RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1422|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄好, 新手有d問題...

rickyyuen 發表於 2012-1-29 06:33:57 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好~
新手剛剛砌好架車, 有d問題請教大家...

配件大概係如下:
hobbywing xerun 120A + TeamPower brushless 10.5T + imax b6ac + 4pl

1)
剛才用 b6ac charge up 左舊電, 鬆開lipo battery的正負極4mm蕉頭, 再鬆開lipo battery的Bal 2mm蕉頭, power off b6ac, 一切正常.
之後大意用了charging cable(有白色頭一端)的紅黑線駁上lipo電的正負極, 另一端無連野, 即爆火花. 鬆開後charging cable蕉頭蕉黑左... 條charging cable要買過條新了...
請問, 隻lipo電會唔會死? 如果真係死左下次我插上車會有咩後果?

登錄/註冊後可看大圖

2)
第一次上錫, 駁電前各位師兄可否幫下眼看看有無問題 / 有無錯 / 焊得唔夠?

登錄/註冊後可看大圖

3)
現在我個ESC駁Lipo中間用Tplug, 請問開電次序係咪...
- a) 關上ESC的power開關(off)
- b) 用條 "4mm蕉頭 <-> Tplug" cable; 紅黑蕉頭插上lipo;
- c) 再將另一端Tplug插上ESC紅黑線出來的Tplug.
(b)同(c)次序掉轉有無分別?

登錄/註冊後可看大圖

Thanks!!!
mathew97726 發表於 2012-1-29 10:45:43 | 只看該作者
rickyyuen 發表於 2012-1-29 06:33
各位師兄好~
新手剛剛砌好架車, 有d問題請教大家...

1)係你將黑線駁左落電既正果度,我自己之前試過就無事,最緊要check電壓
iouand 發表於 2012-1-29 11:23:08 | 只看該作者
你好呀!
1:short一野問題不大(但最好唔好啦!)
2:电変位焊得差dd.少d錫就最好.而開外皮位可以短d.摩打位你怕short就落熱缩膠.加舊膠在中間作用不大
3:次序冇所謂.但你何解重用T插
 樓主| rickyyuen 發表於 2012-1-29 13:42:06 | 只看該作者
iouand 發表於 2012-1-29 11:23
你好呀!
1:short一野問題不大(但最好唔好啦!)
2:电変位焊得差dd.少d錫就最好.而開外皮位可以 ...

2) << 我全部位穿左熱溶膠, 試好著到車就會溶d熱溶膠包好d位.
3) << 唔用 Tplug? 改banana頭直插電?
thanks!
alan0108 發表於 2012-1-29 13:50:13 | 只看該作者

你用依隻電,就用焦插,
仲用t插
''博''電線長多幾寸咩

熱縮膠要用火機燒下佢
等佢縮埋一舊先叫整好
Noir.KAZE 發表於 2012-1-29 15:54:12 | 只看該作者

2.落左叔公就得啦,唔洗落熱溶膠
我覺得粒焊錫太大粒,不過冇所謂,最緊要焊得到又唔係假焊
3.用蕉插定T插冇咩所謂,你想佢簡潔d既,蕉插啦,反正你排電都已經係好似咁

登錄/註冊後可看大圖