RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joesham
打印 上一主題 下一主題
收起左側

熄火問題

rave1010hk 發表於 2012-9-8 00:43:36 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-8 20:32:46 來自手機 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2012-9-8 00:43
Cut油熄火無咗潤滑!

熄完你睇有無油係機肚內!?!?!?
rave1010hk 發表於 2012-9-8 23:01:30 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-8 20:32
熄完你睇有無油係機肚內!?!?!?

唉~~坳脛無運行嘅,失油時部機突然高轉急V~~幾秒,會對部機係好事嗎!
我玩咗40年油雞,就未見過有任何一個本地及外國高手,會係用Cut油方式熄火啦!
tllau 發表於 2012-9-9 10:38:38 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2012-9-8 23:01
唉~~坳脛無運行嘅,失油時部機突然高轉急V~~幾秒,會對部機係好事嗎!
我玩咗40年油雞,就未見過有任何一 ...

死未!
遇上極臭纏腳布, 願你滅妖(孖寶)成功
beebone 發表於 2012-9-9 12:38:20 來自手機 | 只看該作者

突然高轉急v支細針/怠轉都有問題啦, 玩40年油雞無理由唔知掛。
下面和應你位朋友都玩左幾廿年車, 成積有目共睹。
無話什麼高手用既方法絕對口岩或錯,況且問問題既都只係一般用家,你當我一樣咪得囉,無話無運行的。
beebone 發表於 2012-9-9 12:43:23 來自手機 | 只看該作者
tllau 發表於 2012-9-9 10:38
死未!
遇上極臭纏腳布, 願你滅妖(孖寶)成功

夠鐘食藥啦阿Mann
rave1010hk 發表於 2012-9-9 21:20:25 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-9 12:43
夠鐘食藥啦阿Mann

rave1010hk 發表於 2012-9-9 21:23:03 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-9 12:38
突然高轉急v支細針/怠轉都有問題啦, 玩40年油雞無理由唔知掛。
下面和應你位朋友都玩左幾廿年車, 成積 ...

你喜歡囉!
beebone 發表於 2012-9-9 23:40:05 | 只看該作者

呢個人無得救ga la, 唔食藥有咩好食................
Allan007 發表於 2012-9-10 08:35:45 | 只看該作者
咁都可以演變成嘈交收場
tllau 發表於 2012-9-10 10:04:13 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-9-10 08:35
咁都可以演變成嘈交收場

你都大膽喎 ! 挑戰火星人
beebone 發表於 2012-9-10 14:32:51 來自手機 | 只看該作者
tllau 發表於 2012-9-10 10:04
你都大膽喎 ! 挑戰火星人

茅頭係你o者, Mann Lau.
ekfamily 發表於 2012-9-20 16:49:11 | 只看該作者
如果是手拉engine 會按油喉,但熄火後會馬上拉兩下上油。使下次易著車及潤一下engine。
victor1997621 發表於 2012-9-24 22:24:11 來自手機 | 只看該作者
你地真係有眼不識泰山!Rave Sir 唔單止有40年玩油車經驗,現今更是某歐洲品牌技術指導!后生時有跑世界赛經驗,宜家仲自仲親自設計rc工具 ,車架添!分分種你手上某支工具係出自距嘎手!!!
victor1997621 發表於 2012-9-24 22:43:22 來自手機 | 只看該作者
日本o.s引擎說明書的确係用按壓油管熄火。但係會令引擎瞬間貧油而冇潤滑piston同埋cylinder,好容易会有刮痕!novarodsi 引擎說明書就教人壓風格熄火,就係為咗油谷入引擎室锡住部引擎。。。不過有D地區好dusty所以唔係甘適合咯。第3種方法係cover pipe等距死 ,呢個方法可能係源自buggy車。。。不過 in commonsense,引擎廢入油缸。。。傷油缸o-ring,而且容易令油缸内燃油有雜質。N第4種係所以廠車手,國内車手肥仔威(南方地區蛇仔廠車手,rReDS引擎廠車手,并將参加2013 泰國IFMAR世界赛)。上海小車手JJ(Mugen 廠車手,NOVAROSSI廠車手。)很多人都知距係好勁抽~~距地全部都係用壓飛輪熄火。怠速穩定噶時候唔好比油,逗起架車,快速一下用手指公壓飛輪。有腦噶車手應該知道,呢個方法要快!否則會傷Ji鸡比。
victor1997621 發表於 2012-9-24 22:48:32 來自手機 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-9 12:43
夠鐘食藥啦阿Mann

大家都玩甘耐車。。。真係唔想講句難聽說話。。。井底之蛙咯!就算你玩咗好多年車經驗,都唔一定比得上只有幾年專业經驗噶車手咯!你see下人地跑世界賽你就明白。
beebone 發表於 2012-9-24 23:22:25 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-9-24 22:48
大家都玩甘耐車。。。真係唔想講句難聽說話。。。井底之蛙咯!就算你玩咗好多年車經驗,都唔一定比得上只 ...

講真我唔係玩車好耐, 係油車新人類. 咩蛙都好啦, 唔洗睇世界賽, 睇本地A9車手玩咁多年車專唔專業就知你句話O岩唔O岩.
bear_cat_x 發表於 2012-9-24 23:22:51 | 只看該作者

c-fu, may I have your advice on how to cut fire of monster trucks? Because there is no fly wheel openings on chassis for pushing it.
victor1997621 發表於 2012-9-25 06:38:32 來自手機 | 只看該作者
beebone 發表於 2012-9-24 23:22
講真我唔係玩車好耐, 係油車新人類. 咩蛙都好啦, 唔洗睇世界賽, 睇本地A9車手玩咁多年車專唔專業就知你句 ...

唔理我果句說話係咪有問題,我覺得你應該尊重尊重人咯!你都唔係細路啦!唔係連D基本噶禮貌吖嘛? 車手態度有問題,手車再勁都冇用啦!曬氣!
beebone 發表於 2012-9-25 07:41:40 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-9-25 06:38
唔理我果句說話係咪有問題,我覺得你應該尊重尊重人咯!你都唔係細路啦!唔係連D基本噶禮貌吖嘛? 車手態 ...

叫我唔好理你寫咩, 你又差隻腳埋O黎.
尊唔尊重人同手車快慢有咩關係呢?
人地阿sir都講"我喜歡", 只不過意見有出入, 討論區係咁ga la, 唔討論不如你講哂.
A9車手心理有問題你又知咁多咩?
格咁耐仲挑起個問題, 仲叫我要有"基本禮貌", 收皮啦你.