RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 有勇冇謀
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MOL Volvo FH16 24噸 升降尾擔 銳變完成...

樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-10 10:06:48 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2007-1-9 21:19 發表
同我部一樣係6X2...

Altezza Mak 兄
想請教一下..
1.ff7 飛機版或直昇機版比較合用??
2.架 6x2 尾擔懸掛只用原裝彈弓避震, 唔夠力撐起車尾, 只用中擔做支撐, 名副其實"虛擔",有無輔助轉向都無分別, 是否有問題??(後補相)
3.是否 6x2 無咁好行, 中擔容易打滑係天性問題, 容易被尾擔 "浪" 起車尾, 有無方法減輕影響??
thanks....

donhk1982 發表於 2007-1-10 10:44:51 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-10 10:06 發表

想請教一下..
2.架 6x2 尾擔懸掛只用原裝彈弓避震, 唔夠力撐起車尾, 只用中擔做支撐, 名副其實"虛擔",有無輔助轉向都無分別, 是否有問題??(後 ...

但你的尾擔只有單輪??

只要尾擔的彈弓較中擔的輕,受力位落於中擔,就可解決問題. 但尾擔的負重量等於零.
點解唔用雙擔的彈弓葉片組??
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-10 11:21:50 | 只看該作者
原帖由 donhk1982 於 2007-1-10 10:44 發表

但你的尾擔只有單輪??

只要尾擔的彈弓較中擔的輕,受力位落於中擔,就可解決問題. 但尾擔的負重量等於零.
點解唔用雙擔的彈弓葉片組??

1. yes
2. $作怪....如用雙擔的彈弓葉片組, 架車就係 6x4 啦...完全無問題啦
donhk1982 發表於 2007-1-10 11:55:12 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-10 11:21 發表

1. yes
2. $作怪....如用雙擔的彈弓葉片組, 架車就係 6x4 啦...完全無問題啦

不是雙動力,只用葉片.尾擔可用櫃擔裝上(裝假狗呀)
另外--如果中擔及尾擔是用獨立避震的話, 尾擔可改做升降尾擔,增加玩味!!!
tommy1218 發表於 2007-1-10 12:25:35 | 只看該作者
原帖由 donhk1982 於 2007-1-10 11:55 發表

不是雙動力,只用葉片.尾擔可用櫃擔裝上(裝假狗呀)另外--如果中擔及尾擔是用獨立避震的話, 尾擔可改做升降尾擔,增?

用孖尾擔改到6X2,冇錯,係一個最簡單方法,只要唔裝最後果節狗骨就oK,但經驗話比我知,呢個做法係唔好,中擔好容易打滑,尤其是行凹凸不平地,隨非你鎖差速或負很重的物!(我之前架6x2VOLV0就係咁)所以都係好似咁好D,一組動力尾擔另加一組頭擔,
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-10 12:35:52 | 只看該作者
原帖由 donhk1982 於 2007-1-10 11:55 發表

另外--如果中擔及尾擔是用獨立避震的話, 尾擔可改做升降尾擔,增加玩味!!!?

yes....小弟就係想整遙控升降尾擔, 如果放 o左 落離又可以有輔助轉向
tommy1218 發表於 2007-1-10 13:00:25 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-10 12:35 發表

yes....小弟就係想整遙控升降尾擔, 如果放 o左 落離又可以有輔助轉向

呢個係一個好提議,去馬!努力!
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-10 13:28:52 | 只看該作者
原帖由 tommy1218 於 2007-1-10 13:00 發表

呢個係一個好提議,去馬!努力!

yes....試車中....

fm: http://www.lkw-infos.eu/
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-10 22:48:31 | 只看該作者
補相片....各師兄比d意見
donhk1982 發表於 2007-1-11 18:22:56 | 只看該作者
有冇想過點樣做升降?? 用大力司服拉起尾擔?? 用機械升降??
中遠 發表於 2007-1-11 19:18:40 | 只看該作者
今玩法不如就今16噸密斗好過,4x2佈局唔洗煩。。。
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-12 11:59:32 | 只看該作者
原帖由 中遠 於 2007-1-11 19:18 發表
今玩法不如就今16噸密斗好過,4x2佈局唔洗煩。。。

但咁玩法可以由 16噸車隨時變 24噸車 & 向難度挑戰
& 可以圓滿小兄弟的車隊....2,3,4擔車玩曬

中遠 發表於 2007-1-12 12:45:13 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-12 11:59 發表

但咁玩法可以由 16噸車隨時變 24噸車 & 向難度挑戰
& 可以圓滿小兄弟的車隊....2,3,4擔車玩曬

原來另有圖謀。。。
AltezzaMak 發表於 2007-1-12 22:00:45 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-9 16:06 發表

想請教一下..
2.架 6x2 尾擔懸掛只用原裝彈弓避震, 唔夠力撐起車尾, 只用中擔做支撐, 名副其實"虛擔",有無輔助轉向都無分別, 是否有問題??(後 ...

ff7 飛機版或直昇機版

1. 我係用FF7直昇機板, 至於飛機版聽說只少一些直昇機的功能, 應該影響不到玩拖頭...

2&3. 首先你測試時有冇裝貨斗? 冇就一定NON起中軸, 我全車係使用大概你尾軸的設計,再加1/10避震, 中軸用銀色彈簧,尾軸用M-04金色彈簧, 因為全車避震很軟(中軸唔一定硬就唔NON, 要夠軟車輪才能貼到地面, 當然不能軟過尾軸) , 我冇容易NON起現象...

另外: 你現尾軸葉片安裝車陣的螺絲在後部, 我建議你螺絲裝在前部, 因為行前時吸震時會對葉片發生撞擊, 不能吸震..
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-1-14 02:02:30 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2007-1-12 22:00 發表

ff7 飛機版或直昇機版

1. 我係用FF7直昇機板, 至於飛機版聽說只少一些直昇機的功能, 應該影響不到玩拖頭...

2&3. 首先你測試時有冇裝貨斗? 冇就一定NON起中軸, 我全車係使用大概你尾軸的設計,再布 ...

Thanks AltezzaMak 兄...
buy o左 ff7 la....
睇離要重新設定尾擔 la.....
many many thanks
tommy1218 發表於 2007-1-14 17:29:06 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-1-14 02:02 發表

Thanks AltezzaMak 兄...
buy o左 ff7 la....
睇離要重新設定尾擔 la.....
many many thanks

努力! 快D完成比大家睇下
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-3-27 10:42:14 | 只看該作者
終於 90%完成個柜....鋁角+膠片, 大約$200右左...
tommy1218 發表於 2007-3-27 11:12:42 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-3-27 10:42 發表
終於 90%完成個柜....鋁角+膠片, 大約$200右左...

影下尾擔,睇下升降!
中遠 發表於 2007-3-27 12:23:17 | 只看該作者
個斗個高度好很正呀,小弟遲d個斗番新都諗住加高拒,但尾門果度就耍度過再整出來比較麻煩,未知師兄可有更方便方法整個尾門,請指教。。。
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-4-4 01:02:32 | 只看該作者
原帖由 中遠 於 2007-3-27 12:23 發表
個斗個高度好很正呀,小弟遲d個斗番新都諗住加高拒,但尾門果度就耍度過再整出來比較麻煩,未知師兄可有更方便方法整個尾門,請指教。。。

冇計la...中遠兄, 要靚仔, 只好用貨柜 d parts.....

不過尾擔升得唔夠高, 要諗諗計先.....