RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: luenfat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位師兄好,差3A電邊部差機好

Tat-tat 發表於 2012-1-27 14:28:06 | 只看該作者
其實新玩既話,真係幾十,一百左右買部有四個 slots 放四粒3A電既就得,再去模型鋪買差電,已經好好玩。

到咗控掂架車啦,就留意吓車場啲車友,問吓,就會知道有邊一部差機啱你用架啦。
d.s 發表於 2012-1-27 15:18:12 | 只看該作者

我個人意見,3A電本身係非常難服侍,要Keep到佢又爆又耐用真係考功夫,
電質素同叉機質素都有影響,最基本要有獨立叉電功能叉機就好好多。
Tat-tat 發表於 2012-1-27 16:49:32 | 只看該作者
咁又係呀, 啲三A電真係好煩,每一批都唔同quality, 同一排電要keep 住quality一樣好難。
所以我鍾意用ICE,佢有個圖,可女响啲電差好前,大約咁知道嗰排電响哩次差電過程,會唔會唔好,知佢有機會唔掂,就即刻差另一排。

我只係估佢係新手用,所以先話買啲比較方便既差機,如果要用哩啲大車既差機,咁煩,驚嚇怕佢呢。

P.S. ICE 冇賣好耐了,我唔知而家邊部差機有口個 Function 啦。
Sunday_Driver 發表於 2012-1-28 00:31:46 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-1-27 16:49
咁又係呀, 啲三A電真係好煩,每一批都唔同quality, 同一排電要keep 住quality一樣好難。
所以我鍾意 ...

ICE 好野尼
不過新手齋setup都有排攪, 本manual 幾十頁....
d.s 發表於 2012-1-28 01:08:18 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-1-27 16:49
所以我鍾意 ...

所以建議樓主用Powerex $4XX
獨立叉~功能夠~
cptkirk9 發表於 2012-1-28 01:44:58 | 只看該作者
d.s 發表於 2012-1-28 01:08
所以建議樓主用Powerex $4XX
獨立叉~功能夠~

如果有師兄玩開相機重好, 可以差埋2A電俾閃光燈用
clownj 發表於 2013-2-7 14:14:13 | 只看該作者
HN577 發表於 2012-1-26 23:23
$1XXX叉機對新手黎講可能有D貴,負擔唔黎唔好勉強(當然有充裕銀彈就最好啦),一般B6,X605呢類差機已經夠快叉A ...

Ching講得好中肯. 哈哈