RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: CHI310
打印 上一主題 下一主題
收起左側

金牙仔頭...抵嗎?

id19642000 發表於 2012-2-26 21:10:33 | 只看該作者
ericsky 發表於 2012-2-26 23:10:51 | 只看該作者
這件事早前已有C 兄通知我,當然也會預到有今天的一日,所以當年刻意配合金屬配件,讓買家和老翻車多多少少也分別出來。

當年生產這套車頭只係想嘗試造一些比曰本仔好的車頭,所以要求廠商把每個車頭用cnc造出來,造出來的ABS料比手板膠更硬凈。日本可以買的就只有把1/24模型車放大到1/14的比例,外觀刻線凹凸不明顯,價錢貴配件玻璃缺乏,要買家自己搞掂。感覺日本玩貨車的人很可憐,只能夠買到這些。

要生產這套車,犧牲了和家人的時間,搜集圖片,拍照,繪圖,而造樣版的費用已足夠買全套拖頭連貨櫃(跟聲控等),更要跑上國內跟進生產過程。完成後也要親手從國內帶來香港,只怕在寄運時出事。由開始到完結的3個月,幾佰元的代價做一個車頭的利錢不足瀰補所附出。 整件事只能說滿足感大於利益,所得的利錢也不致會發達。

可是當發覺有翻版出現之時,心裏一沉,日後還有人等待團訂!?只有等翻版幾時有貨。手頭上已繪制的車頭如何是好?再造還有意思嗎?

金銀牙的生產有限,公開二手出讓這套車也未曾見,但我也想知是那人出售到國內老翻手上﹒﹒﹒﹒!

wyman18 發表於 2012-2-27 00:33:15 | 只看該作者
首先我要系到同ERIC 你講聲對唔住.
系二手買賣區出售HINO 金牙車頭ge 系我.
首先.我出售二手遙控模型我覺得我無任何問題,一部二手遙控車,售出購入呢個情況我覺得系理所當然.講得好聽就系轉售,講得唔好聽就系玩厭左,想買第二部.
第二,我可以系到講,買我轉售出去ge 果位師兄叫VOLVO.佢話佢系大陸,搵左個朋友黎交收.我只不過系一個賣家,買家實際做乜嘢工作,買車ge用途我系唔會過問,大家都系玩遙控模型.無必要下下交收都要起人地.
真系好唔好意思.
有勇冇謀 發表於 2012-2-27 01:02:14 | 只看該作者
只要有一件貨, 返到強國就出事.....
B仔 發表於 2012-2-27 01:03:15 | 只看該作者
wyman18 發表於 2012-2-27 00:33
首先我要系到同ERIC 你講聲對唔住.
系二手買賣區出售HINO 金牙車頭ge 系我.
首先.我出售二手遙控模型我覺 ...

都係嗰句,不知者不罪,我地冇可能對每個買家查根問底
我相信Eric兄不會怪你的!
wyman18 發表於 2012-2-27 01:17:09 | 只看該作者
B仔 發表於 2012-2-27 01:03
都係嗰句,不知者不罪,我地冇可能對每個買家查根問底
我相信Eric兄不會怪你的!

真系好對唔住!
ericsky 發表於 2012-2-27 01:55:44 | 只看該作者
咁快水落石出..........算你肯認,我明白背後買家如何做不能管,也怪不得你,但你又捨得賣?
但在網上也見有金銀牙老翻。
Jazz_Wan 發表於 2012-2-27 05:56:09 | 只看該作者

eric兄, 好野先會有老返
wyman18 發表於 2012-2-27 07:23:41 | 只看該作者
ericsky 發表於 2012-2-27 01:55
咁快水落石出..........算你肯認,我明白背後買家如何做不能管,也怪不得你,但你又捨得賣?
但在網上也見 ...

因為部車始終都唔系我親手製作..少不免會無左d 親切感,仲有你唔記得我買左兩套咩..
我依家仲有部銀牙系到.真系好對唔住!
B仔 發表於 2012-2-27 12:34:50 | 只看該作者
ericsky 發表於 2012-2-27 01:55
但在網上也見 ...

那即表示有兩套(或最少)落入老翻者手上。
renault 發表於 2012-2-28 11:53:21 | 只看該作者
咁ERIC兄會否再考慮制作呢?我同人整但都好有感情..好似賣仔咁
wyman18 發表於 2012-2-28 18:47:45 | 只看該作者
renault 發表於 2012-2-28 11:53
咁ERIC兄會否再考慮制作呢?我同人整但都好有感情..好似賣仔咁

如果係再推出車頭嘅我希望會係第二部...例如大食力呢啲經歷香港特色車款...;)
船之父 發表於 2012-2-28 21:52:05 | 只看該作者
回復 Jazz_Wan 的帖子

又當老翻
cxlmichael 發表於 2012-2-28 22:30:00 | 只看該作者
老翻源自:
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... hlight=%AA%F7%A4%FA
我也是大陸同胞,也有幸得到一副原版的金牙車頭,後來得知某位大陸兄弟也得到了該“佐村急便”,他有了老翻的想法,經過勸阻無效終歸還是翻了出來。
renault 發表於 2012-2-29 10:58:58 | 只看該作者

HINO都造佐4部,佐川係我造其中1部,睇左鏡臂窿位已經知,不過又唔翻頂擾流板一係唔翻一翻就跟到尾
renault 發表於 2012-2-29 11:03:08 | 只看該作者
wyman18 發表於 2012-2-28 18:47
如果係再推出車頭嘅我希望會係第二部...例如大食力呢啲經歷香港特色車款...;)

新款ISUZU屋仔/FUSO較好但一定注意孤度問題..
有勇冇謀 發表於 2012-2-29 15:00:26 | 只看該作者

yes, 比著係我, 架架車都好比心機整, 如果要賣, 簡直好似落仔咁傷心, 又唔知下手點對佢, 所以搞到自己一屋都係車....
船之父 發表於 2012-2-29 19:28:28 | 只看該作者
回復 有勇冇謀 的帖子

冇法啦,人在江湖身不由己,局住都要賣,好過當立圾掉,包箱又貴