RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sex8088
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的童年--舊屎電車篇 1987

speedstar 發表於 2012-6-2 20:20:49 | 只看該作者

等我又襯下熱鬧, 最近從什物堆找出來的...
呢張單有個故事係背後的, 當時問價話係$620, 寫單初時又寫$620, 點知寫完即改$720, 話係$720先o岩
果時我仲係細, 又得一條友兼唔係o甘識R/C, 心想都試哂機, o甘照俾$720啦~~, 可憐當時我既錢係做暑期工又儲左好耐, 過左幾十年我仲覺得當時係俾人呃左$100的

偉高蘇經理, 知否呢套JR PRO 控當件係咪賣$620呢??

HGBOY 發表於 2012-6-3 11:16:01 | 只看該作者
回復 samchung90 的帖子

打比佢地吹吹水就無所胃!再問下架車賣左未?怕你會比人打七你………講笑!
wasino3318 發表於 2013-1-26 03:10:40 | 只看該作者

我好耐好耐无上黎呢个网,自从06年开始生意倒下后在香港on居居左2年,到08年8月终於决定再翻大陆再战神州。睇到呢编野,我真系眼红红,令我谂翻好多以前既野。我记得1987年时我仲读紧初中,未翻香港。仲同d傻下傻下既鬼仔玩紧我既Taimya Audi Quattro,当年我记得都几贵,要成130磅,仲未计控。睇到呢个thread后又令我好想完成我之前好想完成既梦,就系去德国订翻架FG 1比5既房车+4WD系统,然後将part拎翻黎,比呢度d人知道玩摇控车就系人生既动力!虽然我已经无玩车仔好多年,但每当我心情低落时我都会拎翻我放系仓既真藏版出黎激励下自已(我系ABC super seven 个thread有post果张相出黎)。

张相影5哂我收藏既车仔,有Kyosho Cobra、MG MKII、Nikko 既Brat(分体电排向),Falcon既旧款BMW,海棉呔既Go Kart(油车)、用shift既沙滩油车(唔记得乜牌子)、2部 T-maxx油车(呢2部就放左系我以前工人果度)、HPI RS4 Mini nitro、仲有系香港仓既壳,同埋成20几个放系佛山果边既壳.......仲有好多真系唔记得仲有d乜..

非常多谢出呢个thread既师兄!多谢。
 樓主| sex8088 發表於 2013-1-26 11:38:55 | 只看該作者

師兄, 係時侯賣晒佢, 換新裝備, 再戰 江湖, 遊戲人生!
nikonfan88 發表於 2013-1-26 13:01:16 | 只看該作者
...very nice posts...

...my first RC is RC-12E...
wingfto 發表於 2013-1-29 10:51:20 | 只看該作者
i love all so much....
alanwhc 發表於 2013-1-29 16:21:14 | 只看該作者
Very Good.,
adonis 發表於 2013-1-29 22:01:54 | 只看該作者
very nice, very nice!
hkBuggyboy 發表於 2013-1-29 23:00:16 | 只看該作者
Miss the old day
alex1030 發表於 2013-1-30 05:43:35 | 只看該作者
Great post!!! Thank you for sharing those wonderful photos!!!
kkc 發表於 2013-1-31 18:55:14 | 只看該作者
C.C.Chen 發表於 2012-4-30 12:55
用水池在球場叉電的日子,很懷念!現在有义機!以前用义線!

义線义到爆炸
looklook 發表於 2013-1-31 19:11:37 | 只看該作者
當年最多8人玩樂?
RC881 發表於 2013-1-31 20:41:09 | 只看該作者

以前用Asso急义線 , 睇錶計時 , 人手探溫 , 冬天好暖架
RC881 發表於 2013-1-31 20:46:37 | 只看該作者
义線就無了, 但係舊差機都仲keep住多少 , 包括哩部
操作正常架 , 不過無咩理由用佢差電了
kei777 發表於 2013-2-1 13:15:02 | 只看該作者
RC881 發表於 2013-1-31 20:46
操作正常架 , 不過無咩理由用佢差電了 ...

仲咁新淨!!
RC881 發表於 2013-2-1 14:17:01 | 只看該作者

係呀! 大基哥
RC881 發表於 2013-2-1 14:21:33 | 只看該作者

我想睇睇你支 [石原直樹] 限量版KO EX-1 發射
kei777 發表於 2013-2-1 20:05:00 | 只看該作者
RC881 發表於 2013-2-1 14:21
我想睇睇你支 [石原直樹] 限量版KO EX-1 發射

有乜好睇啫
yiuli2003 發表於 2013-2-1 20:54:38 | 只看該作者
正.
正呀!
tiger1 發表於 2013-2-1 21:26:31 | 只看該作者
RC881 發表於 2013-1-31 20:46
操作正常架 , 不過無咩理由用佢差電了 ...

Have to find some NiCd batteries first