RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kahungboy
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Sakura zero VS 全改 Sakura S zero

樓主| kahungboy 發表於 2012-1-20 15:05:25 | 只看該作者

未必呀~
我見而家3racing 件 主打係zero(s)同FGX
XI反而少見
其實我玩得唔專業, 不過唔知點解男人老狗都係咁buy粉紅色既金屬option車
mickybruce2006 發表於 2012-1-20 15:06:53 | 只看該作者
回復 kahungboy 的帖子

完全同意
 樓主| kahungboy 發表於 2012-1-20 15:07:44 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-1-20 15:01
係囉,
如果得, 急求TT-01改zero方法

tt01~仲多出路啦
改tt01e又得
改tt01 rally(軸車襟沙石)又得
而家改埋m車都得!!
萬能車<<<係唔做得火箭ja嘛
mathew97726 發表於 2012-1-20 15:19:51 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-1-20 15:05
未必呀~
我見而家3racing 件 主打係zero(s)同FGX
XI反而少見

唔知呀我記得好似kkchung師兄講過(唔記得架,講錯唔好怪我><)
不過我就唔特別抗拒粉紅金屬色,因為都有d型既,
但我比較中意藍色多過粉紅色囉
我有個friend抗拒孖星野,勁中意sakura同3racing, 所以好多粉紅色,btw佢係男仔
kkchung 發表於 2012-1-20 18:02:37 | 只看該作者
之前聽 3 RACING 老闆說原意把 ZERO 及 Xi  這兩車系各自分成 (玩家級- ZERO 車系) 及 (專業級- Xi 車系)同時推動。情況如田官 TA06車系 及 TRF417車系的分別一樣。

而 SAKURA ZERO SPORT 是 3 RACING 本身想不到在許多地區很受歡迎,令廠近來給他的改裝零件也做不切。

(SAKURA ZERO SPORT)。這是香港 3 RACING 第一次開發的進階級入門車 Touring Car 車系,車架設計以同廠的競賽級的 SAKURA ZERO 為南本。其基本設計是和 SAKURA ZERO 差不多,零件也大多也是可以互用。而主要不同的地方有:全車轉用成纖維版、金屬件會改成尼龍製做、前後驅動改用傘齒差速、一個全新的大齒接合器、有一新做的電池固定架、新的分體馬達座等等。

SAKURA ZERO SPORT 底板用上2.5mm厚的玻璃纖維制作,寬度比 SAKURA ZERO 再收寬了些。電池位置為了對應不同形狀的 Sub-C Ni-MH 及 LiPo 鋰電池和全新製作電池架,所以作出修改電池位置的出入度。而新製的電池架上方金屬環,穿著魔術帶用作快速更換電之用。二樓板同樣用上玻璃纖維制作,但改成較扭動的2mm厚度。而為了對應新的分體式馬達座,二樓板於馬達座上方多了左右各兩敉螺絲鎖著。令車架後方強度更高,以減小馬達位置的扭動。

SAKURA ZERO SPORT 因轉用了尼龍生產所以外形上做了一些修改及補強。驅動差速方面,前後同樣使用了傘齒差速。而差速外柸改用了鐵材製造。尼龍製做的大齒接合器和細皮帶齒改成一體化設計。而主齒鎖定方面,新車把左右接合器改用較可靠的收螺絲方式。驅動皮帶改用工業用材質選擇是硬身一點的耐用款式。

懸掛系統完全是 SAKURA ZERO 移植過來,只是把 A 臂碼改成尼龍材料。而套件內還付上 3度後 A 臂碼用作調整用。而全車也用上 3mm 直徑鐵製反牙推桿,可以很方便做出設定。前輪用上耐用的鐵製萬向節,尾用回一般鐵製狗骨。前後油壓架保留了SAKURA ZERO 同樣數量的可調整孔位。為了入門玩家有更高的耐用性,前後油壓架均用上 3mm 特厚的玻璃纖維制作。油壓用回 SAKURA ZERO 相同的設計,只是把筒身轉成尼龍材料及沒有牙文。頭尾頂蓋仍舊使用鋁合金制作。

