RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4706|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

乜宜家O的人咁鍾意轉線唔打燈.....

AMAT 發表於 2011-9-27 20:00:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
日日都見,O的人好興燈都唔打就閘埋嚟......多數都係BENZ友或BMW友嚟.仲要係窄一窄得個個半車位咁都要閘埋嚟.

又或者有O的人鍾意同你平排,就咁打燈就閘埋嚟.....O的人係咪唔用腦呢?平排鬼睇到你打燈呀?
教車師傅冇教你要係人地前面打燈先睇到O架咩!?
wrxsti 發表於 2011-9-27 20:02:48 | 只看該作者
多數都係BENZ友或BMW友<<agree
ttprince 發表於 2011-9-27 20:04:28 | 只看該作者
好同意...剛好一個車位都要擠入黎
要即時踩brake
mouse 發表於 2011-9-27 20:36:07 | 只看該作者

我都間唔中, 會唔打燈閘人車頭。
通常都係慢車行快線,跟咗佢車尾好耐,佢都唔埋中線,
咁唯有大油,cut中線過佢,依種情況,cut中線時會打燈,閘佢車頭就唔會打,
我想算是對佢不滿的表示。
kyiie168 發表於 2011-9-27 20:40:27 | 只看該作者
係,說床牌    一至四小D說床牌     五,六,曰  好鬼多說床牌      我自已渣車電單車,私家車,20年 一定小心D 說床牌    同 P仔
jythegreat 發表於 2011-9-27 21:19:38 | 只看該作者
喺大陸基本上d人話出就出話轉就轉

香港人:"你知道指揮燈是什麼嗎?"
大陸人:"什麼指揮燈?那不節慶時拿來一閃一閃搞氣氛的嗎,傻B!"
kevin-ysl 發表於 2011-9-27 22:01:46 | 只看該作者
我試過比個c奶咁樣cut過一次..
我谷鬼氣比油同佢平排惡啤佢...
佢串屎到做個咀形"咩呀...吹呀"
即時火起...比油起70咁上下就橫架車起佢前面~~
justinwan 發表於 2011-9-27 22:32:39 | 只看該作者
hk 一向都吾興打燈ga wo.

一般人認為打燈=cut 吾到線.

相反好多人一見到人打燈想cut 線就大腳油頂到你埋牆為止..

好止讓下人要死咁, 動不動就頂到要撞.報警
回答 發表於 2011-9-27 22:48:42 | 只看該作者
Some people even do not turn on the light even the public light is on. I feel like i m in china. Battery or fuel saving, really idiotic.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:01:31 | 只看該作者

不滿代表可以咁做?

要知咁做好易發生意外,人家唔BRAKE就射埋去.

仲有就係點解你快就要行快線要人行中線呢?
仲有就係,係左邊抽頭閘人係"犯法".
快速公路係只可以從右邊嚟過車.
如果左邊有位走,就即係佢唔係阻住你,仲有快線走,更加唔應該CUT人.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:03:57 | 只看該作者
回答 發表於 2011-9-27 22:48
Some people even do not turn on the light even the public light is on. I feel like i m in china. Bat ...

擒晚係中環返東區就見到架燈都唔開O既BENZ.
就係咁抽嚟抽去,燈又唔著,燈號又唔打.
Evo露筍 發表於 2011-9-27 23:09:01 | 只看該作者
樓上5樓疑似華仔化身..........
aattaa 發表於 2011-9-27 23:10:18 | 只看該作者
香港人吾止吾記得打燈,重有吾記得班馬線行有優先權,同吾識點行迴旋處添呀.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:20:34 | 只看該作者
aattaa 發表於 2011-9-27 23:10
香港人吾止吾記得打燈,重有吾記得班馬線行有優先權,同吾識點行迴旋處添呀.

我試過有個盲毛我過馬路佢撞埋嚟我隻腳到.....好在係慢車果隻撞埋嚟.
我即時望住佢,係一個盲毛私奶嚟.

不過亦都試過係停車場出口,俾個鬼婆話我阻住佢,我話前面O的車塞住點出去,佢唔理係咁嘈,
痴線.
sniper 發表於 2011-9-27 23:20:49 | 只看該作者
我覺得而家好多人揸車無車品,你打燈佢唔讓之餘重補多腳油,封你條線。
久而久之,與其我打燈你可能封我線,不如唔聲唔聲cut 左先算
kotaro2872 發表於 2011-9-27 23:24:22 | 只看該作者
aattaa 發表於 2011-9-27 23:10

講起又係呀.....d車明知有人想過斑馬線都唔會停低比人過先架.....
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:25:10 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-27 21:19
喺大陸基本上d人話出就出話轉就轉

香港人:"你知道指揮燈是什麼嗎?"

國內你冇得講,因為係國內.

我試過俾O的摩托撞甩我架電羊倒後鏡添.

但香港你唔咁做,出意外實衰硬.

宜家個個都裝個CAM係車頭,就係專係對付呢O的人.....
CUT線唔打燈,抽嚟抽去.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:26:29 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2011-9-27 23:24
講起又係呀.....d車明知有人想過斑馬線都唔會停低比人過先架.....

通常情況我都會讓人先.

不過宜家更多係O的人明知你綠燈開車佢先衝班馬線.....痴線......
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:28:15 | 只看該作者
sniper 發表於 2011-9-27 23:20
我覺得而家好多人揸車無車品,你打燈佢唔讓之餘重補多腳油,封你條線。
久而久之,與其我打燈你可能 ...

封人條線係衰,不過你咁O既行為會引起意外,到時你仲蝕底.
 樓主| AMAT 發表於 2011-9-27 23:30:45 | 只看該作者
呢O的咁O既切線唔打燈呀,閘人車呀,宜家果O的行車黑盒拍埋O的片其實係可以SEND去交通部,
交通部係會做O野.

我識有O的人好興做呢O的事.

所以唔好諗住閘完先算,人地分分鐘SEND你O既行為上交通部,邊行整張"危險駕駛"告票過你.

仲有,唔好以為快速公路右邊閘人好型,咁係犯法.