RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2171|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩buggy用唔用頭單向?

redcar 發表於 2012-2-3 06:58:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有冇師兄用?
會不會難揸易難控制呢?聽說頭單要渣柔 D.但依家用鋰電用無刷,力量大電多.
其實buggy用咩比較好?
tiger1 發表於 2012-2-3 08:53:01 | 只看該作者
oneway is hard for slow fingers in general
mlee 發表於 2012-2-5 11:41:34 | 只看該作者
好似有力D,不過brake要用多D.難控左。。
yuenchitat 發表於 2012-2-5 18:03:10 | 只看該作者
brake果陣得尾轆brake,所以好易了
 樓主| redcar 發表於 2012-2-6 11:39:35 | 只看該作者
頭單性能上好甩,現在多唔多師兄 用在buggy上?
你地認為現在buggy行頭差速,頭單向,頭直軸,邊樣最好D?
只是討論下个人感覺.
thank all
joho 發表於 2012-2-6 14:34:45 | 只看該作者
越野對 Brake 有好大要求, 並非純作減速, 而用單向就會犧牲左係空中的一些動作操控反應.
我以前在一個小場地跑D4曾有一段時間跑中單, 諗住轉向會利d, 後來同一個場地, set 下車之後, 全四驅一樣咁快.

以前跑單向仲有一個目的, 就係慳電, 但今時今日....

所以近期好耐無聽人玩 Buggy 用單向了
ryancmlam 發表於 2012-2-6 21:13:34 | 只看該作者
坦白講,好耐冇人討論應否用頭單。只有講頭直定牙差!
joho 發表於 2012-2-7 01:14:43 | 只看該作者
Actually, I have never seen anyone using 頭直 in an electric buggy
ryancmlam 發表於 2012-2-7 07:45:21 | 只看該作者
Oops, I mean in on road, not in buggy........sorry for the unclear statement
Marksman 發表於 2012-2-7 08:39:54 | 只看該作者
反宜想問有無師兄頭牙用over drive? 可唔可以share 一下
joho 發表於 2012-2-7 12:32:59 | 只看該作者
有,我台JQ油車用緊,會易揸左,個尾又會相對定d。
Marksman 發表於 2012-2-7 12:53:25 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

正喎,系咪要大牙同pinon一齊換?因我只看過有pinon 買。

另外差速油要不要特別注意?

謝謝分享先!
joho 發表於 2012-2-7 13:34:13 | 只看該作者

JQ只需更換前差速大傘齒, AE我吾清楚. 差速油你試一試你本來跑開的 setting 先, 睇走勢再改
laufufu 發表於 2012-2-13 02:31:55 | 只看該作者
頭單難控制LAW,我玩DF03玩左幾,最後轉返4WD...但好多CHING,都玩頭單.
Bluebird 發表於 2012-2-13 22:26:52 | 只看該作者
其實buggy 2wd比較好
 樓主| redcar 發表於 2012-2-14 08:47:53 | 只看該作者
Bluebird 發表於 2012-2-14 19:34:58 | 只看該作者
無咩道理? Just personal feeling, I like the driving style, simple transmission, less maintenace (only 1 differential & 1 pair drive shafts, no more belt or shaft to front). So, I only have 2wd buggy & 2wd SC at this moment. This is my own opinion, I didn't mean 4wd is not good, but 2wd is better to my situation.