RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: warmmjs
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Nothing more to say Thank you everybody

chowhungjai 發表於 2012-6-5 23:00:53 | 只看該作者
回復 Yinbb 的帖子

你岩,咁摸多d你對腳口拉!
HighLamb 發表於 2012-6-5 23:32:28 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

唔知呢種頭瞻的電單車點樣扭右轉右呢?
Yinbb 發表於 2012-6-6 12:48:40 | 只看該作者
HighLamb 發表於 2012-6-5 23:32
唔知呢種頭瞻的電單車點樣扭右轉右呢?

唔通呢架車係扭左轉右? CHING, 你兩CHING講O既係推軚,係教人改善入彎,而唔係扭左轉右,轉左始終都係要靠扭左先轉到左,用個正常腦諗下,扭左架車點轉右?如果你兩CHING都係仲堅持扭左轉右,我無話可說,BUT GOOD LUCK TO YOU!!!
168boy 發表於 2012-6-6 13:06:28 | 只看該作者
一個用bb踩4輪單車理論, 一個用電單車比賽基本技術, 大家都o岩喎!

幼兒班學生講0,1 佢地實識, 電腦博士講0,1佢有時都抓晒頭 , 大家係講0,1姐!

講起考車牌, 我諗冇人會用漂移反胎考到掛, 好多地方都未足18歲, 就有 F3賽車牌
HighLamb 發表於 2012-6-6 13:07:36 | 只看該作者
電單車過灣係靠油門,唔係靠左擰右擰----係咪有D匪夷所思呢!?
50270898 發表於 2012-6-6 13:25:46 | 只看該作者
過灣係控制尾碌
Yinbb 發表於 2012-6-6 14:48:57 | 只看該作者
今日學到新野,扭左唔係轉左、扭右唔係轉右;扭左轉右、扭右轉左。HAHA~睇黎要重新考過所有車牌了,多謝你兩個CHING弟指教
chowhungjai 發表於 2012-6-6 14:59:13 | 只看該作者
回復 Yinbb 的帖子

電單車轉彎原理係靠重心同車吠太同地面的角度!試想像一下扭右轉右太面同地下面的角度係點
killermomo 發表於 2012-6-6 15:39:41 | 只看該作者
廿年前考電單車要考斜路打8字(5知e家有無)
你會見到好多人 PK , 佢地咪就係轉左扭左呔, 轉右扭右呔.....
Yinbb 發表於 2012-6-6 17:31:09 | 只看該作者
HAHA~Anyway, 以後大家要記住轉左一定要扭右, 轉右一定要扭左。如果唔係,好易有意外, 轉左扭左者死抄車死, 轉右扭右者比車抄死。
vickyrx7 發表於 2012-6-7 03:31:55 | 只看該作者

我又學到鑽牛角尖既其中一個例子,建議列入通識課本例子常見操控錯誤#2  - 不認識/不相信"推軑"Counter Steering的人
REF: http://www.ibike.com.hk/03_knowledges/10/mistakes/m.htm
Wayne~~ 發表於 2012-6-8 01:08:52 | 只看該作者
vickyrx7 發表於 2012-6-7 03:31
我又學到鑽牛角尖既其中一個例子,建議列入通識課本例子常見操控錯誤#2  - 不認識/不相信"推軑"Counter Stee ...

都冇講比油係咪倒後
d.s 發表於 2012-6-8 06:56:41 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2012-6-8 01:08
都冇講比油係咪倒後

有冇講食C痾飯.....
s.y.kwok 發表於 2012-6-8 13:36:00 | 只看該作者

其實兩邊講法都係冇錯,
只不過,大家都冇提及重點所在........車速
當車身同地面成90度,或者7x/80度,
即係慢車,
仲係行緊呔中心,
咁當然係右呔轉右啦,
快車過彎,車身同地面差不多成30度,
有兄弟試過掛比入彎就肯定知道此刻根本不能摟左或摟右,
亦不需要用呔過彎。
其實呢一刻,多過60%處於反呔(只係幾度),
其餘嘅係直呔。
如果正呔一定成部車彈直起飛
tiger1 發表於 2012-6-8 13:51:06 | 只看該作者
this started off as a nice post, what's wrong?
s.y.kwok 發表於 2012-6-8 17:35:41 | 只看該作者
tiger1 發表於 2012-6-8 13:51
this started off as a nice post, what's wrong?

多得工房戈啲以為自己係最醒嘅師兄囉....................
tiger1 發表於 2012-6-8 19:07:34 | 只看該作者
I see... a bit sad....
Yinbb 發表於 2012-6-8 19:14:06 | 只看該作者
tiger1 發表於 2012-6-8 13:51

ching,都係你強d,死都唔會轉右扭右,原本我唔出聲都以為此帖已完,點知又多左咁多ching咁多意見,又要開多一頁,唉...
樓主唔出聲唔好以為咩咩受教,而係人地唔想再多講,你地人多,一人插一句咁,你地再係咁,以後無人敢留言,你地自己圍內玩晒呢一區啦。
s.y.kwok 發表於 2012-6-8 19:30:50 | 只看該作者
Yinbb 發表於 2012-6-8 19:14
ching,都係你強d,死都唔會轉右扭右,原本我唔出聲都以為此帖已完,點知又多左咁多ching咁多意見,又要開 ...

你仲係要堅持任何車速下右彎一定要轉右呔?????

高速行駛下,除非你唔怕死玩快速揪頭,
如果唔係可以話唔需要扭呔,
況且高速揪頭,
都係要部車立刻由右轉回直時先至扭右呔.

希望你唔會認為裝damper啲人係"傻的嗎"啦.......
HighLamb 發表於 2012-6-8 20:01:56 | 只看該作者
自專心太強,出來搵食時就好吃虧,怒火就只會燒自己。
善哉,善哉,阿彌陀佛。