RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 自由人
收起左側

3月17屯門池發生精英清防船海難事件..

船之父 發表於 2013-3-18 18:17:36 | 顯示全部樓層
今次冇水警到場調查事故,消防處要立案調查事故原因
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 18:25:33 | 顯示全部樓層

已經好耐冇水警出現過.....傳聞原因係 消防船長後車..唔知道入左水另船身傾側引至船樓跌左落水....( 只係傳聞..)
138168 發表於 2013-3-18 18:35:11 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-3-18 18:25
已經好耐冇水警出現過.....傳聞原因係 消防船長後車..唔知道入左水另船身傾側引至船樓跌左落水....( 只係 ...

你在案發現塲, 係目擊証人, 应知事發过程, 將來會呈堂作供架 ......唔好只聽傳聞咁兒嬉
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 18:53:16 | 顯示全部樓層
138168 發表於 2013-3-18 18:35
你在案發現塲, 係目擊証人, 应知事發过程, 將來會呈堂作供架 ......唔好只聽傳聞咁兒嬉 ...

因為事發時候大部份船長掛住吹水,所以冇咩人睇到發生既過程.....傳聞証供只可以當作參考....唔可以呈堂.....
siukeung1972 發表於 2013-3-18 19:52:40 來自手機 | 顯示全部樓層
事件無人命及受傷涉及,再加上無涉及其他船,只需海事處接手意外調查,而消防處也會進行內部調查事件消處船船長及船員需作內部聆訊
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 19:55:21 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-3-18 19:52
事件無人命及受傷涉及,再加上無涉及其他船,只需海事處接手意外調查,而消防處也會進行內部調查事件消處船 ...

船長涉嫌不小心駕駛,,咁好大可能個船長會罰停牌...( 維修隻船....)
siukeung1972 發表於 2013-3-18 20:35:11 來自手機 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-3-18 19:55
船長涉嫌不小心駕駛,,咁好大可能個船長會罰停牌...( 維修隻船....)

問題可能出於政府船塢維修問題!涉及層面甚廣,主因GD運作是廠口投標,價低者得呢做,可能要廉署介入調查,從中有否有人收受利益,呢次有排煩!
siukeung1972 發表於 2013-3-18 20:39:41 來自手機 | 顯示全部樓層
收到進一步消息,可能大偈冼水隔後無將海水入口蓋收緊,引致入水下沉
JerryLeung12 發表於 2013-3-18 21:34:46 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-3-18 20:39
收到進一步消息,可能大偈冼水隔後無將海水入口蓋收緊,引致入水下沉

咁講,个engine都入水喇,即係救吾番要湯,我好心用二百蚊百佳卷接收啦!呵呵…
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 21:46:21 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-3-18 20:35
問題可能出於政府船塢維修問題!涉及層面甚廣,主因GD運作是廠口投標,價低者得呢做,可能要廉署介入調查 ...

原來咁大鑊........
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 21:47:04 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-3-18 20:39

呢個原因最似樣........
船之父 發表於 2013-3-18 21:55:36 | 顯示全部樓層
siukeung1972 發表於 2013-3-18 19:52
事件無人命及受傷涉及,再加上無涉及其他船,只需海事處接手意外調查,而消防處也會進行內部調查事件消處船 ...

會唔會革扯
船之父 發表於 2013-3-18 21:57:46 | 顯示全部樓層
JerryLeung12 發表於 2013-3-18 21:34
咁講,个engine都入水喇,即係救吾番要湯,我好心用二百蚊百佳卷接收啦!呵呵… ...

買個船殼最少2000大洋
船之父 發表於 2013-3-18 22:00:16 | 顯示全部樓層
玩船係未最大忌用後車多所以入水
鍵仔 發表於 2013-3-18 22:01:31 | 顯示全部樓層
個船長當時可能  ZZZzzz  ...  
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 22:11:01 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2013-3-18 22:00
玩船係未最大忌用後車多所以入水

只係船型設計問題.......
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 22:11:29 | 顯示全部樓層
鍵仔 發表於 2013-3-18 22:01
個船長當時可能  ZZZzzz  ...

船長當時好清醒.....
鍵仔 發表於 2013-3-18 22:15:55 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-3-18 22:11
船長當時好清醒.....

...    ok
 樓主| 自由人 發表於 2013-3-18 22:16:59 | 顯示全部樓層

唔清醒就唔會奮不顧身去救船啦.......
鍵仔 發表於 2013-3-18 22:19:41 | 顯示全部樓層
自由人 發表於 2013-3-18 22:16
唔清醒就唔會奮不顧身去救船啦.......

咁應該找船廠洽下  ...