RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3102|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

等我又 POST 個新殼先

AlexFiona 發表於 2006-10-3 00:17:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
慢工攪左幾日(其實係幾晚 ), 尋日終於攪掂啦 , 初時個車頂諗住都係噴花紋,
但係見倒 ben3210 個"青出於藍", 咪學佢車頂用貼紙囉 , 不過貼果時貼得吾好
衰左 ..............
mark999hk 發表於 2006-10-3 00:23:20 | 只看該作者
Your M6 is so nice~~Blue with White~~~that's great~!!
十六夜 發表於 2006-10-3 00:37:31 | 只看該作者
想問下你D花係唔係自己整ga??
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-3 00:42:57 | 只看該作者
係網上拉左好多圖騰呀,刺青呀果D圖參考下
都諗左好耐

跟住用電腦劃好個圖 , 再SET好個SIZE PRINT出離, 反轉貼係面, 跟住係入面用美工刀慢慢界

dxjchen 發表於 2006-10-3 00:52:04 | 只看該作者
請問黃色果D膠紙系邊到有得買?系米模型專用o??
AMAT 發表於 2006-10-3 00:55:28 | 只看該作者
呢O的花我會寧願貼貼紙.....哈!
DriftNoobie 發表於 2006-10-3 01:32:30 | 只看該作者
原帖由 dxjchen 於 2006-10-3 00:52 發表
請問黃色果D膠紙系邊到有得買?系米模型專用o??

Tamiya Masking Tape. 有幾種濶度 (6mm 起) 大約 HK$2x 左右一卷.
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-3 02:04:36 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2006-10-3 01:32 發表

Tamiya Masking Tape. 有幾種度 (6mm 起) 大約 HK$2x 左右一卷.

粗幼個價錢差吾多, 所以買粗著數D
我用係200mm, 要幼D果時就自己剪
ben3210 發表於 2006-10-3 08:56:13 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2006-10-3 00:17 發表
慢工攪左幾日(其實係幾晚 ), 尋日終於攪掂啦 , 初時個車頂諗住都係噴花紋,
但係見倒 ben3210 個"青出於藍", 咪學佢車頂用貼紙囉 , 不過貼果時貼得吾好
衰左 ..............

多謝你賞面"青出於藍"呢個作品
其實用貼紙後噴油要好小心,噴得唔好D貼紙邊會好現
貼個D貼紙時又係要好小心,如果貼錯位再貼過會D顏色會白白地

想問你車頂條龍點整架?
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-3 09:03:02 | 只看該作者
原帖由 ben3210 於 2006-10-3 08:56 發表

多謝你賞面"青出於藍"呢個作品
其實用貼紙後噴油要好小心,噴得唔好D貼紙邊會好現
貼個D貼紙時又係要好小心,如果貼錯位再貼過會D顏色會白白地

想問你車頂條龍點整?

係啦, 所以今次可以話係衰左 因為條龍側邊以為空白的地方原來重有D色 ,
一噴左白色就出晒離 , 下次真係見睇清楚同執好D

條龍其實都係上網搵左好耐(真係好耐先搵倒條覺得好 ), 之後再用PHOTOSHOP執過晒(重要TURN色 ).

gibson 發表於 2006-10-3 14:28:12 | 只看該作者
very nice, how come I don't have this kind of talent..
太古少 發表於 2006-10-3 19:58:57 | 只看該作者
very nice
SPOONACCORD 發表於 2006-10-3 20:39:30 | 只看該作者
唔錯
ben3210 發表於 2006-10-3 22:09:18 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2006-10-3 09:03 發表

係啦, 所以今次可以話係衰左 因為條龍側邊以為空白的地方原來重有D色 ,
一噴左白色就出晒離 , 下次真係見睇清楚同執好D

條龍其實都係上網搵左好耐(真係好耐先搵倒條覺得好 ), 之後再 ...

盡量唔好較D相D色 or 光暗, 因為原本白色地方可能調較後變咗灰色都唔知,小心小心.

D圖案上綱慢慢揾,有大巴只有心機,千其唔好去D車仔網揾(超難)下面比個圖案你參考吓.
先頭原本想印個女仔係車頂,因為係 Fairlady Z, 揾咗好多女仔相,幾乎比老婆打
最後都係放棄淑女, 家吓有小小飛仔感覺, 下次整個高貴D先得.
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-4 00:32:46 | 只看該作者
ben3210, 多謝晒 , 你可吾可以話我知你點搵圖多呀
定係你有D link可以send比我  
我通常就會係想搵邊一類圖, 就直接search果一類圖, 不過會好慢 (因為要慢慢睇)

paulaner 發表於 2006-10-4 00:35:46 | 只看該作者
好正! d貼紙洗唔洗要防水果d, 你地兩位用咩牌子貼紙呢? 多謝指教! 因為想整呢個花....
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-4 02:21:05 | 只看該作者
我買果隻叫"德國星科"[英文: A-Tech (Germany)]
一包10張, 不過我吾知我買lee隻防吾防水 , 同埋我記得有分INKJET用同LASER用的
我於普通街邊文具舖買, 成62蚊 , 電腦商場果D地方買我諗會平D啦
paulaner 發表於 2006-10-4 17:11:43 | 只看該作者
收到! 多謝!
ben3210 發表於 2006-10-5 22:48:19 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2006-10-4 00:32 發表
ben3210, 多謝晒 , 你可吾可以話我知你點搵圖多呀
定係你有D link可以send比我  
我通常就會係想搵邊一類圖, 就直接search果一類圖, 不過會好慢 (因為要慢慢睇)

AlexFiona 兄不如開個題目 for 大家放D圖案file,响綱上揾到又好, 自已整都好,咩野都得。
 樓主| AlexFiona 發表於 2006-10-5 23:23:59 | 只看該作者
原帖由 ben3210 於 2006-10-5 22:48 發表
AlexFiona 兄不如開個題目 for 大家放D圖案file,綱上到又好, 自已整都好,咩野都得。

都係好提意 , 噤等我搵多D圖先一整開啦