RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: com1010hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電電壓問題

hydrogen9999 發表於 2012-2-20 20:02:33 | 只看該作者
回復 hydrogen9999 的帖子

會唔會因為牌子問題? 那時我係用ip
rcracing 發表於 2012-2-21 00:47:02 | 只看該作者

你果四粒係咩電????咁勁??
Tam 發表於 2012-2-21 02:24:04 | 只看該作者
叉滿儲放好傷電.唔漲電都會使到pack電唔爆

kahungboy 發表於 2012-2-21 09:59:09 | 只看該作者
我排by電玩到3.7樓下
2s電壓就開始唔balance
玩多幾分鐘...1cell 得3.4x, 2cell仲係3.7x

唔通電壓唔夠, 就只扯一粒cell??
kahungboy 發表於 2012-2-21 10:00:33 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2012-2-20 16:01
咁又唔洗咁準,大約50~60% 就可以,因為鋰電幾乎唔會走電,一年都係走好少

如果3.6~4.2黎計
storage 應該差到3.9~3.95??
rcracing 發表於 2012-2-21 10:06:51 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-2-21 09:59
玩多幾分鐘...1cell 得3.4x, 2cell仲係3.7x

我果d特價5400都有小小呢d問題,但係佢又唔係唔爆喎?玩完3.2同3.4差翻又好正常!!
你講得好似啱喎,電壓唔夠,內阻差異,就好易只扯一粒cell!!你唔用錶度根本唔知.........
rcracing 發表於 2012-2-21 10:07:53 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-2-21 10:00
如果3.6~4.2黎計
storage 應該差到3.9~3.95??

睇返好多電嘅spec都係3.85/cell!!
kahungboy 發表於 2012-2-21 10:58:33 | 只看該作者
rcracing 發表於 2012-2-21 10:06
我果d特價5400都有小小呢d問題,但係佢又唔係唔爆喎?玩完3.2同3.4差翻又好正常!!
你講得好似啱喎,電 ...

我唔夠膽去到3.2 3.4咁低~
不過差3x格(0.01計)
差返又balance到~
ok
hydrogen9999 發表於 2012-2-21 13:12:06 | 只看該作者
rcracing 發表於 2012-2-21 00:47
你果四粒係咩電????咁勁??

係ip 和 firefox, 其中兩粒係槍用電,所以存放時間一般較多, 用左幾年到現在都健在
我估電脹,可能係其他原因居多,例如過放,短時間放電超越c數....
hydrogen9999 發表於 2012-2-21 13:13:57 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-2-21 09:59

差少少好正常,因為兩粒電容不同
冇可能只扯一粒,串聯會兩粒一齊用
kahungboy 發表於 2012-2-21 17:36:42 | 只看該作者
5500mah 既電由4.2/4.2玩到3.4/3.6
再差滿個差機show係得48xxmah

係咪代表唔足mah數??
rcracing 發表於 2012-2-22 02:09:25 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-2-21 17:36
5500mah 既電由4.2/4.2玩到3.4/3.6
再差滿個差機show係得48xxmah

唔係咁計!!以我所知[小小白痴],GE power個老細用1a放電到3.0v/cell而後用1a差返至4.2v有幾多就幾多,我果次係深圳問佢咁計準唔準架??佢話""我係咁計...........""
不過一般廠就mah都係由3.0v至4.2v計,有d計放電,有d計充電.
我買過排IP50c5800mah由4.2v用25a放電到3.0v得48xx搾................差返得49xx....
rcracing 發表於 2012-2-22 02:10:22 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2012-2-21 13:12
係ip 和 firefox, 其中兩粒係槍用電,所以存放時間一般較多, 用左幾年到現在都健在
我估電脹,可能係其他 ...

圆型AK電???