RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3577|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油buggy vs 電buggy

lcman 發表於 2012-4-20 07:49:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問通常玩油車的時間是否比電車長?油車沒需要充電,加油就行得。車場雖然可以充電,但充一排都要45分鐘。玩到8排電咁上下。控制及set油車是否比電車難很多?
Andrew168 發表於 2012-4-20 09:43:46 | 只看該作者

玩油車比玩電車行走時間相差不遠, 因電池容量越來越大,
玩油車就多加 tune engine 技術,
油車 vs 電車, 各有長短, 沒有那一方絕對優勝
52x 發表於 2012-4-20 10:16:27 | 只看該作者
油車就聲、色、味俱全,電車就少咗調發動機的技術,相對較易玩
euro614 發表於 2012-4-20 10:22:14 | 只看該作者

1/8的電buggy,是需要2排電玩一次的。
油buggy是需要接收電,都是要差電的,只是唔需要轉轉車都差。
Hpibbq 發表於 2012-4-20 10:37:48 | 只看該作者
如果玩1/8 BUGGY 一定玩油啦.
玩到冇油入PIT入油即可再玩. 開心好多.
唔使怕肥電.
Andrew168 發表於 2012-4-20 10:37:59 | 只看該作者
電車 -
環保乾淨, 易清潔簡單, 冇燥音 (晚上時段都玩得)
電池 6-8 排, 不停差電, 差機要同一時間可差 4 排先足夠
油車 -
多D剌激, 有engine聲, 有重油味, 要求有 tune engine 技術
不停加油可連續玩
車仔同學會 發表於 2012-4-20 10:52:39 | 只看該作者
油車可以連續玩一粒鐘(接收電充滿電既話)
電車玩一陣就要收車換電,冇哂癮
tiger1 發表於 2012-4-20 11:22:51 | 只看該作者
set油車是比電車難
 樓主| lcman 發表於 2012-4-20 11:32:21 | 只看該作者
油buggy怎選擇?AE 8‧2,Mugen Seiki MBX-6R,TLR 8ight2.0。
Hpibbq 發表於 2012-4-20 12:34:18 | 只看該作者
回復 lcman 的帖子

其實架架車設計都差唔多,都係好車
我架HB D8亂玩左二年. 冇咩爛野

比賽既話可能要比D心機研究下用料
22年 發表於 2012-4-20 12:48:10 | 只看該作者
回復 lcman 的帖子

油車係好玩架,不過亦要留意一點就係一副engine 0既壽命通常對比摩打/電變為短 (當然你可以話電子野隨時會燒),Nitro玩一日價錢等等,當然玩RC仲要係越野0既投資點都會好大。如果師兄唔計budget的話油車確係會容易另人熱血沸騰多D.............如果你keep到副偈靚靚仔仔唔死火的話。Good luck!!
vincentwow1450 發表於 2012-4-20 13:10:12 | 只看該作者
如果考慮入車場玩的費用問題...電車遠低過油車
因為車場提供電源, 一塊電池 5000mah, 沖一次5度電, 玩15分鍾, 玩一日可能賺返入場費
不過電車前期投入多過油車好多.  幾塊電池就上千啦...仲有插機, 一次只能插一塊電的插機都過300了....滴一次插4塊的插機估計上千.

如果樓主不介意tune engine, 可以玩油車, 如果不想手拉engine, 就買個啟動台 300左右 再上兩排Nimh電池200左右,上手之後就不難了, 雖然入車場玩費用=入場費+油費, 但返工簇一個星期最多玩一次, 點都不會玩窮啦

tonglau2000 發表於 2012-4-20 13:19:18 | 只看該作者

自己始終都覺得玩油車, 有把聲, 激D ,
電車乾凈D, 油車就污糟好多, 各有各好, 睇你要求 D 咩!
但油車比電車多少少野
油, 電車都要义電, 油車接收電, 火咀電, 撻箱電(三種)添, 仲多埋風格, 風格油,事後油, 撻箱, 極力子, 火咀, 仲有 tune 偈添! 就係因為咁多野搞, 有挑戰性, 我鍾意,我犯賤
Andrew168 發表於 2012-4-20 13:37:45 | 只看該作者

無論油定電, 一玩上引  
小弟就想玩兩味
現在考慮 1/10 and/or 1/8
油 and/or 電
首選依次序
buggy
truggy
sc

joho 發表於 2012-4-20 14:29:59 | 只看該作者
其實我見你地話玩十分鐘無引,我就覺得係個場度集中精神十分鐘已經好倦。手又倦眼又倦。所以,試左先啦,話吾埋你十分鐘都嫌多呢?
euro614 發表於 2012-4-20 14:48:34 | 只看該作者
我剛開始玩車油,感覺玩油車係累過玩電車...
Andrew168 發表於 2012-4-20 16:20:00 | 只看該作者

咁買架 1/10 or 1/8 電 buggy 比較簡單小野搞 ok 嗎
steventong 發表於 2012-4-20 16:23:23 | 只看該作者
不如油,電齊飛........两種玩法唔同he he
steventong 發表於 2012-4-20 16:34:39 | 只看該作者
油車,電車都好玩.如果你已經投資咗部差机同power supply同鋰电的話.襟就玩電車又唔使set油針run偈..電車俾到d彭爆力不同keep數.
exige 發表於 2012-4-20 17:57:09 | 只看該作者
油門剎車操控技術不同
剎車setting都有分別
電車要有混控功能
先可做到前後剎車比例
初玩電會容易上手
越野精髓在油越
看個人撰擇