RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2219|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買 Mini Z 新手...請幫幫忙

sammyon 發表於 2012-7-4 09:11:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Mini Z 係咪全套買就齊晒即玩架 ?
如果想玩甩尾要買京商邊個到型號同埋要改D ?
點解見有人淨買控既? 電方面用咩電好力D 同玩得耐D ?
電變摩打要換嗎? 有冇其它補品必需要換 ?
去廣華街邊間多 Mini Z野賣同老實 ?

各位請幫下我呢個新手丫~

唔該唔該!!!
niwadaisuke 發表於 2012-7-4 09:44:59 | 只看該作者

首先你要考慮既係你會唔會上車場玩定係只係o係屋企玩就夠?
558558 發表於 2012-7-4 09:59:37 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-7-4 09:11
點解見有人淨買控既? 電方 ...

Mini Z 係咪全套買就齊晒即玩架 ? Mini Z 係買齊晒全套就即玩架
如果想玩甩尾要買京商邊個到型號同埋要改D ? 如果想玩甩尾就買甩尾型號
點解見有人淨買控既? 因為佢無控
電方面用咩電好力D 同玩得耐D ? 大電壓, 大容量
電變摩打要換嗎? 有冇其它補品必需要換 ? 個人喜好
去廣華街邊間多 Mini Z野賣同老實 ? ... ...
 樓主| sammyon 發表於 2012-7-4 12:03:08 | 只看該作者
回復 niwadaisuke 的帖子

我都未知架~~因為新手~~但玩甩尾係咪買京商車就得? 有冇分邊個型號?
同埋係咪要換呔 或有其它重要parts先可以做到飄移效果 ?
 樓主| sammyon 發表於 2012-7-4 12:04:35 | 只看該作者
回復 558558 的帖子

乜唔係用電芯玩架咩 ? 用勁量 ? 定有專用  ?
niwadaisuke 發表於 2012-7-4 13:46:45 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-7-4 12:03
回復 niwadaisuke 的帖子

我都未知架~~因為新手~~但玩甩尾係咪買京商車就得? 有冇分邊個型號?

MINIZ係京商的,正如IPHONE既所屬牌子係APPLE一樣。
玩飄移買MA015+GYRO(陀螺儀)+前京商飄移太+後ATOMIC飄移太
宜家好似有READY SET係MA015+支KT18控,不過玩飄移KT18未必夠用,同埋我唔清楚個READY SET實際上出左未
niwadaisuke 發表於 2012-7-4 13:47:19 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-7-4 12:04
回復 558558 的帖子

乜唔係用電芯玩架咩 ? 用勁量 ? 定有專用  ?

電既話買ORION綠色啦,好多師兄都係玩緊呢隻
killermomo 發表於 2012-7-4 13:47:47 | 只看該作者
回復 sammyon 的帖子

朋友, mini-z 係用 4粒 aaa電的, 如果你只係向屋企玩, 用 gp 差電就可以了.
其他師兄, 又要快, 又要爆先咁講比你知......

Yinbb 發表於 2012-7-4 14:38:15 | 只看該作者
sammyon 發表於 2012-7-4 09:11
點解見有人淨買控既? 電方 ...

車+控套裝,買返去入電就即玩。

甩尾就買4WD MA015,最貴果隻就係最好,最好買橙色

點解見有人淨買控既? 電方面用咩電好力D 同玩得耐D ?
車同控可分開買,亦有套裝車,電就用AAA電,最好買D 放電力高D o既,例如ace或orion

電變摩打要換嗎? 有冇其它補品必需要換 ?
電變連接收一體化PCB,無得換其它牌子,除非自己改裝。摩打就因人而異。無必換的OP件,比你撞爛咗就必換。

去廣華街邊間多 Mini Z野賣同老實 ?
做生意好難講邊間老唔老實,基本上MINI Z D件都唔會呃得你太多

最後一句,買咗之後,你就答到你自己個問題,最重要係上咗車先。
feilaodong 發表於 2012-7-4 18:35:19 | 只看該作者
本人刚入车的新人,买左二手车,练习当中,先买二手玩玩先。