RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ar-
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小強記船廠

siukeung1972 發表於 2012-2-24 21:20:01 | 只看該作者
回復 joeleung 的帖子

裕發呀!棠記都有呢款,現時有利唔知係那一隻!
siukeung1972 發表於 2012-2-24 21:21:27 | 只看該作者
還有相中見船尾那般應該係細海珊湖>
siukeung1972 發表於 2012-2-24 21:29:54 | 只看該作者

還有更舊款,行走調景嶺至西灣可既'合成恭'現成好似走坪洲街渡及另一隻改遊艇平時週圉去及灣係筲箕彎塘.  另一艘更早面世以前灣係筲箕灣,現在灣由地'宏基"最近好似換車快好多.
自由人 發表於 2012-2-24 21:30:32 | 只看該作者
joeleung 發表於 2012-2-24 21:59:46 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 21:20

裕發呀!棠記都有呢款,現時有凾利唔知係那一隻!

犀利, 師兄連船名都講得出, 我已前就係睇過呢張線形圖, 棠記個隻重有埋2根添!
joeleung 發表於 2012-2-24 22:08:32 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 21:21
還有相中見船尾那般應該係細海珊湖>

師兄你咁好眼力, 得個船尾都認得出係邊隻!
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:19:34 | 只看該作者

細個這款船全盛時期載工人走南丫發電廠時好似鄭和下西洋甘.這船仲送人遊船河.成日同款船鬥快添!真好玩.我地隻船叫順意出廠無幾耐.當年同大偉賽到新世界對開我仲霖偈拋錨添.
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:20:31 | 只看該作者
船頭無級船應仲有福利
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:25:08 | 只看該作者
其實祖先個代到現在都末離開個水面.靠個海食的.所以對船有深厚惑情!
自由人 發表於 2012-2-24 22:28:33 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:25
其實祖先個代到現在都末離開個水面.靠個海食的.所以對船有深厚惑情!

香港  以前到而家都係靠個海搵食嫁............
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:36:05 | 只看該作者
所以我好鍾意聽海.......'張惠妹'
joeleung 發表於 2012-2-24 22:36:05 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:20
船頭無級船應仲有福利

係呀,福利都係船頭無級, 我細細個暑假成日坐ED船去游水, 晒到成舊朱古力咁開學, 有時仲晒到luk皮比同學仔笑添。
joeleung 發表於 2012-2-24 22:42:18 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:19

細個這款船全盛時期載工人走南丫咛發電廠時好似鄭和下西洋甘.這船仲送人遊船河.成日 ...

其實隻隻都係吉拿中車8個盤+土炮車葉, 速度相差有幾遠吖!
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:44:03 | 只看該作者
我就鍾意客去東面玩啦!因可以多船一齊去.過佛堂門至白蠟大勇好似玩過山車甘,但無奈客有時喜歡去南丫島.真吹脹.不如搭油地去!無法啦規舉由客落船.
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:47:19 | 只看該作者

但唔知解有用六個盆B仔都有得砌!
joeleung 發表於 2012-2-24 22:57:23 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:25
其實祖先個代到現在都末離開個水面.靠個海蹾食的.所以對船有深厚惑情!

香港本來就比個海包住, 我就算E加做土木工程, 就算唔係做海事/port work, D鉄器燒焊補爐佬唔係中華就捷達友聯, 叻架埋碼同bore pile就多數係拖佬, 就算環景唔係水面, 但人都係水面人。
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:57:30 | 只看該作者

呢款船我記得有:翠有三隻,金燕,銀燕,明豐,明邦,光明,興,大偉,威,合,永雄,利,火星,喜利,文記,鳳發....等等.記得再補充
joeleung 發表於 2012-2-24 23:04:42 | 只看該作者
siukeung1972 發表於 2012-2-24 22:57

呢款船我記得有:翠萧有三隻,金燕,銀燕,明豐,明邦,光明,萧興,大偉,裤威,埄合,永雄,凾 ...

光明有隻光明3差唔多款但鉄造, 去游水時船頭櫃面晒熱左隻腳板仔無著鞋行上去差D比佢煎熟!
siukeung1972 發表於 2012-2-24 23:13:23 | 只看該作者

無法啦!水面越呢越委宿,航線又少,舊時改裝爛遊艇都有人租呢玩.
海事工程百花齊放.我都參輿過沙田城門河清臭泥.屯門黃金海岸人做沙灘.東隧看龍!
siukeung1972 發表於 2012-2-24 23:52:25 | 只看該作者

係呀!呢隻係弟一艘用做.而家好似賣比港灣做工程.我地隻光明二就係佢呀哥囉!有時載人去海豚經常在机埸對開.兩兄弟相遇重逢!但這艘鐵船船旁燒焊燒到船廠怕,因巳簿晒!
還有一隻合用鋁做,但巳賣去好似韓國,當時我親眼見証在昂船洲對開從平面躉上吊上大河船.同香港講拜拜.這船在同款中是最快的.後期好多時租比翠做東坪洲旅'遊.真是在我船邊話過就過,犀利,不過經常整,尤其避震膠.