RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新車 CSO-ONE 1:10 電動競賽房車:

關閉 [複製鏈接]
hknobody 發表於 2013-3-14 22:24:03 來自手機 | 只看該作者
cc4321 發表於 2013-3-14 19:28
唔係話二十號出咩?你係唔係睇錯呀

demo car
cc4321 發表於 2013-3-14 22:43:12 | 只看該作者
 樓主| kkchung 發表於 2013-3-15 04:23:51 | 只看該作者
cc4321 發表於 2013-3-14 22:43
哦,原來係DEMO,仲以為真係出左,睇黎佢係响紅猩睇到

現在放了在萬里。那DEMO車是用Xray 波箱,正式時前後波箱會有些不同。
 樓主| kkchung 發表於 2013-3-15 04:24:25 | 只看該作者
好的看了這麼多回文還是說回這車本身。以我對 CSO-1 所知的是....這車沒錯基本是從 Xray T4 為主要基礎後修改出來,但應不是只改改色 100% 完全即抄那種。而我所知其中相同及不同的部份包括:

01.  和 Xray T4 的底部兩點接觸不同, CSO-1 把前後金屬波箱改成用 TRF 417 那樣的平面底部做法及加上凸出項釘作定位。波箱最尾部防傾斜位置後方有一組水平孔位,這是用來給未來的一體化升級組件用。而上方(低身牛角)和其他車沒有分別,只是做成四孔位作調整。

02. 中金屬波箱(馬達座)和 Xray T4 除外形有少許不同外,主要分別在收馬達位置改成 ASSO TC6 那樣令馬達那邊可用齒比更廣。其實 CSO-1 還有做了一款不同外形的高扭動 加上 快速換主齒的(馬達座)可以按玩的場地雖要選擇地用。

03. 驅動基本和 Xray T4 完全相同!只是把差速殼改了小許及改用了鐵柸。前直軸外柸改成加寬及用賽鋼做。這些可和 T4 互用。

04. 臂碼較明顯和 Xray T4 完全不同。內裡用鋁合金分體臂碼,而臂碼做成三點 L 形。前後便是一體碼加底部做了凸出項釘作定位。

05. 油壓和 Xray T4 尺吋完全相同,只是每支表面寫上安裝位置方便管理及表面壓紋位改了。

06. 轉向這也是可直接看到和 Xray T4 不同。這轉向改成了低身放置及配合了現在的分體臂碼後可用空間,可作用調整阿克曼角度可以更廣。

07. 底板是配合自己的臂碼、波箱等,而新做的 2.25mm + 超窄身板。所以 CSO-1 不能用 Xray T4 的底板,但二樓板可用給 T4 沒問題。

08. A臂...這個真的 XYZ 做了這麼多修改也不重做好外形!這完全是把 T4 的 A臂 只改了內骨成反轉及加高,出面的位置外形和 T4 基本一樣....。而其他等懸掛部份也有修改如轉向柸外形及多了一組外孔位....。

anthony_wg 發表於 2013-3-15 10:38:08 | 只看該作者
GOOD 呀, 清楚易明
cc4321 發表於 2013-3-15 10:53:57 | 只看該作者
前面有人話部車同T4有95%相似(咁同照翻有咩分別),經kk師兄分析,有部份似但有更多部份唔似,買唔買悉隨尊便
seasky 發表於 2013-3-15 12:43:56 | 只看該作者
sykwok 發表於 2013-3-14 15:21
反覆睇過呢七板紙上談兵冇人彈過部cso one,
反而見到有自尊心受過傷害嘅某啲人借機寸其他資金比佢充裕嘅 ...
真心支持咪買多部黎玩下囉,
有能力嘅咪set好部車出去鬥下,
嬴埋返黎好過喺度講咁多啦

堅, 乜都假, 贏個冠軍就無人再過問個設計係唔係抄.
不過唔只係香港, 係世界冠軍就最好啦
kenjiwu 發表於 2013-3-15 13:22:07 | 只看該作者
其實設計既野好多時都係大同少異,
太執著就冇乜意思. 畢竟我地都唔係版權持有者.
佢地自然會就版權上提出法律問題(如果有法律問題既話)
可能見識少, 對我來講主流個幾個車架我都分唔太到有乜分別.
基本上都係要爬文先知唔同牌子既質素,parts既價錢同易唔易買到.
希望cso出左之後可以多d店有件賣.
cc4321 發表於 2013-3-15 13:23:04 | 只看該作者
seasky 發表於 2013-3-15 12:43
堅, 乜都假, 贏個冠軍就無人再過問個設計係唔係抄.
不過唔只係香港, 係世界冠軍就最好啦 ...

