RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 車房仔
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1∕5車一問

fyin 發表於 2006-12-26 00:30:35 | 只看該作者
玩1:1仲貴, 唔用放向到,每月都要幾仟銀wo.
牌費, 保險, 停車場, 修理費, 油錢等等.
朝偉 該用戶已被刪除
朝偉 發表於 2006-12-26 11:58:59 | 只看該作者
原帖由 RedWolf 於 2006-12-26 10:53 發表

你唔可以又玩1:5又玩1:1咩

1:1 ACCORD A/T 都未養得掂
cncsa 發表於 2006-12-26 12:34:13 | 只看該作者
可以參考LB的車子^^  真是好到沒話說~
但是見前絕對比FG貴很多 ^^
http://www.lauterbacher.com/html/index.html

如果要參考很多1/5的資訊可以到

http://www.super-power.idv.tw/forum/index.php

加油!!  這絕對是無底洞~~ 因為 1/5 有出鈦合金排氣管 外加NOS ^^

登錄/註冊後可看大圖

klth 發表於 2006-12-26 13:24:05 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-12-9 01:18 發表
Hi Bro,
你係唔係諗住買黎入aco大場玩呀?如果係就有伴,
我有部 F1 sportline 可一齊玩.

想問問bro有乜servo介紹?
Futaba? Hitec?
thx~~~
rold 發表於 2006-12-26 14:29:58 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-12-26 13:24 發表

想問問bro有乜servo介紹?
Futaba? Hitec?
thx~~~

都OK無問題
klth 發表於 2006-12-26 18:24:34 | 只看該作者
原帖由 rold 於 2006-12-26 14:29 發表

都OK無問題

我好似有印象記得fyin兄話futaba既servo唔係好得....
所以想問下...
thx!!
 樓主| 車房仔 發表於 2006-12-26 18:54:55 | 只看該作者

呢個係台灣綱???

原帖由 cncsa 於 2006-12-26 12:34 發表
可以參考LB的車子^^  真是好到沒話說~
但是見前絕對比FG貴很多 ^^
http://www.lauterbacher.com/html/index.html

如果要參考很多1/5的資訊可以到

http://www.super-power.idv.tw/forum/index.php

布 ...
fyin 發表於 2006-12-27 00:12:22 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-12-26 18:24 發表

我好似有印象記得fyin兄話futaba既servo唔係好得....
所以想問下...
thx!!

Hi Bro,
上次我用F-S3305燒servo, 結果整車整咗2仟有多. 興得仔將servo寄去日本總代理投訴, 佢地寄番個新既比我, 都算售後服務幾好.
現在用sanwa VX / VZ servo 及 Hitec HS5945 servo 全部都是ditigal servo.
move 發表於 2007-1-18 00:22:42 | 只看該作者
比我用5k買左lo...ccc
move 發表於 2007-1-18 00:25:20 | 只看該作者
點  set 油壓碟殺 呀 有冇人sos我呀
rk2 發表於 2007-1-18 09:11:35 | 只看該作者

回復 #31 move 的帖子

套 disc brake 原理, 動作同d 真實電單車一樣, 只是比例縮細了, 好有feel, 正 !!
不過 brother們係邊到可以玩 1: 5 on road 車仔呀 ??
devilstar 發表於 2007-1-18 13:44:21 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-1-18 00:25 發表

想請教下d通風坑紋應該係裝順時針定逆時針架?
KY4500 發表於 2007-1-18 16:14:46 | 只看該作者

點 set 油壓碟殺 呀 有冇人sos我呀

TODA 發表於 2007-1-18 23:54:43 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-1-18 00:25 發表

嘩!正呀..要放氣....
move 發表於 2007-1-19 00:36:15 | 只看該作者
個泵壓落去有逼定拉出來有逼.......因個泵冇油我要入油
fyin 發表於 2007-1-19 01:28:43 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-1-19 00:36 發表
個泵壓落去有逼定拉出來有逼.......因個泵冇油我要入油

Hi Bro,
下星期一post 個FG 原廠Instruction Manual 給你參考.
如果你有e-mail 請留pm給我, 可send PDF file 給你清楚啲.
Thanks , 另外我架F1就快完成可準備試車.
move 發表於 2007-1-20 16:44:35 | 只看該作者
個泵壓落去有逼定拉出來有逼???
rk2 發表於 2007-1-20 20:07:56 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-1-20 16:44 發表
個泵壓落去有逼定拉出來有逼???

Hi, I think the mechanism is same as the real hydraulic disc braking system.  
when you press the level the the oil inside the tank will be pressed into the hydraulic lines to make the pads to clip the turning disc then the car will stop !
Pls correct me if I am wrong !
move 發表於 2007-1-24 19:52:59 | 只看該作者
我架車車死左一隻鮑魚....有冇得買一隻嫁....同D brak皮到期....係唔係一定要去kws定呀???
TODA 發表於 2007-1-24 22:12:21 | 只看該作者
原帖由 move 於 2007-1-24 19:52 發表
我架車車死左一隻鮑魚....有冇得買一隻嫁....同D brak皮到期....係唔係一定要去kws定呀???

成部拿去林 sir 到啦..