RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鬼謎
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今時今日想買E-Revo會唔會Out 左呢 ?

jackyrc 發表於 2012-5-13 01:52:15 | 只看該作者
有刷版可以改(540雙魔打防水無刷)去解決玩防水.速度.但是力量可能欠缺一點.
bunpong 發表於 2012-5-13 02:57:31 | 只看該作者
好玩唔怕out呢!
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-14 09:08:05 | 只看該作者
我去研究過啦, E-revo 無刷係唔防水架, 得有刷係防, 我都唔明 買架車成六千反而唔放水, 激死, 所以暫時可能唔考慮,  但係 1:16 就唔理邊隻版本都防水, 但係 1:16 可能會太細架, 性能會差D 但係架野都好快, 所以可能會考慮~~~

(((多謝晒咁多位C兄既意見)))  ^Q^
bigben 發表於 2012-5-28 16:16:49 | 只看該作者
I want to buy ar....
any ching buy together?? pm me la....
jackyrc 發表於 2012-5-29 01:37:41 | 只看該作者
大架D  好玩D. (個人意見).
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-29 02:02:35 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

好似e-maxx 都好好玩wo 有冇人玩過? 同E-revo 比 係唔係明顯冇咁靈活呢 ?
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-29 17:45:56 | 只看該作者
好似冇人玩E-maxx 咁 wo~~
ThomasZ 發表於 2012-5-29 19:18:22 | 只看該作者
鬼謎 發表於 2012-5-29 17:45
好似冇人玩E-maxx 咁 wo~~

REVO系會比MAXX系好。MAXX系8條原裝油壓有點不吃力,REVO 4條堅好多!
E-MAXX好多OP件可以改到窮, E-REVO就唔使點改。
識玩油車玩油車好過, 呢D大電車次次兩排電, 除非入場或在家門外玩, 否則買電同事前功夫都好甘,電車夏天玩完一排電要抖十幾分鐘,無油車入PIT加油再飛咁爽,而且油車想玩可立即去玩,買電芯就OK,爽到爆。油車REVO同T-MAXX都平過無刷電版,好抵玩! 我剛買了一架REVO車架的短卡:SLAYER,爽到痺!
建議E-REVO好過EMAXX
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-29 21:12:55 | 只看該作者
多謝晒C兄既意見 ^^ 我唔想玩油車係因為油車都有拒既麻煩之處, 以前未有無刷之前我係玩油車, 但有無刷之後就放棄左油車啦, 電唔係問題, 因為電可以嚮車到差, 基本上一部差機一次過差6s電, 每次差電都係40分鐘左右, 咁如果有兩部差機就可以唔洗停係咁玩都得, 摩打熱度唔會係太大問題, 就算天氣太熱, 可以用少少水幫個散熱片散熱. 唔好直接點到摩打就OK, 就算點到都唔會太大問題, 因為摩打唔係好怕水的.
聽C兄咁講 都係好似玩E-Revo 好D wo~~ ^Q^  唔該晒 :$:$:$:$
ThomasZ 發表於 2012-5-30 02:25:34 | 只看該作者
回復 鬼謎 的帖子

哦, 原來係老手
想請教一下, 如果用私家車差電, 係咪打開車頭冚從水電直出12v電給差機?
如果我用成40a去差, 著住車會唔會整死舊電?

e-revo弱點只有尾檔板, 就算爛左亦好易換,好平。
e-maxx弱點係前bulkhead,會俾a臂芯扯爛,要換好大工程。我換了金屬bulkhead就扯爛成個底盤!仲大工程!等於成架砌過咁滯!!
不過e-revo個款似truggy多d, 如果想玩正宗大腳可考慮savage, 我玩緊油版, 論硬淨程度同方便維修都勝e-maxx,savage真係硬到無倫!
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-30 09:07:10 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

我唔算老手, 比起好多C兄, 我都係學神 ^^
用車差電其實唔洗驚有問題, 因為基本上一千CC以上既車都用50A以上既電池, 所以冇咩問題, 就算唔著車, 都唔會有好大問題, 有好多差機都會嚮電池冇電之前自動會停, 日本車就算得10v 大多數都可以著車, 歐洲車有D電成百A, 但係拒地要小心D, 因為如果電池冇晒電或者壞左會好麻煩,但係其實有少少電工既常識就知道大約可以差幾多排電就要著車, 而著車時間只係幾分鐘就夠, 唔洗著住架車黎差電架.
我就當你車電係 70A 要差 Lipo3s 3000mah 再假設3000ma 完全用晒可以咁計
車電 70A X 12v = 840
Lipo 3A X 12.6V  = 36.9

