RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kenanakee
打印 上一主題 下一主題
收起左側

初音未來之消失

樓主| kenanakee 發表於 2012-1-10 03:16:16 | 只看該作者

回復 椰禮 的帖子

haha...好攪笑,我係第一次聽到弱音唱歌,把聲仲專登整到好弱雞咁好似飲醉左唱咁tim
但弱音好似無出過唱歌合成wor,係咪用初音做?
我唔識日文,但歌詞入面既漢字似乎都係講[隊酒]合晒弱音設定,有圖為証...
椰禮 發表於 2012-1-12 22:48:30 | 只看該作者
冇錯,弱音=初音,v家既亞種,冇記錯弱音係為左"風次"d人買左vocaloid2(初音)之後唔識用既人
弱音既外形基本上同初音相反,鮮艷->灰暗,孖辮->單辮,裙->褲,貧乳->巨乳,件衫唔識形容...
 樓主| kenanakee 發表於 2012-1-13 18:12:20 | 只看該作者
哦~原來係咁...v2 append 聽講真係幾難用,第一版初音我都仲摸索緊,
最大難關都係填日文...希望v記快d出國語同英文版,咁唱廣東話就有望喇..
椰禮 發表於 2012-1-19 01:22:10 | 只看該作者
遲d係v3出啦,唔係好記得晒
初音append支援中文英文<-冇記得既話
鏡音append冇留意
kaito meiko 巡音出append <-v官網都未有但係luka append既歌已經出左...茄子唔記得有冇份出append
gumi上官網都睇到出左d乜
以上邊d會支援中英文真係唔記得

"append"之下既v家唔係點聽得慣,或者比較少聽其他人,前排聽初音dark好似聽緊gumi咁...

樓主| kenanakee 發表於 2012-1-31 17:25:29 | 只看該作者
回復 椰禮 的帖子

C兄,小弟早排超迷首〈puzzle〉,最近到隻真人唱unplug版,
聲線動人,好聽到呢.... try try sin la
http://www.youtube.com/watch?gl= ... e&v=GCm7ynlpPbI
椰禮 發表於 2012-1-31 20:37:19 | 只看該作者

其實小弟唔會特登去聽初音既XD,通常聽到佢既歌果陣都係係GAME度或者LIVE度先聽
我係聽Luka的
最近聽到巡音版既初音消失都幾正
 樓主| kenanakee 發表於 2012-2-2 08:54:24 | 只看該作者
Luka Luka★Night Fever , Stardust Utopia ~ I like luka too~
do u know 31/1 is her brithday~
椰禮 發表於 2012-2-3 22:41:50 | 只看該作者
點會唔知~原本想將幾隻巡音放埋一齊影"巡音祭",最後都係冇搞=3=
假如問我最仲意佢邊首歌真係答唔到,首首都好仲意
加上佢多樣化聲音(年齡區別)同埋由唔同既創作人既曲風都唔同,冇得比我揀
最熟都係e堆 otetsu yuyoyuppe 無力p whiteflame minato arukap caz easypop kei samfree
sososo 明太rocker nana(sevencolours) emon(tes.) avtechno
椰禮 發表於 2012-2-3 22:49:28 | 只看該作者
順帶一提,我心目中最強既vocaloid一定係luka
要q有q,要女人味有女人味,要似男聲有男聲(接近連)
正常情侶又得(同茄子),同性又得(同大姐),姐弟戀又得(同連)
其實係套7色之音先係最強XD
 樓主| kenanakee 發表於 2012-2-4 02:01:36 | 只看該作者
回復 椰禮 的帖子

原來本地係有咁忠實既vocaloid歌迷,好感動..

想做出能得到vocaloid歌迷肯定既歌,係目前小弟既創作目標..
現階段只能以拼音操作v2初音,向目標前進..

呢個post就是想推介vocaloid比大家之餘,
又能夠遇到呢種可以成為推動力既感動..