SAKURA ZERO SPORT 其中改變的中波箱和二樓板接合、主齒接合器、齒差設計等等也成了 ZERO 車系新改裝零件設計方向。如把 SAKURA ZERO 及 SAKURA ZERO SPORT 一同改成最後的 (全改型 SAKURA ZERO ), SAKURA ZERO SPORT 反而是會平一些。
mathew97726 發表於 2012-1-20 18:28:08 | 只看該作者
alan0108  果個人係我=.= 我冇抗拒孖星野,咁點解我又玩過tt01!?
邊有人講過果個係你!?
btw玩完TT-01就抗拒唔算抗拒?
Dickyyim03 發表於 2012-1-20 18:40:11 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-1-20 18:02
之前聽 3 RACING 老闆說原意把 ZERO 及 Xi  這兩車系各自分成 (玩家級- ZERO 車系) 及 (專業級- Xi 車系)同 ...

大師兄,咁SS全改同Xi相比你又點睇?
我對xi 好有興趣
kkchung 發表於 2012-1-20 18:48:34 | 只看該作者
Dickyyim03 發表於 2012-1-20 18:40
大師兄,咁SS全改同Xi相比你又點睇?
我對xi 好有興趣

現在新年廣華街有店做 Xi 特價 $2200.00 ,直接買 Xi 會平些。

kotaro2872 發表於 2012-1-20 18:58:00 | 只看該作者
之前聽 3 RACING 老闆說原意把 ZERO 及 Xi  這兩車系各自分成 (玩家級- ZERO 車系) 及 (專業級- Xi 車系)同 ...

果然好詳細.........
kotaro2872 發表於 2012-1-20 18:58:18 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-1-20 18:28
alan0108  果個人係我=.= 我冇抗拒孖星野,咁點解我又玩過tt01!?
邊有人講過果個係你!?
btw玩完TT- ...

佢不打自招
mathew97726 發表於 2012-1-20 19:36:53 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2012-1-20 18:58
佢不打自招

自認係中意粉紅色既 _ _, sosad
mickybruce2006 發表於 2012-1-20 20:29:36 | 只看該作者
又學多一點點,多謝kkchung師兄。
 樓主| kahungboy 發表於 2012-1-23 09:45:04 | 只看該作者

好好既資料~
唔該晒師兄~
 樓主| kahungboy 發表於 2012-1-23 09:46:55 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-1-20 18:48
現在新年廣華街有店做 Xi 特價 $2200.00 ,直接買 Xi 會平些。

XI我都流左口水好耐
不過我響街玩車, 叻banned}我又唔捨得
ss0反而keep住有得粗玩又可以慢慢上全option

樓主| kahungboy 發表於 2012-1-23 09:48:48 | 只看該作者
而家煩惱緊點將3raing個BB01電架裝上闊身碳底板=,=

追post話ok可以...but...買返黎改都有困難
mickybruce2006 發表於 2012-1-23 11:44:45 | 只看該作者
我都想改碳底板,但現有的电座實在太方便,所以到現在還是用緊原有zero s 底板。
mickybruce2006 發表於 2012-1-23 12:01:30 | 只看該作者

Here is my Sakura Zero S.
kkchung 發表於 2012-1-23 13:06:14 | 只看該作者
mickybruce2006 發表於 2012-1-23 11:44
我都想改碳底板,但現有的电座實在太方便,所以到現在還是用緊原有zero s 底板。

窄板也可用到魔術貼,即接收在電架螺絲便可。
mickybruce2006 發表於 2012-1-23 13:15:44 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

多謝師兄提點。
JasonLeung 發表於 2012-1-23 13:19:27 | 只看該作者
kahungboy 發表於 2012-1-23 09:46
XI我都流左口水好耐
不過我響街玩車, 叻banned}我又唔捨得
ss0反而keep住有得粗玩又可以慢慢上全option ...

下次拎埋去橋底玩嘛~