RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
收起左側

[完成]最後的利蘭車隊

MAZDA 發表於 2012-9-14 19:29:27 | 顯示全部樓層

C兄 !你想日日把架143往返中港兩地 ?? 記得叫佢裝大陸牌和車上的過關重要文件 ,
否則比公安捉你同扣車等 ..
 樓主| superchucu 發表於 2012-9-14 20:16:17 | 顯示全部樓層
calvin1995 發表於 2012-9-14 16:11
想問下你個number電牌係相定Mon?

紙~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 樓主| superchucu 發表於 2012-9-14 20:16:27 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2012-9-14 17:50
我架143路線牌係528東莞同埋112路線牌係629海洋公園

OK~~~~~~
 樓主| superchucu 發表於 2012-9-14 20:16:36 | 顯示全部樓層
AILSAVolvo 發表於 2012-9-14 19:26
很強啊!!!
背光電牌

wyman18 發表於 2012-9-14 21:14:14 | 顯示全部樓層

都系沙田線...
有咩所謂呀~
船之父 發表於 2012-9-14 22:07:23 | 顯示全部樓層
wyman18 發表於 2012-9-14 21:14
都系沙田線...
有咩所謂呀~

係噃,你係沙田人
船之父 發表於 2012-9-14 22:09:29 | 顯示全部樓層
superchucu 發表於 2012-9-14 20:16
紙~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

好像電子牌
wyman18 發表於 2012-9-14 23:21:48 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2012-9-14 22:07
係噃,你係沙田人

系呀..
船之父 發表於 2012-9-15 07:19:59 | 顯示全部樓層

你有冇訂架61R唔係好貴啫,你買得起
wyman18 發表於 2012-9-15 08:24:21 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2012-9-15 07:19
你有冇訂架61R唔係好貴啫,你買得起

我中意一手一腳整
甘樣渣出街虛榮感都重D
下次你出黎影車吶!帶多D 靚車出黎!
船之父 發表於 2012-9-15 09:58:16 | 顯示全部樓層
wyman18 發表於 2012-9-15 08:24
我中意一手一腳整
甘樣渣出街虛榮感都重D
下次你出黎影車吶!帶多D 靚車出黎! ...

你都係假手於人,倒模整架膠巴出嚟,整架好似朱文軒咁原汁原味從0開始,我就話你Good
船之父 發表於 2012-9-15 10:02:52 | 顯示全部樓層
wyman18 發表於 2012-9-15 08:24
我中意一手一腳整
甘樣渣出街虛榮感都重D
下次你出黎影車吶!帶多D 靚車出黎! ...

嘩,原來你虛榮心咁重唔怪之得買架退役巴士嚟宣揚你內心虛榮,俾10爆趣你
wyman18 發表於 2012-9-15 16:55:55 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2012-9-15 09:58
你都係假手於人,倒模整架膠巴出嚟,整架好似朱文軒咁原汁原味從0開始,我就話你Good ...

請參考一下鏈接,再作出評論:
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=264379

呢架車系我一手一腳從零開始製作,所有ge 底盤,車身設計都系自己一手一腳包辦

車身系由ASB 膠板用激光裁床介出黎.介出黎之後系一塊普通ge 膠板,

經過組合后先至會有個初模,跟住再要癡上車身所有ge細節部件,包括柳釘條,窗框,雨檔等等

所有ge椅櫈都系全人手癡,人手磨.櫈扶手更加系用銅條屈成型,然後再焊接上去.

我覺得我用切割機都唔算叫假手於人啩,
好明顯,部車無可能系倒模出黎吶
我無你甘有錢,下下玩車玩船都有專人代工,咩都唔洗煩
我就系憑幾塊膠板,一雙爛手,同埋肯試,就甘續d續d 整部車出黎,
我唔會怪你話我部車系倒模出黎,因為你無技術,無知識,更加無膽去嘗試整車.
你連一部拖頭都未砌過,直程無資格話我假手於人

旨在討論.無心撩交嘈
船之父 發表於 2012-9-15 23:29:11 | 顯示全部樓層
wyman18 發表於 2012-9-15 16:55
請參考一下鏈接,再作出評論:
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=264379

失敬,失敬
volvob10md 發表於 2012-9-15 23:37:18 | 顯示全部樓層
其實幾時做好批11米蘭開售,如果買吾到,12月就同吾到家良玩車.
 樓主| superchucu 發表於 2012-9-16 00:14:09 | 顯示全部樓層
volvob10md 發表於 2012-9-15 23:37
其實幾時做好批11米蘭開售,如果買吾到,12月就同吾到家良玩車.

預計 2011年11月完成
AILSAVolvo 發表於 2012-9-16 01:18:40 | 顯示全部樓層
船之父 發表於 2012-9-15 09:58
你都係假手於人,倒模整架膠巴出嚟,整架好似朱文軒咁原汁原味從0開始,我就話你Good ...

有d錯處喎~
其實良仔同軒哥都係電腦切割...
佢地都係對住部電腦構思同畫圖~
我冇佢地咁勁,全部野就係張graph paper上畫圖同數格仔,再畫落塊膠片同介出黎~
電腦都冇...
船之父 發表於 2012-9-16 10:01:36 | 顯示全部樓層
AILSAVolvo 發表於 2012-9-16 01:18
有d錯處喎~
其實良仔同軒哥都係電腦切割...
佢地都係對住部電腦構思同畫圖~

你最叻,正宗手辨制作
john19961014 發表於 2012-9-16 11:19:32 | 顯示全部樓層

其實用電腦切割可以整得靚D既, 又有咩所謂呢!
船之父 發表於 2012-9-16 12:11:08 | 顯示全部樓層
john19961014 發表於 2012-9-16 11:19
其實用電腦切割可以整得靚D既, 又有咩所謂呢!

本人意見覺得玩具化,手辨靚,唔喜歡勿插