RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: valklai
打印 上一主題 下一主題
收起左側

你哋個個都post自己隻猪出黎,唔得我都要post我的XL!!

monsterken 發表於 2012-4-20 00:27:51 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

未知呀~~~~油都未買....等出糧先....仲要買servo
turbines 發表於 2012-4-20 00:37:28 | 只看該作者
三年前了
monsterken 發表於 2012-4-20 00:57:28 | 只看該作者
回復 turbines 的帖子

好型呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ford 發表於 2012-4-20 01:30:08 | 只看該作者

停車場頂樓我最愛
monsterken 發表於 2012-4-20 02:10:44 | 只看該作者
turbines 發表於 2012-4-20 20:29:18 | 只看該作者
回復 monsterken 的帖子

tonglau2000 發表於 2012-4-20 20:35:51 | 只看該作者
不如你地搞個沙豬聚會
AltezzaMak 發表於 2012-4-20 20:37:44 | 只看該作者
4.6, 5.9 偈, 其實會唔會差好多?
PKKC 發表於 2012-4-20 20:40:29 | 只看該作者
沙豬好有氣勢,正
monsterken 發表於 2012-4-21 01:19:25 | 只看該作者

懷念TKO大戰...............嗚................
ThomasZ 發表於 2012-4-21 22:32:14 | 只看該作者

回復 valklai 的帖子

Danny哥, 你用邊隻servo? 原裝隻servo原地都轉唔到軚...呢隻好唔好? 有20kg 又唔太貴, d料都好似不錯,XL夠不夠用?

This is the Savox SC-1256TG High Torque Titanium Gear Digital Servo.

Features:

• Combines leading edge technology with super high 12 bit (4096) resolution and titanium gears.
  • Super light-weight.
  • Coreless motor provides high speed, incredible efficiency, and low power consumption.
  • Titanium gears ensure long life and durability.
  • The aluminum case design not only looks good but also allows for cooler and smoother operating temps.
  • Our servos are totally green – from materials to production, these servos are environmentally friendly.
  • Ideal for steering applications in 1/8 scale buggies, monster trucks and rock crawlers.
Dimensions(mm): 40.3x20.2x37.2

Weight(g):52.4

Speed(@4.8V sec/60): .18

Torque(@4.8V oz-in): 222.2

Speed(@6.0V sec/60): .15

Torque(@6.0V oz-in): 277.7

Gear: Titanium & Aluminum

Bearing: 2BB

Case: Aluminum

25 Tooth Spline

樓主| valklai 發表於 2012-4-22 08:44:38 | 只看該作者

Brother,
我依家用個隻轉向servo係 Futaba,型號S9156,不過就有成廿四kg既,
油門就用9451,
不過你喱隻都得架喇!!!同埋油門隻servo比較慢,反正拆開不如就順便換埋佢嘞!!!
ford 發表於 2012-4-22 11:53:05 | 只看該作者

c hing 隻單向啤呤唧出來配過,還是成舊野買全新?
ThomasZ 發表於 2012-4-22 18:41:33 | 只看該作者
valklai 發表於 2012-4-22 08:44

Brother,

哈哈, 我今日已經照說明書咁講溫好engine了, 不過都諗住熱磨多幾缸油餵佢食多一L油先, 希望佢長命百歲今日熱磨時慢慢行, 發覺個轉向SERVO都不太廢, 轉灣都幾靈活, 反而油門SERVO我用3003就真係完全唔掂, 迫力都無力。(係咪好似真車咁迫力碟都要磨下先有最佳效能?)我諗住買隻SAVOX 1256TG做轉向, 而家隻SF2轉向轉做油門SERVO, 9KG應該夠力了吧?
另外想請教一下, 跟車來的6V NIMH接收電好快就得番4.8V, 轉灣時低到4.2V添, 一般來說玩到幾多V就要換電? 想換LIFE電有咩好介紹?

請幫幫手聽下D聲正唔正常 用殼行大約100-105度, 不用殼就90-100度
http://www.youtube.com/watch?v=0mkU3w52_KA
 樓主| valklai 發表於 2012-4-22 19:46:03 | 只看該作者

喱副偈比較大cc,所以頭幾缸油可以唔落殼黎行車,等副偈可以散熱好d d,
而你依家行車距離比較短,搵d長既路比佢行啦
士low車高左d,較返低少少,引擎溫度會低溫d架!
turbines 發表於 2012-4-23 21:06:07 | 只看該作者
回復 ford 的帖子

我試過拎左粒單向出來,去廣華街配,跟住整好晒,撻兩野,,即刻收擋!!!!!!唉,,去快摺搵,永遠都係訂貨,甘就等左兩個月,,之後侮次撻車都心驚驚.................
ford 發表於 2012-4-24 03:10:29 | 只看該作者

我唸我嗰粒應該死了,下次有機會run新偈要放落其它車架用達箱run好先
新機仲喺呢d大size相信對單向bearing傷害好大
 樓主| valklai 發表於 2012-4-24 09:26:36 | 只看該作者
ford 發表於 2012-4-24 03:10

我唸我嗰粒應該死了,下次有機會run新偈要放落其它車架用達箱run好先
...

所以尢其係喱副偈,我好建議用 break-in bench黎磨合為佳!!
如果玩死左手上個副既話,下一副會嚐試用喱種方法磨合