RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2816|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

VBC Wildfire Stabilizer 左右平衡一問

DrumRiff 發表於 2012-10-14 23:20:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi~CHING們,小弟剛剛入手了VBC Wildfire,砌到Stabilizer 呢Part,
發現Front Stabilizer 左右拉起好唔Balance,Rear Stabilizer就完全無問題。
我Check番壓住個兩粒幾米,無論點Set,拉起右邊,左邊都只會係輕輕有Reaction,
拉起左邊反而無問題,推杆全部長度一致,前臂鬆緊適中,究竟問題係邊呢?
Thank you so much !!

有片比大家睇睇,萬分感謝解答。
http://youtu.be/b4bKYvIsrTE
maxchow 發表於 2012-10-14 23:58:11 | 只看該作者
我試過!
原因是個 Stabilizer holder 加上 stabilizer 左右有虛位又 arm arm 會 kick 住。

點講呢 ....
即是你提起左邊 A arm, Stabilizer 會滑盡去右邊 (因stabilizser 自己本身有彈力),咁 arm stabilizser 個屈位 kick 到個 stabilizer holder,
咁咪頂住左。
但另一邊滑盡時個 holder 無 kick 住個屈位。 所以好順,咪唔平衡 lor。
gary 發表於 2012-10-15 00:11:13 | 只看該作者
咁點樣可解決問題??
 樓主| DrumRiff 發表於 2012-10-15 00:39:07 | 只看該作者
thanks maxchow ching.....有無咩辦法可以解決呢?
十萬個感激~~
kf5jerry 發表於 2012-10-15 00:54:42 | 只看該作者
i wanna know also~~
maxchow 發表於 2012-10-15 01:02:27 | 只看該作者
我之前係砌得衰所以支 stabilizer 有
1) 左右大虛位 (打橫 sir 來 sir 去,應無虛位比佢 Sir)
2) holder 上得有虛位 (應夾實後放返鬆小小)

搞到佢無 kick 住。

之後就 OK 。
allan007_alive 發表於 2012-10-15 07:29:39 | 只看該作者
kin1985ty 發表於 2012-10-15 09:41:30 | 只看該作者
我都有呢個問題
jf813 發表於 2012-10-15 10:05:41 | 只看該作者
and can check the collar in the middle as well.  As sometimes when you tighten the set screw will cause the collar tilt to one side.  This will cause binding to the sway bar.....
revee561 發表於 2012-10-15 19:28:24 | 只看該作者
張右邊平衡杆與A臂的鑼絲較長些FT
carven.chow 發表於 2012-10-15 20:52:23 來自手機 | 只看該作者
我分享下我個經驗啦,
第一)防傾杆有冇不平,拆出黎放係玻璃上,輕輕禁下有冇不平,小量不平還可接受的
第二)搖臂不順,有時候可能重新裝車,攝太多介子導致搖臂不順,這會影響防傾杆的,另外是檢查波子與波頭膠是否太緊,換了新波頭太緊也會影響的
allan007_alive 發表於 2012-10-15 21:58:07 | 只看該作者
DrumRiff 發表於 2012-10-15 00:39
thanks maxchow ching.....有無咩辦法可以解決呢?
十萬個感激~~

仲有一樣野可能好少留意,就係兩條萬向係唔係一樣角度,即係如果一面馬蹄膠係水平,一面係垂直,咁你逗起兩面臂時反應都會唔同。
 樓主| DrumRiff 發表於 2012-10-16 01:45:24 | 只看該作者
thanks carven ching & allan ching
等我試下Base on 你地講既呢幾個Point逐個Check~
再試下~因為兩邊相差咁遠~感覺怪怪的,唔攪唔安樂!