RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kyoshozx5
收起左側

12月25號玩完的感想

ikesan 發表於 2012-1-1 12:51:46 | 顯示全部樓層
十幾年前我係横洲見過有師兄比1/8撞到吾郁得、結果要Call白車。後來聴其他Ching講好似撞爆左脚指骨甘話......................
而我自巳係十幾年前有次拍拖去摩頓台睇人放車仔時、比架飛左出Track既1/10 Buggy撞到好痛(当時巳着住対好厚下既Air jordan)、当時條友又係Sorry都無声就走埋黎汁架車玩過、痛左我十幾分鐘先行得番、後來覺得隻脚湿湿地、除左対鞋睇下原來脚指甲都撞甩左

ThomasZ 發表於 2012-1-2 03:26:54 | 顯示全部樓層
樓主的心情我很明白, 不過我就唔贊成油電分開玩。每15分鐘收一次車,好悶啊!
其實我覺得油電性能不會差太遠, 亦唔覺油車無敵(我玩電車的),如果油車真係撞唔爛我都即換囉,呵呵
只要自己小心d同埋預左架車落場會爛就會好過d
我試過用架1:16落去同d大車玩都係咁,我反而覺得架車越細越少野爛, 真架唔係吹水!
不過維修區一定要分開, 油車在帳下試車真係有損聽覺。
steventong 發表於 2012-1-2 09:38:03 | 顯示全部樓層
100% agree ching
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 10:37:41 | 顯示全部樓層
如果好似你咁講,落場玩個個擘住去,唔知要停車。咁係撞車,唔係玩車。原來marksman兄係咁玩車的。我明白了。你只會不斷製造問題,使人知難而退高招
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 11:00:21 | 顯示全部樓層
回復 Marksman 的帖子

如果好似你咁講,落場玩個個擘住去,唔知要停車。咁係撞車,唔係玩車。原來marksman兄係咁玩車的。我明白了。你只會不斷製造問題,使人知難而退高招
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 14:53:54 | 顯示全部樓層

Marksman 發表於 2012-1-2 10:01
回復 mansiu 的帖子

個場好大, 我地兩架車好小走在一起

老友, 爛車都要睇情況的。如果喺公明玩爛車主要我會歸咎自己保養或駕駛失誤, 例如跳台掌握得不好; 喺MX爛車我會話係場地質素惡劣而造成, 例如D唔應該出現喺一個正式遙控車場既死人石仔, 打彎油壓芯/A臂, 仲會在跳台落地位對付你的底板。還有因為場地連賽道分隔也沒有好好造好而比較容易出現老迎等情況。

另外, 爛車同損耗的定義可以很廣泛的, MX果的紅泥同石仔JAM在A臂PIN, 油壓O-RING, 有時整"歪"埋D波CUP, 表面上係無爛, 但只要你是一個稍為有要求的玩家你一定亳不猶豫咁更換。我的LOSI在公明玩了兩次共十多排電, 只有因自己唔小心炒車而爛左一件臂碼同一支殼柱, 相反我在MX玩的時侯, 差不多每兩至三次便要更換全車大部份膠件, 因積沙而廢棄的呔鈴, 還未計車友們無厘頭飛撞埋尼而爛的其他零件

關於選車方面, 蛇仔的材料..........我自己是耐不耐出意外的CAUSAL PLAYER, 還是留給唔炒車的高手吧!!!!
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 14:54:53 | 顯示全部樓層
明唔明大家
ikesan 發表於 2012-1-2 17:23:41 | 顯示全部樓層

我吾明鍋!
Marksman和 Ftbingobingo二位C Hing 既Post我就明。但同油電分組有何関係!
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 17:55:03 | 顯示全部樓層
回復 ikesan 的帖子

即是話有好多車手駕駛車亂來,想控制都有困難。我吔啲車無端端被人撞難。我想將危險減到最低姐。上youtube就知啲車怎樣駕駛
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:00:38 | 顯示全部樓層

昨天在公明場第一次試呢部電8.2, 有兩樣野好滿意

一就糸車身比油版重左, 但操控依然跟油版分別不大, 宜且一樣超襟撞, 有次還可以把直路尾的PVC 水管撞斷, 但架車竟可安然無事繼續玩

ニ就糸套HW 摩打電變超正, 可能4274SD 2000kv 個摩夠大, d 低轄扭力超強, 在最尾的三Jump, 在jump 前只可慢車, 但依然輕易一野跳過晒! 呢個也可能配合了中差用了8K的油所出的效果

最後糸車身支尾撐, 同油版一樣, 要用膠的, 因用option 的合金的沒有彈性, 底版會把上着尾撐的縲絲cut 斷的, 兩部車現在用回原裝的就把這問題搞掂了
 樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:05:27 | 顯示全部樓層
BLS 發表於 2012-1-2 18:19:42 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:05
我而家知道marksman是怎麼駕駛油車的車手,咁樣撞電車會唔會爛呢!