劉邦都做得皇帝,英雄莫問出處
cc4321 發表於 2013-3-15 13:33:00 | 只看該作者
kenjiwu 發表於 2013-3-15 13:22
其實設計既野好多時都係大同少異,
太執著就冇乜意思. 畢竟我地都唔係版權持有者.
佢地自然會就版權上提出 ...

佢地實在太執著,又唔倒轉頭諗下,係你個設計掂人家先會抄,唔掂我都唔會嘥時間,就好似讀書抄功課咁,抄都搵個成續好抄,唔通搵個年年考包尾抄咩,而你又無申請尊利,抄你你都無計,下下咁執著唔比抄,不如睇下自己用緊嘅野有幾多野係正宗正派,咁小事睇唔開,會小好多娛樂
Bleed.Kaga 發表於 2013-3-15 14:05:36 | 只看該作者
抄這個香港文化, 博大精深, 中小學抄功課, 都會作多方面修改, 而避開老師法眼之餘, 亦抄得比原作者高分, 屢見不鮮
anthony_wg 發表於 2013-3-15 14:29:31 | 只看該作者

抄或者參考, 係有 95% 似又如何 ? 角度問題. 架車仔係我地角度係玩樂興趣, 不是收藏, 一年 RC 幾番新.

物料, 工藝, 質素, 抄得到嗎, 如果抄唔到, 兩間公司既客源都唔同, 一方以價錢取勝, 另一方以品質佔優, 互不影響, 互相幫大家賣廣告, 有何不可 ? 誰說起步一定要由草根開始 ? 是在辯論 CREATIVITY 和 INNOVATION 既分別嗎 ?? 那星星既 CREATIVITY 被人抄到現在 ? 冇後繼者作改良加入市場, 那星星還需有動力, 玩家也要跟著星星既路去走 ??

舉個例子, 玩相機的師兄們, 以簡單長焦鏡為例, NIKON, CANON 光學設計分別大嗎 ? 來來去去要做到大光圈長焦就係咁既格局... 在物理現實下內裏放前放後都係幾塊形狀相似既鏡片, 加多塊鏡就會好左?? 不對, 只會差左, 對吧!! 但我地唔會話 NIKON 抄 CANON, 對嗎! 他們現在的成功, 其實德國人在相機工藝上也建功不少, 市場本是如此, 德國人也不得不承認, 因為他們不懂做單反, 更不懂把成本下降, 才找上日本, 其中一例子就是 CONTAX 單反.

要執著香港人的風氣, 我個人認為 "炒" 比起 "抄" 既風氣更可怕

KYOSH0 發表於 2013-3-16 14:51:48 來自手機 | 只看該作者
香港人及有豐富玩車多年的安頭哥出車,實在是非常好事。更代表香港為榮
dawho 發表於 2013-3-16 19:53:39 | 只看該作者

我有個弱智問題, 如果我地計數用加減乘除,
但加減乘除唔係我地自己發明嘅概念, 咁算唔算係抄人條橋 ?

我覺得死光條A成日冇貨, 有得頂下檔又ok喎....
cc4321 發表於 2013-3-17 12:21:32 | 只看該作者
dawho 發表於 2013-3-16 19:53
我有個弱智問題, 如果我地計數用加減乘除,
但加減乘除唔係我地自己發明嘅概念, 咁算唔算係抄人條橋 ?

你個問題唔係弱智,好多車友都提出呢點,只係有話人抄但又唔睇下其他大廠大牌子都係咁抄,果d先有小小........(下省百字)
有d廠自己有車同時,都會出下其他牌子車Parts,又唔見有人出聲話佢地出人地Parts係抄
仲有三日,唔理咁多到時買部玩下先再講,講得多就會比人話係打手
mos-leung 發表於 2013-3-17 23:10:41 | 只看該作者

What's included in standard kit ? anti-roll bar included ?
跟陶瓷 bearing ?, 7075金屬料?
Wait to see report from the buyers after they receive their car.
damper use standard lenght spring or T4 style short spring ?
Any manual & setup sheet available for download ?
kwok 發表於 2013-3-18 18:01:30 | 只看該作者
好似無跟跟陶瓷 bearing 喔!
hknobody 發表於 2013-3-20 22:15:01 來自手機 | 只看該作者
有無師兄攞咗車
cc4321 發表於 2013-3-21 08:19:28 | 只看該作者
hknobody 發表於 2013-3-20 22:15
有無師兄攞咗車

有得訂果幾間都唔見話有貨到,相信仲未出,又要等
RCandylau 發表於 2013-3-21 13:37:42 | 只看該作者
下星期有货