RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7665|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Xray T3 頭單向差速

TKYK 發表於 2013-3-5 20:24:19 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有無師兄用過T3 multi diff( 頭單向差速),係吾係能改善推頭現像(比原裝直濕),小弟正用350度油,頭2.6後2.4彈弓
tofai 發表於 2013-3-5 22:06:16 | 只看該作者
頭單向個人覺得不合時宜

頭彈弓試試換硬,可試3.0

油壓皮孔用較直
Noir.KAZE 發表於 2013-3-5 22:48:04 | 只看該作者
成架車setting係點?
不如你轉行頭差啦
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-5 23:04:39 來自手機 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-3-5 22:48
成架車setting係點?
不如你轉行頭差啦

小弟曾用頭差泥膠,感覺入彎不及直濕快,Down stop 頭6後5,離地前5後5.5,前油壓加第二格(由內數起)-考慮減低推頭,後第三格,小弟一向較後收油,其實xray 隻單向差係吾係可做到較轉無咁易推呀?主跑JV. Tks!
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-5 23:06:56 來自手機 | 只看該作者
tofai 發表於 2013-3-5 22:06
頭單向個人覺得不合時宜

頭彈弓試試換硬,可試3.0

師兄,越硬吾係越推嗎?
Noir.KAZE 發表於 2013-3-5 23:09:49 | 只看該作者

推唔推就唔知,冇乜點見過人用果隻野做頭單

我架T3改50萬度頭差油之後已經唔會推,冇需要用到頭單咁極端
而且改頭單成架車既setting要改過,要慢慢摸,50萬頭牙就只係需要set返downstop
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-5 23:50:46 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2013-3-5 23:09
推唔推就唔知,冇乜點見過人用果隻野做頭單

我架T3改50萬度頭差油之後已經唔會推,冇需要用到頭單咁極端

I see. Tks!
beebone(real) 發表於 2013-3-6 00:52:58 | 只看該作者
推頭未必關頭直濕事.
減頭downstop加大droop仲實際, 唔得再加0.5度toe out
GigaRacer 發表於 2013-3-6 01:28:33 | 只看該作者
springs too soft.  try 3.0 front / 2.6 rear.  can also try rear toe 2.5
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-6 11:05:28 來自手機 | 只看該作者
beebone(real) 發表於 2013-3-6 00:52
推頭未必關頭直濕事.
減頭downstop加大droop仲實際, 唔得再加0.5度toe out

師兄,請問你用前後用幾多down stop 和ride height? 跑乜場多呀?
beebone(real) 發表於 2013-3-6 12:46:30 | 只看該作者
TKYK 發表於 2013-3-6 11:05
師兄,請問你用前後用幾多down stop 和ride height? 跑乜場多呀?

頭4.8mm/尾5mm高, TRC玩, 街都可以用呢個高度.
downstop 唔需要先定, 度完車高慢慢減downstop 到彈弓同油壓機有少少離託再試.
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-6 14:43:52 來自手機 | 只看該作者
師兄,彈弓硬度點睇?小弟用較軟前2.6後2.4,較高速入彎,是否合適?
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-6 14:50:45 來自手機 | 只看該作者
beebone(real) 發表於 2013-3-6 12:46
頭4.8mm/尾5mm高, TRC玩, 街都可以用呢個高度.
downstop 唔需要先定, 度完車高慢慢減downstop 到彈弓同 ...

請問前後裝油壓角度有沒有特別要注意,小弟用前2後3(油壓架由內數起)
IBM 發表於 2013-3-6 17:07:15 | 只看該作者
在 JV, 真係有很多很多師兄仍在玩T3, 但都未見有要用到頭單去改善轉向咁激

首先你沒有說明你玩的是T3那個版本, 如果是2012, 在JV玩已沒有推頭的問題

另外, 當然要知你在JV是用甚麼呔和胆
IBM 發表於 2013-3-6 17:31:06 | 只看該作者
驟看你提供的 setting,其實還有很多變化空間去改善轉彎性能

1. 尾彈弓你是 2.4, 那你還有沒有2.6在手, 可换 2.6/2.6 試試, 原裝 Xray 彈弓是有刻度寫明的

2. 尾油壓架孔是 3 , 即是還有 4 和 5 可以棟直些

3. 尾 toe-in 是 3 度嗎, 試 2 度又如何

4. 尾 downstop 現在是 5, 不坊試下 4

5. roll center 呢, 如是2012, 車頭的上拉桿牛頭位有無試過加多隻介指, 或者裝入一個孔

6. servo-saver 有無頂著底板, 令兩邊 servo 柱和 saver 形成品字壓死底板

7. 電池架有無用其他牌子, 有無頂死底板影響扭動 , 如用 A-plus, 上一個螺絲好了

8. 二樓板是不是原裝? 上幾多螺絲? 或者車頭上少兩口

9. 必要時把前彈弓放到最入一孔

10. 轉向角度有沒有檢查過, 極左極右呔有無頂死? 轉向角度有無更大的空間調較

11. 用甚麼殼? 尾翼有幾大, 可以剪細些嗎

12. 都係果句, 用甚麼呔
IBM 發表於 2013-3-6 17:43:05 | 只看該作者
用頭單去改善推頭, 我覺得效用不太實際

有時為了防止打白鴿轉, 可能會把車 set 到更加推頭

如師兄真的要用, 去 JV 玩時記得通知聲, 我怕你係直路尾害街坊
IBM 發表於 2013-3-6 17:59:44 | 只看該作者
13. 忘了問車尾是不是用牙差? 如用尾牙差, 有沒有試過濃一點的牙差油呢

14. 如自認新手,  drag-brake 可以較多一點嗎

15. 電池是那個方向放的, 插頭向前還是向後

16. 轉向拉杆和轉向杯的連接點有沒有加介指, 和轉向係統連接那邊有幾多mm介指

17. 油壓油用幾多度, 有試過稀一點油壓油嗎

18. 前後 Camber 幾多 ? 前 Camber 加多D有無幫助 ?
kckan 發表於 2013-3-6 18:34:59 | 只看該作者
T3  JV  原廠設定13-14秒問題不大12秒都有可能。如果要走10秒咁就要執執啦!如果你用頭單做到10秒,就要單聲,本人T3 T4都有玩,VJ條路闊時間不差太遠。
IBM 發表於 2013-3-6 19:05:40 | 只看該作者
kckan 發表於 2013-3-6 18:34
T3  JV  原廠設定13-14秒問題不大12秒都有可能。如果要走10秒咁就要執執啦!如果你用頭單做到10秒,就要單 ...

咁你又無估錯, 頭單的直路速度真係快D都唔出奇

但絶不適合你那種狂奔急煞的楂法
 樓主| TKYK 發表於 2013-3-6 20:01:45 來自手機 | 只看該作者
IBM 發表於 2013-3-6 17:43
用頭單去改善推頭, 我覺得效用不太實際

有時為了防止打白鴿轉, 可能會把車 set 到更加推頭

首先小弟對車的設定不如師兄你甚為專業能提供18點可能性,我通過此平台都係想了解產品特性並作出調整,並吾係你講直路尾害街坊,係模型車!吾係真大大師兄!!