RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: davychan1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車

allan007_alive 發表於 2013-2-26 22:13:13 | 只看該作者
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 22:19:04 | 只看該作者
好就入手呢部,邊到買好
kotaro2872 發表於 2013-2-26 22:20:37 來自手機 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 22:19
好就入手呢部,邊到買好

極X
timothychoy 發表於 2013-2-26 22:23:56 | 只看該作者
你果間肯定係黑店,之前都有師兄中過伏,同埋佢sell你架車應該係國產果架仿TT01,果D金屬件完全虛有其表,藍色都係呃你,你炒左就係咁先,你買S1執電子野好過,起碼多parts換多人玩,TT01就抵玩既,但如果想好少少既話就S1啦,唔少師兄都推介
kotaro2872 發表於 2013-2-26 22:26:29 來自手機 | 只看該作者

極X賣既Zero S 系$6XX樓下...吾怕佢難砌而又想經濟D可以諗諗...
kevin-ysl 發表於 2013-2-26 22:26:56 | 只看該作者
計我話...唔好急於要一架full option嘅戰車先!!
一架tt01...可以比到你真正砌車同set車嘅真正意義同目標!!
好多時候....一個新手會完全唔明白每項option係改善d乜野...
tt01嘅樂趣在於原裝砌起已經玩得..起碼行得直...夠正形!!
之後作所謂option化...每改良一部份就了解每部份為何要upgrade...
當然...最後就有人笑你...你而家用嘅錢夠你買2架full option車啦~~~
我可以同你講...你有句說話可以大到佢上天花板!!
就係..."你識set車咩?"

p.s.老Sam嘅老技倆......將一架垃圾一般嘅山寨車...推到可以攞世界第一咁~~~~~
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 22:36:03 | 只看該作者
死火啦,咁我應該買咩車好呢,s1,zero, tt01連啤令幾錢到.thank 各師兄
kotaro2872 發表於 2013-2-26 22:42:23 來自手機 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 22:36
死火啦,咁我應該買咩車好呢,s1,zero, tt01連啤令幾錢到.thank 各師兄

我自己會選Zero S
系極X買$6XX樓下又有晒啤令OK la...只不過系難搞D姐...
alan0108 發表於 2013-2-26 22:43:34 | 只看該作者

s1就8xx連埋啤令
zero s 就5xx-6xx 都係連啤令
tt01 就8xx-1xxx 冇啤令但係會連一隻殼加一隻白豬
tt01e tt01d 佢地都會包埋啤令
allan007_alive 發表於 2013-2-26 22:51:35 | 只看該作者

不如你講下你既期望先啦。
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 23:03:51 | 只看該作者
買左車重要買咩工具組裝。
allan007_alive 發表於 2013-2-26 23:08:53 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 23:03
買左車重要買咩工具組裝。

如果你買TT01,就一支十字批攪掂。如果買S1,就要1.5mm,2mm同3mm六角批,7mm扑頭等等。
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 23:09:31 | 只看該作者
其實冇咩期望,對於我新手來講,緊係買部僸撞,冇咁易爛用來操吓車先啦。
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 23:23:52 | 只看該作者
我晤急於去玩車,我想慢慢砌好部車,起碼了解多d自己架車,我D同學我覺得佢地玩車,晤係鬥車快,係鬥多錢,有咩壞或者晤夠人快,就比模型鋪整,換摩打,電變,呔鈴。我晤想玩到咁
kotaro2872 發表於 2013-2-26 23:34:11 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 23:09
其實冇咩期望,對於我新手來講,緊係買部僸撞,冇咁易爛用來操吓車先啦。 ...

襟撞計就TT01會岩你口味啦
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-26 23:49:34 | 只看該作者
咁01t同01d有咩分別
monsterken 發表於 2013-2-26 23:56:21 | 只看該作者
小弟小小意見...
如果你係要襟撞的話,
TT-01TYPE D係你不二之選,
一, 入們車種
二, 就算原裝, TYPE D 既A ARM都有位俾你調較, 可以俾你感受下大細CAMBER有乜分別
(註: TYPE E原裝只俾你一舊過既膠A ARM, 無得SET)
三, 零件KWS大把, 無論正廠定幅廠, 真真正正平有平玩, 貴有貴豪
四, 如果玩落有心機玩落去, 依到好多師兄都玩01玩到出神入化, 到你一路玩, 一路係到請教師       兄一定會遇到
五, 如果到你升級換車, 部01一定可以俾你老婆或女友攞去片下, 包無死, 就算TL左都唔肉赤
 樓主| davychan1 發表於 2013-2-27 00:04:10 | 只看該作者
明白,晤該晒各師兄解答,明天去行吓再決定。
kotaro2872 發表於 2013-2-27 00:32:06 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 23:23
我晤急於去玩車,我想慢慢砌好部車,起碼了解多d自己架車,我D同學我覺得佢地玩車,晤係鬥車快,係鬥多錢, ...

比舖整永遠都吾知自己錯系邊....而且又晒$$....不如自己慢慢學仲好
allan007_alive 發表於 2013-2-27 00:32:35 | 只看該作者
davychan1 發表於 2013-2-26 23:23
我晤急於去玩車,我想慢慢砌好部車,起碼了解多d自己架車,我D同學我覺得佢地玩車,晤係鬥車快,係鬥多錢, ...

"比模型舖整"!!咁唔係鬥多錢,係鬥晒錢。

S1同ZeroS對新手真係唔易,砌得唔好隨時連行都有問題。
TT01係舊款TT01,除非好鍾意個殼,否則唔好買啦。
TT01 Type E,新款TT01,玩平路用。
TT01 Type D,玩飄移用,如果用黎玩平路要買過套呔。