借花敬佛,你可能已經有,都照送張收藏過你..
椰禮 發表於 2012-2-5 05:31:13 | 只看該作者
某程度上都算忠誠既...每朝有luka叫我起身,每日都聽佢既歌,
每日都幫我報時,每日都一齊出街(只係掛左隻係個袋度)...
可惜我只有5百幾首歌...
椰禮 發表於 2012-2-5 05:36:37 | 只看該作者
上網睇live都係為左睇佢(次次都好短但已經長過鏡音)
打機絕對只用luka,合唱既話會用大姐
其實仲有好多野XD
椰禮 發表於 2012-2-7 22:13:37 | 只看該作者

好似上上個星期聽既
luka版消失(long)
http://www.nicovideo.jp/watch/nm15959707
順便貼埋,另一風格既激唱 鏡音雙子(其實係一半慢唱)
http://www.nicovideo.jp/watch/sm16040328
 樓主| kenanakee 發表於 2012-2-7 23:50:09 | 只看該作者
luka版幾得意,但凡有[蔥]字眼都mute左,其實改做[魚]字咪得law

不過睇到首頁有壞消息,snow festival入面個snow miku雪像因為溶雪而左,
仲責到個婆婆tim
 樓主| kenanakee 發表於 2012-2-8 00:33:50 | 只看該作者
睇到呢隻(合鍵忍者)luka+miku,
http://www.nicovideo.jp/watch/sm16897224
椰禮 發表於 2012-2-8 22:24:49 | 只看該作者

新歌我好少去搵,因為舊既有luka份既碟好多都未dl....
勁想有DeZI:R既碟(非花鳥風月)同otetsu隻大嫌い/cd dl呀
最多只係搵otetsu yuyoyuppe 無力p有冇luka份既新歌
有就即dl
 樓主| kenanakee 發表於 2012-3-10 02:29:43 | 只看該作者
回復 椰禮 的帖子

have you go to watch this?   
I had watch 9/3 at causeway bay, and I hear someone always call 'luka~!' during the show..
he really like Luka very much.. it makes me think...is that you
? haha..

椰禮 發表於 2012-3-11 14:16:10 | 只看該作者
完全係屋企+冇得睇live...
琴日睇左d人貼既幾張相同2日既曲目,雖然歌曲一定用番前2年唱過既歌,但係有d失望地少左d...3月8雖然有RIP=RELEASE、Double Lariat、Luka Luka★Night Fever仲著新"祺鋪",而3月9有Just Be Friends、Magnet、World’s End Dancehall<-著灰白色新衫唱,但如果有埋星塵烏托邦同NoLogic就更好~
其次就係想睇下大姐,淨係得一張圖,外形同project diva"Change Me"既衣著一樣,其實個mode都係同diva差唔多咁~
椰禮 發表於 2012-3-11 14:20:19 | 只看該作者
相信如果psp再出project diva,將會收錄LUKA既新衫,但係咩歌取得就估唔到,
同埋實出World’s End Dancehall+2位新衫XD
 樓主| kenanakee 發表於 2012-3-11 21:12:13 | 只看該作者
回復 椰禮 的帖子

luka既曲目我比較鐘意8/3個list,亦好想佢唱星塵烏托邦..可惜無唱,
不過件小鳳仙又真係抵番哂 ^^

9/3個rundown其實有七八成用番L.A tour相同,大部份歌加入弦樂,
不過有一點我覺得麻麻..可能因為太多首歌,好多首歌既改編亦都加快左節奏,
感覺好趕時間..志在拿拿林玩多幾首,原作變左其次..

miku唱左成晚印象最深係:
1/ 裏.表Lover 玩足全隻,仲係跳diva個mv入面隻舞...形到死呀~
2/ 都係同diva一樣,自彈結他唱 Puzzle...形到想喊~

最估唔到既係meiko都出黎唱一首Change Me,佢一扭腰就聽到尖叫~

頭先見土豆有8/3 show巳經有得睇...唔係嘛=.=!