RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5708|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

For TA06 Coming soon

rcsuperfans 發表於 2013-4-9 19:26:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

丘比凸 發表於 2013-4-9 19:39:36 | 只看該作者

星星終於諗通左調反隻servo去右邊

84352 TA06 MS Chassis Kit - list price in Japan 49800 yen
- 2.5mm thick and rigid main frame made ​​of carbon, in the upper deck 2.5mm thick, which is set via the front and rear aluminum Steph Nadu. Double deck specification with enhanced accuracy.
- In response to a request from the user to pursue the left-right balance of RC mechanism, steering aluminum and carbon mechanical steering linkage included deck dedicated to enabling the right layout of the servo
- Aluminum turnbuckle, TRF Special Damper, double cardan shaft (2), Universal clip-on shaft (2), Front Direct Coupling Equipped with a 39T pulley.
maxkam 發表於 2013-4-9 20:31:06 來自手機 | 只看該作者
老毛病減左好多……好彩當時無買,不过要睇下幾多錢先買
sykwok 發表於 2013-4-9 23:15:21 | 只看該作者
scale_rc 發表於 2013-4-10 10:55:38 | 只看該作者
成 4k 好多high-end touring 都買到la ; 如果$2500 附近或者有d 市場........
albertau2011 發表於 2013-4-10 10:58:25 | 只看該作者
around 5-6算, ok la
JasonLeung 發表於 2013-4-10 11:12:14 | 只看該作者
代理入貨有拆扣,計埋應該2千幾蚊
暴風超音 發表於 2013-4-10 12:27:20 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2013-4-9 19:39
星星終於諗通左調反隻servo去右邊

84352 TA06 MS Chassis Kit - list price in Japan 49800 yen- 2.5mm  ...

最衰我窮,冇錢買 copyright,唔係告到佢甩褲...
maxkam 發表於 2013-4-10 14:28:24 來自手機 | 只看該作者
都系等R版,好似暑假尾出……
hihizaza 發表於 2013-4-10 16:15:48 | 只看該作者
再大約六折咪2300-2500左右囉
Evo5 發表於 2013-4-10 20:41:02 | 只看該作者
i dont understand why people like to buy tamiya so much
tamiya is like a devil or vampire that suck up your wallet.
Never mind about the wallet, at the end of the day u still driving a crap car around while you can spend the similar amount of money and buy the top of the range touring
why !
rk2 發表於 2013-4-11 09:32:11 | 只看該作者
雙星已走不出此定律了. . . .
seasky 發表於 2013-4-11 10:10:21 | 只看該作者
Evo5 發表於 2013-4-10 20:41
i dont understand why people like to buy tamiya so much
tamiya is like a devil or vampire that suck  ...

咁我又可以理解,  孖星生意之道其實好合理, 而買孖星嘅人亦好正常.

一個人剛開始接觸 RC, 因人, 部份人就接觸 1:10 開始, 但更多人係玩文具店, 反斗城果啲.
對佢地黎講, 幾百蚊都可以包晒所有野, 行得走得, 最多慢D.

跟住開始 "玩" RC, 仲係抱住果種 "玩(挽)玩具" 心態.
開始睇車, 見到架架 1:10 都係 4WD.
其實唔理解係乜野,   功能上都係要做到果啲野, 唔明點解有啲野咁貴, 有啲咁平.

有啲人好彩, 有人教路, 會走少啲路.
但有啲人可能無人教, 可能因為銀根, 價值觀, 甚至覺得自己叻過其他人, 自己嘅判斷更正確.

咁係唔明白價值嘅情況下, 就有平買平!
玩起上黎唔夠玩, 咪買野, 換野, 諗住用少少錢 upgrade 最重要/最唔夠用嘅地方, 就好了.
結果買下又幾拾, 玩下又覺得唔夠, 再買下又幾佰, 結果洗左幾千都係一架 crap car.

佢地以為要快只要買摩打, 電池就得.
唔明白車架作為成個系統嘅重要性.  準確, 平穩, 耐用
更唔明軟硬適中嘅重要性.

呢個係溫水煮蛙嘅道理, 而呢個道理其實放之四海都通用.

當有一個人用左幾年, 幾千上萬明白呢個道理, 就會開始向人講買車唔好貪平.
當然, 其他人未試過, 又可能無人教, 可能因為銀根, 價值觀, 甚至覺得自己叻過其他人, 自己嘅判斷更正確.

玩相機嘅人係咁
玩電腦嘅人係咁
玩車嘅人係咁

甚至工作上, 好多人唔瀨過野, 都抱住"最平嘅成本得到最大嘅效果".
呢啲係大部份人嘅人性黎.
Concept 發表於 2013-4-11 10:18:42 | 只看該作者
The street price quoted from Japan RC shop is about Yen29000 and will be released in June(most likely at the end of June).
Evo5 發表於 2013-4-11 11:01:17 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-4-11 10:10
咁我又可以理解,  孖星生意之道其實好合理, 而買孖星嘅人亦好正常.

一個人剛開始接觸 RC, 因人, 部份人 ...

agree agree
seasky 發表於 2013-4-11 11:44:38 | 只看該作者

我好明白呢啲人嘅心態, 因為..........................我有時都會係咁............
Evo5 發表於 2013-4-11 14:10:48 | 只看該作者
oh.... haha
1BM 發表於 2013-4-11 20:41:47 | 只看該作者

玩女人嘅人系吾系咁呢
一開始玩女人,玩援交妹,玩毛
玩耐左開始發覺,典解吾一開始就玩Top Model一步到位呢,何必用一千幾百玩埋晒D毛咁笨實呢!
無論花幾多錢去買衫買鞋買化妝品upgrade佢地,到最後始終都只系毛,天呀
究竟毛多人鍾意玩?還是Top Model多人鍾意玩呀?
搞到我好亂
RcFun 發表於 2013-4-11 22:02:05 | 只看該作者
玩雙星車好多人都因為情意結,如果細路嗰時冇玩過雙星或入門係玩京商之類的話,便不會對星星這麼迷戀.
wobblyRC 發表於 2013-4-11 22:38:47 | 只看該作者

其實講平, 星星車都唔平,
S1 / Zero S 抵玩過星星入門車.