小弟昨天也有去玩,發覺有很多玩油車的朋友手車很狠,好多都入灣唔收油,波OUT 仲要FULL 住油門 試過在灣到比架油八FULL 住油門撞埋黎亦有很多沒有跳場中的跳台,又底下直出,結果有很多在跳完台後的車比佢地撞到令外MX CLUB 很多人壞車後都不會出聲, 結果撞埋D 死車到爛野:L:L
ikesan 發表於 2012-1-2 18:25:06 | 顯示全部樓層

1・marksman兄既post係講車場既危険性同埋在多人玩既時候自巳汁生(依家未分組)。
2.ftbingobingo兄既post係講2個車場既分別&爛車同損耗的定義。
照依家体、C hing既建議暫時得吾到大多数C hing既讃同、長遠当然可継続争取。但在未解決前我的建議有3。
         ①買架1.8同大家死過
         ②改其他斯文d既日子入去
         ③未解決前吾再入MX

樓主| kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:52:34 | 顯示全部樓層

我就覺得ikesan的建議有條理有文路。分析到重點。一點中擊,唔似有啲人不斷製造問題。但冇建設性方案。咁多意見便知道好多車都唔照規則,同橫衝直撞。只是得full雞,咁點小心都冇用。
Noir.KAZE 發表於 2012-1-2 18:56:50 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2012-1-2 18:52

我就覺得ikesan的建議有條理有文路。分析到重點。一點中擊,唔似有啲人不斷製造 ...

呢D係人既問題
嘈完都唔會有咩改善
一係鬥撞,一係唔玩,冇可能你講兩句人地就會改得到
steventong 發表於 2012-1-2 19:42:19 | 顯示全部樓層
最好包塲玩就冇人騷擾你,唔會爛車,又冇人可以撞你..................
wildbruiser 發表於 2012-1-2 20:27:15 | 顯示全部樓層
我自己覺得每個人玩車都有自己既風格,沒有對與錯的問題。我亦相信冇人玩車只想撞爛其他車。人人都想控制自如,大家要接受始終有高手,初哥之分。

興仔亦好相與。始終人地整個場出黎,我地比$入去玩。一買一賣。每人都有選擇權。致於大家討論後有100%共識都好,場主亦有權考慮自身利益後,決定接納與否。目前為止,我還相信巿場仍有相當力量去左右服務提供者的決定。

有時順得哥情失嫂意,香港地方細大家盡量互相遷就可以一齊happy la。
大家自由表達意見時亦請繼續互相尊重。
Moonsideryan 發表於 2012-1-2 20:58:30 | 顯示全部樓層
大家就一就,斯文d,就ok啦,跟本與車種大小完全無關,我就好like用電車“安全”jump過d油車既感覺啦,有d油車比我過下都好開心呀,唔知已為自已好快tim hehe,不過我都裝緊部油車d8,又換個角度feel下囉,睇下係唔係會無品d,無關係的呢,只要大家多d溝通,不分你我,交多個朋友,就會好d嫁啦,呢個有可能既係mx,因為現offroad又唔係好似jv那麼多人
cyber123 發表於 2012-1-2 21:34:30 | 顯示全部樓層
Wildbruiser, moonsideryan, ikesan 等c hing D post 今我覺得buggy group D 人比較成熟。
其實無論做人,玩車甚至開車出街都好有好多唔理想的情況, 現實改變唔到有時就要改變自己。討論及爭取絕無不可,但針對, 爭執亦不能解決問題。多個朋友好過多個敵人。
Mx club d 玩家係好多都不顧別人,我亦身同感受,一係唔去要去就要預計埋應對方法。出街行都有危險la, 如果係主流意見就會被接納,不如開個投票, 體下油電分時的反應
Marksman 發表於 2012-1-2 22:52:09 | 顯示全部樓層
kyoshozx5 發表於 2012-1-2 11:00
回復 Marksman 的帖子

師兄我玩緊的是玩具, 個個都糸咁玩, 賽真車都糸咁渣, 你幾時見過賽車要跟平時d街車d規矩架, 限速100公里呀, 整幾支紅綠燈比人過馬路丫不如