RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: f45739
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大陸淘X網金屬拖架(貨已到,等退貨)><

樓主| f45739 發表於 2013-3-4 17:22:02 | 只看該作者
boshongo 發表於 2013-3-4 19:47:52 | 只看該作者
大陸啲 QC, 包裝 ...
加埋速遞嘅強!

glen6831 發表於 2013-3-5 14:39:37 | 只看該作者
boshongo 發表於 2013-3-4 19:47
大陸啲 QC, 包裝 ...
加埋速遞嘅強!

這樣才可以推動內需的消費力嘛!
其實下訂單時一定要跟賣方註明包裝要求,國內人到今時今日重未有良好的銷售意念。所以成日在國內飛的我,站在書店前看睇果 D 咩九唔答八的企業家教人做生意的光碟,都忍唔住笑出聲。依班傻佬以為自己依家好成功,其實都係時勢造英雄。就比亞廸為例,王福全當技術員也許好厲害。但睇吓佢出售的車、電池,什至手機屏,真係見到都怕!只係平人地幾個 percent,就可以做垃圾咩?尤其係佢出的車,國內人都批評為是將兩部電單車包上鐵皮的房車!仲有,依個企業內部勁亂。我有朋友老婆係比亞廸女工,因為要炒人故意要女工簽一份在廠內偷竊的聲明並且不可再進比亞廸。結果成條 Line 炒晒!但 D 高層就依舊無事仲加人工,炒晒的一亳子都無補。
所以,師兄你退貨時要佢包好先寄。講少句都唔得!
boshongo 發表於 2013-3-5 15:32:28 | 只看該作者
glen6831 發表於 2013-3-5 14:39
這樣才可以推動內需的消費力嘛!
其實下訂單時一定要跟賣方註明包裝要求,國內人到今時今日重未有良好的 ...

聶風 發表於 2013-3-9 19:26:31 | 只看該作者
話晒係玩具,唔通整到鋼筋咁硬咩
會唔會係佢包裝保護唔夠,運送途中出意外?
鐵佬 發表於 2013-3-10 08:33:30 | 只看該作者
係淘寶買野真係隔山買牛,品質係買家最擔憂的,退貨又要哂時間.
hoi 發表於 2013-3-10 12:29:28 | 只看該作者
運輸問題
 樓主| f45739 發表於 2013-3-10 18:07:50 | 只看該作者
個案處理中,貨件現處於順X(香港)分公司!
legend 發表於 2013-3-28 15:25:30 | 只看該作者
我是广州的,我不得不说一句,快递的错,卖家也有错,包装太简陋了。而且,最紧要一样野系呢个拖架系完成品来的,无论点包装,都一定会出问题的。上次我卖左部富豪去甘肃兰州,走顺X,包装我自问打得好了,光包装物都1kg重,唯一失败系因为出于成本问题无钉木架,去到兰州,一样弯左个倒后镜果条铁啊,唉,搞到我比人小到我反转啊。不过我系走陆路运输。用时4日。所以烂左都5出奇。买家下次要注意了。成品有风险,包装需谨慎啊
glen6831 發表於 2013-3-31 21:36:35 | 只看該作者
legend 發表於 2013-3-28 15:25
我是广州的,我不得不说一句,快递的错,卖家也有错,包装太简陋了。而且,最紧要一样野系呢个拖架系完成品 ...

講到底,又係做事唔認真的問題咯!若然每一方都有認真處理,比如寄者用易碎物封條,包裝用多一點保護物料。運貨的工人不要 "這又不是我的東西" 心態及說了有破壞就不賠的廢條款。各方做好自己的事,我告訴國內的,根本不會有問題!國內最興學人講成本效益,其實係賺快錢的效益之嘛。

你估我在歐洲沒試過訂成品咩?你說路途遠,點都遠唔過由歐洲寄來的東西吧!再說近一點,我最憎的日本蘿蔔頭寄過來的,真係一丁點破損都無。寄件者所說的理由,咪又係美其言推責任的借口。其實你賣得成品報大了價我們買的唔知咩?點解要買成品,家家有求之嘛!有客想收到即用,賣的報大了價,買者願,賣者得了利益。講到責任,點解要買家注意呀?國內就是這樣,以為人地賣的又係樓我賣的又係樓,人地賣一佰萬,我跟但係比佢平少少。以為咁就係好益街坊,但又唔知道人地一佰萬有會所、四季有水的泳池和四季有水的大水池景。自己賣的就只係平房一套,總之有錢人地賺就自己報大數去賺。依個真係只有不成熟和未開化的消費者市場才出現,依個就係點解國內品牌要打入香港咁細的市場點打都打唔入的原因。你估依班國內商家要掉錢來香港好困難咩?只係佢地知道,騙國內自己人就得。來到香港因為產品問題整臭個名就呵呵呵啦!明白沒?

如果你係國內的賣家,你想一想我以上所說的吧!自古以來做生講的係信用及品質保證,你如果有依個想法。你不怕 PM 我你的淘店,有合用我一定幫你買野,而且仲廣傳介紹朋友。依個係講真的!
legend 發表於 2013-4-2 15:01:05 | 只看該作者
glen6831 發表於 2013-3-31 21:36
講到底,又係做事唔認真的問題咯!若然每一方都有認真處理,比如寄者用易碎物封條,包裝用多一點保護物料 ...

首先,我只系个买家唔系卖家哦,我未买过成品,因为几中意都好,一谂起国内快递嘅恐怖,我就5敢买。。。好烦的,无论卖家包得几好,经一经快递手,实烂野的。呢样野我已经无语问苍天了。的确,国内人士好多都系识得自己呃自己,好多最基本的野都未处理好。我舅父同我讲过一句话好岩听:一屋不扫何以扫天下。小事都未做好,能做得成大事吗。只能哀其不很怒其不争啊。所以一直对国产嘅野信心都唔大。几时国内的品质,服务,先能够赶得上世界水平呢。日日系度吹咩gdp的,都无咩实际效果。最紧要系从小事做起啊中国人。
glen6831 發表於 2013-4-3 15:40:48 | 只看該作者
legend 發表於 2013-4-2 15:01
首先,我只系个买家唔系卖家哦,我未买过成品,因为几中意都好,一谂起国内快递嘅恐怖,我就5敢买。。。 ...

原來係咁
依個責任就要我地發揚光大先得。我都想自己國家真發達,唔好自己騙自己落去