO同NiMh比較好?

車架 :         SAKURA D3 CS SPORT        $680
遙控 :         FLYSKY-FS-GT3C 2.4G         $320
摩打 :         SPEED PASSION-COMPETITION V3.0 DRIFT SPEC        $3XX
電變 :         HOBBYWING-EZRUN WP SC8 Waterproof 120A Brushless ESC        $5XX
伺服 :         POWER-HD-6001MG x 2        $131
伺服 :         POWER-DS-1207TG        $280
電池 :         INTELLECT- HW2S5800V6 5800mah 7.4v 60c        $436
叉機 :               
外殼 :         YOKOMO SD-PS13BS       
albert0329 發表於 2013-5-22 23:05:11 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 22:39
係咪假期去,B場多唔多人㗎!

我一早上去都有5,6個人玩,A場多D哥仔飛車,有十幾個。
albert0329 發表於 2013-5-22 23:06:49 | 只看該作者
doc 發表於 2013-5-22 22:57
經過努力爬文後 , 已經有初步既砌車LIST , 希望各師兄幫手望望(特別是電子野的配合...感激!!)

1.遙控係咪 ...

電池淘仔或yahoo 拍賣都有D平野。
albert0329 發表於 2013-5-22 23:08:05 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-22 23:06
電池淘仔或yahoo 拍賣都有D平野。

同埋玩飄移唔使咁大C數。
bookkeyhk 發表於 2013-5-22 23:29:31 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-22 23:05
我一早上去都有5,6個人玩,A場多D哥仔飛車,有十幾個。

係公眾假期定係閒日。
qazxcvb24 發表於 2013-5-23 00:00:18 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-23 00:24:00 | 只看該作者

1.遙控係咪 ...

HOBBYWING-EZRUN是無感的,可選Hobbywing Xtreme Stock 60A 建議 Speed Passion Reventon-R 70A
LOSE 發表於 2013-5-23 00:34:35 | 只看該作者

1.遙控係咪 ...

2.摩打10.5,8.5
LOSE 發表於 2013-5-23 00:54:33 | 只看該作者

1.遙控係咪 ...

4.電池要$4XX好像有D貴 , 有冇其他比較好的選擇?
睇下有冇,容量細D,又輕D,平D,中價IP電都OK,再降就無所為,是但一隻2百零蚊,不過質素參差要睇彩數,
bookkeyhk 發表於 2013-5-23 01:44:21 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2013-5-23 00:00
放下我d車既相先

又幾靚喎........................又喺度放毒!
唔係直板都比全世界睇,二手放出去會比人壓價,哈哈.......!
qazxcvb24 發表於 2013-5-23 01:46:45 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-23 01:44
又幾靚喎........................又喺度放毒!
唔係直板都比全世界睇,二手放出去會比人壓價,哈哈..... ...

二手放出去都冇人要啦  等湯嫁啦  

LOSE 發表於 2013-5-23 02:11:25 | 只看該作者

1.遙控係咪 ...

5.叉機真的不懂選擇 , 預算$500左右 , 會不會買可叉LI-PO同NiMh比較好?
求簡單,平,傻瓜機一插用得1,2舊水,呢類http://www.rcmart.com/traxxas-2935-charger-cell-lipo-balance-p-36417.html?cPath=52_1271
求功能5舊又高不成低不就,平價多功能但一般差放電A數唔夠,如只處理一兩舊電就無所謂,是但一部,同埋呢個好睇你本身對電氣野底子,要駁火牛,呢類http://www.rcmart.com/extreme-lipo-balance-charger-12v25a-power-supply-ready-pack-cb0563-x605-p-35256.html?cPath=52_1271
bookkeyhk 發表於 2013-5-23 02:19:40 | 只看該作者
qazxcvb24 發表於 2013-5-23 01:46
二手放出去都冇人要啦  等湯嫁啦

d 相果個球場定公園又無人,通地垃圾都無人掃,睇嚟又似係你玩曬果隻。