840 / 36.9 = 22.8

數係咁計, 可以差到22排電, 所以差 10 排 著車 5 分鐘, 就一D問題都冇啦...同埋Lipo 冇可能會用得盡, 汽車電也會舊左唔足數, 最好睇住電池電壓啦, 差機可以睇到的...
ThomasZ 發表於 2012-5-30 13:26:37 | 只看該作者
回復 鬼謎 的帖子

我用40a差只因為我部係孖差, 每邊最多用20a差。
但車電咁樣大上大落會唔會好快死? 我部古董歐洲車兩年前換了新電成千銀, 好肉赤。
看你另一帖見你有玩細e喎, 有無加中差? 加左正好多! d齒都無咁易掃
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-5-30 17:10:26 | 只看該作者

咁你每差一次著一著三分鐘會安心d,但係舊款歐洲車會好過新款,就算冇電都唔會有咩大問提。水電唔係咁易壞既,都好安全。
ThomasZ 發表於 2012-6-9 22:21:16 | 只看該作者
鬼謎 發表於 2012-5-30 17:10

咁你每差一次著一著三分鐘會安心d,但係舊款歐洲車會好過新款,就算冇電都唔會有咩大問 ...

頂... 早幾日諗住試下, 點知條線唔夠長, 部差機半天吊....
買條過江龍拖落地下再駁差機, 會唔會長得滯影響電力?
kwai404 發表於 2012-6-9 23:31:52 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-6-9 22:21
頂... 早幾日諗住試下, 點知條線唔夠長, 部差機半天吊....
買條過江龍拖落地下再駁差機, 會唔會長得滯影 ...

用過江龍要小心D...!
點解唔駁長絛線?
ThomasZ 發表於 2012-6-10 01:57:11 | 只看該作者
kwai404 發表於 2012-6-9 23:31
用過江龍要小心D...!
點解唔駁長絛線?

懶焊.... kws有沒有現成的買?
jackyrc 發表於 2012-6-10 11:36:15 | 只看該作者

KWS付近,女人街,內有好似叫鴻光商場2樓有電子電器店.應有過江龍之類
Qooo 發表於 2012-6-10 15:34:32 | 只看該作者

我本身自己有舊 EMAXX 及 1/16 ERevo,俾我揀我會先入 Summit 及新 EMaxx 唔入大 ERevo。因為 Summit/ERevo 兩部車應該大部份都係一樣,只係殼柱高咗放個 Summit 車殼落去及 Summit 多咗有得 diff. lock ... 二速波箱 ... 之後想改激玩就加套自己鍾意既 brushless 落去玩吧 ....

其實 1/16 ERevo 玩街已經快到無輪 ... 又可以落中差 ... 原廠 2cell 3cell 4cell 都玩得 ...  
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-6-11 08:53:58 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-6-9 22:21
買條過江龍拖落地下再駁差機, 會唔會長得滯影 ...

1) 電力應該唔會好大, 因為過江龍電線夠粗.
2) 最好唔好用過江龍, 因為好容易唔小心短路...
3) 如果自己捍整條加長線時最好用粗小小既線, 因為車電電壓低, 電線既電阻值就會高~~
 樓主| 鬼謎 發表於 2012-6-11 09:06:38 | 只看該作者
Qooo 發表於 2012-6-10 15:34
我本身自己有舊 EMAXX 及 1/16 ERevo,俾我揀我會先入 Summit 及新 EMaxx 唔入大 ERevo。因為 Summit/ERevo ...

多謝C兄意見 ^^
E-Maxx 我都好有興趣, 因為係大腳, 比起E-Revo既越野性又會高D, 見到沙石泥路都冇問題, E點令我覺得好吸引的, 但係另一方面, 唔好處就係, 佢冇E-Revo 咁好過灣, 如果落場玩就會差DD.

Summit 我就感覺一般, 因為拒爬又唔會夠慢爬車好爬, 快又唔夠快車咁快, 如果想玩水我會玩 1/16 E-revo 或者 1/8 Slash 4x4, 因為小弟有玩慢爬. 所以對 Summit 冇咩興趣 ^^

比返D 相大家參考下先:::

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