RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5682|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手玩HW120A多問

liongoryeah 發表於 2012-9-14 19:30:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問吓各位師兄~~
1) 而家120A(V2.1)最新係行緊咩firmware?(係咪v3.1)
2) 如果我用冇感摩打應該用邊個software? 係唔係(V3_508_no timing)?
3) 如果我用有感摩打,但都唔開turbo係咪都係用V3_508_no timing?
4) 用有感摩打但唔開turbo使唔使插senor線?
5) 如果用5.5T摩打唔開TURBO應該行咩齒比(jv玩,保守D)車係zero 行緊1.9 x 80大減
6) 想問吓邊個係setting卡frimware,邊個係指電變software?
..............玩左好耐開始有少少明,係唔係轉stock mode, modi mode 同 no timing mode每次都要upgrade?而呢個upgrade係寫落個電變咁解?
最後~~~set完d野之後最好係咪先熄電變,後拔usb?
thx~~~~~~~~~~~~~~

樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-14 20:19:42 | 只看該作者
我而家淨係用setting set唔到野.....佢成日收我upgrade software 而家個software係V1.11_120331_V3,係唔係最新?
Allan007 發表於 2012-9-14 20:45:04 | 只看該作者
1)最新係3.1_120808
2),3),4)我只可以講如果係有感就幾時都最好插sensor線。
5)5.5T唔玩turbo試下7.5以上啦。
6)兩樣野都有firmware。
好少會stock同modified轉黎轉去。冇錯,係先熄電變再拔USB。
lastshippies 發表於 2012-9-14 21:02:56 來自手機 | 只看該作者

撘單問,hw60a無感電變最多頂到幾多t既魔打?(原裝9t)
Allan007 發表於 2012-9-14 21:42:30 | 只看該作者
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-14 22:27:24 | 只看該作者
THX 師兄~~~~~
岩岩試完車,而家只係換左電變(用返9t冇感摩打,齒比都同以前一樣,電變setting一樣,PUNCH*2,TIMING*2等等)之前用35A電變,但係發覺而家比油由中斷至full雞有delay(以前冇的)
唔知咩事~~~~~~~換左電變會唔會快左?舊電比唔到?
同埋點解我用lcd setting box 冇左第9項timing同第10項.............第8之後一跳就跳到11..........但係第11又唔係motor rotation......
kkchung 發表於 2012-9-15 02:44:36 | 只看該作者
liongoryeah 發表於 2012-9-14 22:27
THX 師兄~~~~~
岩岩試完車,而家只係換左電變(用返9t冇感摩打,齒比都同以前一樣,電變setting一樣,PUNCH*2,TI ...

PUNCH 會影響啟動力度,TIMING會影響馬達效能變化。而不同電變或程式版本,效能和所雖的設定也不一樣。

no timing、stock mode、 mod mode..是不同功能及用途的程式,按你雖要用那 mode 便從電腦安裝到電變裡。因各功能不同所以在 Setting box 會有不同可用功能顯示。

一般不會用 no timing mode,這是給特別比賽賽例而用。連一般 Timing 功能也沒有。一般用回 mod mode 便可。
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-15 09:01:20 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-9-15 02:44
PUNCH 會影響啟動力度,TIMING會影響馬達效能變化。而不同電變或程式版本,效能和所雖的設定也不一樣。

n ...

thx kk師兄~~~我而家已經set返做mod mode(V3.0_110930_MOD),有返timing set了,但係如果我唔想開turbo的話係唔係set 返turbo timing 0 deg就是?
thx~~~~~~~
kkchung 發表於 2012-9-15 11:08:59 | 只看該作者
liongoryeah 發表於 2012-9-15 09:01
thx kk師兄~~~我而家已經set返做mod mode(V3.0_110930_MOD),有返timing set了,但係如果我唔想開turbo的話 ...

是的 turbo timing 0 deg 便可,其他相關功能可以不動。
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-15 16:02:02 | 只看該作者
lastshippies 發表於 2012-9-14 21:02
撘單問,hw60a無感電變最多頂到幾多t既魔打?(原裝9t)

我用HW35A配9T摩打(setting--punch*2 , timing*2),原裝S zero齒比配24T摩打齒o係JV都好好玩,冇over heat可以玩到佢自己low V cut,呢個速度用黎set下車,練下手唔錯~~~師兄可以試試
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-15 16:04:52 | 只看該作者
THX~~~KK兄~~開始識set
第日小弟換有感摩打,玩下TURBO的話可能要再打攪咁多位師兄~~~在此唔該咁多位師兄先
Andrew168 發表於 2012-9-17 10:02:26 | 只看該作者
我玩 ZERO TP5.5T舊款 19/82 70度左右
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-17 18:14:44 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2012-9-17 10:02
我玩 ZERO TP5.5T舊款 19/82 70度左右

THX~~~~
師兄呢個齒比開唔開TURBO?
Andrew168 發表於 2012-9-17 21:28:49 | 只看該作者
5.5T 開 turbo , 想燒野就試, turbo 不是這樣玩法, turbo 係應用在高t數 motor 中
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-17 23:10:57 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2012-9-17 21:28
5.5T 開 turbo , 想燒野就試, turbo 不是這樣玩法, turbo 係應用在高t數 motor 中

THX~師兄
I don't want bbq~~~~太熱氣唔岩我
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-21 21:19:23 | 只看該作者
其實~~~ESC個軟件~~
V3.0_110930_MOD  同  V1.10_090205_MOD, 兩者有咩分別?
有冇話咩T數摩打用邊個好D? 定係新舊問題?
kkchung 發表於 2012-9-22 00:23:37 | 只看該作者
liongoryeah 發表於 2012-9-21 21:19
其實~~~ESC個軟件~~
V3.0_110930_MOD  同  V1.10_090205_MOD, 兩者有咩分別?
有冇話咩T數摩打用邊個好D? 定 ...

V1.10_090205_MOD 2009-02-05 這是很舊的標準程式之一,是沒有turbo功能。
V3.0_110930_MOD 2011-09-30 這是有 turbo 功能。

兩者什麼T 數摩打也能用。
 樓主| liongoryeah 發表於 2012-9-22 15:10:47 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-9-22 00:23
V1.10_090205_MOD 2009-02-05 這是很舊的標準程式之一,是沒有turbo功能。
V3.0_110930_MOD 2011-09-30  ...

THX~~~
D數字原來係代表日期~~明白晒
遙控少女 發表於 2012-10-8 17:59:14 | 只看該作者

ching你隻HW120A 現時kws最平賣幾錢? 我都想買多隻esc thz
liu944 發表於 2012-10-10 22:48:30 | 只看該作者

MOD是冇Turbo的?