RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2900|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Savox servo 干擾大?

銅鑼灣大帝 發表於 2013-1-8 16:19:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我個SET-UP:

Tamiya M-03L
TZ super stock motor
Futaba MC330CR esc
2PL controller (AM29)
FP-R122JE receiver

之前用S3003 SERVO,十年有多,最近換左個SAVOX 1257TG SERVO,嘩,不得了,一路轉向,個ESC猛閃,行遠些少,個SERVO直頭貓王咁跳,之後上網找資料,加左粒 10V/3300uf 電容,好左些少,但都係S3003穩定D,我仲有咩可以做?HITEC又用過,ACOMS又用過,第一次新野就賴野?雖然我唔係高手,但玩車咁多年,基本cross-check的我已經做曬,例如換receiver,換controller,,定還是要換個靚receiver?

本來諗住落機車,但咁唔穩定,落機車會好危險
Hpibbq 發表於 2013-1-8 16:24:35 | 只看該作者
Futaba MC330CR esc
你隻BEC 唔夠電.
可外加HOBBYWING BEC
or upgrade ESC to hobbywing 120A.
 樓主| 銅鑼灣大帝 發表於 2013-1-8 16:28:42 | 只看該作者
如果係咁,你建唔建議直頭轉曬全套去Hobbywing brushless system。。。。因為都想轉好耐
M-03車,有無咩介紹
kennethgo 發表於 2013-1-8 16:36:29 | 只看該作者
Hobbywing brushless ESC V2.1 is good!!! and not expensive
kennethgo 發表於 2013-1-8 16:37:11 | 只看該作者
And you need change to brushless motor....
 樓主| 銅鑼灣大帝 發表於 2013-1-8 16:42:26 | 只看該作者
kennethgo 發表於 2013-1-8 16:51:27 | 只看該作者
Or you can by second hand also ok!
 樓主| 銅鑼灣大帝 發表於 2013-1-8 17:21:51 | 只看該作者
再問埋先,如果齋加BEC,3A夠嗎?
thanks
kennethgo 發表於 2013-1-8 17:25:43 | 只看該作者
If you use Hobbywing brushless ESC V2.1 no need BEC.
d.s 發表於 2013-1-9 09:14:20 來自手機 | 只看該作者
轉esc之餘順便換埋支控啦
cHRisTiAN 發表於 2013-1-9 09:22:21 | 只看該作者
DIGITAL SERVO用在AM控, 可以嗎?
justinwan 發表於 2013-1-11 04:44:38 | 只看該作者
cHRisTiAN 發表於 2013-1-9 09:22
DIGITAL SERVO用在AM控, 可以嗎?

tomatchinhk 發表於 2013-1-12 03:16:33 | 只看該作者
AM 接收用數碼servo,有問題是正常的!!!
花 D 錢換哂佢,等自己玩得開心D !!!
wongbunny 發表於 2013-1-15 01:13:28 | 只看該作者
你可以問朋友借支2.4g控試試..平平地d大陸控都試到..你換左支控可能咩事都無..我覺得你係支控問題多dd..知到係咩事先換野會好d..試左支控先..到時可能連bec都唔使花$$去買..
dawho 發表於 2013-1-15 01:37:43 | 只看該作者
有擦摩打好 jam servo同接收的, 越高轉數及高速時越 jam, 好危險的...
將佢地距離拉好遠會改善, 再加上銅箔在servo及接收上做屏閉又好D,
事實上,  不如upgrade無擦把啦.
hydrogen9999 發表於 2013-1-15 08:04:56 | 只看該作者
wongbunny 發表於 2013-1-15 01:13
你可以問朋友借支2.4g控試試..平平地d大陸控都試到..你換左支控可能咩事都無..我覺得你係支控問題多dd..知 ...

同意,問人借枝控試下先啦!