RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3174|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電

jythegreat 發表於 2011-9-4 21:01:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
從來未用過lipo,一直都係NiMH,想問吓:
1.鋰電係咪好難打理?
2.容易爆炸?
3.條balance線係咪叉電先用?
4.係咪一定要用T插?
5.點解會漲?漲左係咪即係瓜得?
6.用brushless係咪一定要用lipo
7.究竟lipo除左輕之外有乜其他好處?而家d NiMH都去到4-5千mAH啦.
rcracing 發表於 2011-9-4 21:10:02 | 只看該作者
1.鋰電係咪好難打理?唔係,唔過放就冇咩問題
2.容易爆炸?過充,正負short埋先會爆.
3.條balance線係咪叉電先用?yes
4.係咪一定要用T插?no
5.點解會漲?漲左係咪即係瓜得?过放,唔足C都會漲,但仲用得.
6.用brushless係咪一定要用lipo唔係
7.究竟lipo除左輕之外有乜其他好處?而家d NiMH都去到4-5千mAH啦.nimh易死过lipo

michealp 發表於 2011-9-4 21:12:36 | 只看該作者

1.鋰電係咪好難打理? 基本上都係唔可以過放, 唔玩時要入 store mode
2.容易爆炸? 比 nimh係易d
3.條balance線係咪叉電先用? 係, 如果用平衡差
4.係咪一定要用T插?, 不一定
5.點解會漲?漲左係咪即係瓜得?  漲有好多原因, 過放係主因
6.用brushless係咪一定要用lipo 不一定
7.究竟lipo除左輕之外有乜其他好處?而家d NiMH都去到4-5千mAH啦. lipo爆好多, mah 大只係容量大, 唔代表輸出電流大
Noir.KAZE 發表於 2011-9-4 21:12:45 | 只看該作者
1.no
2.咩電都會,Li-Po的確係易少少
3.基本上,係
4.唔係,可用tube plug
5.過放,過差,之類不正當使用,唔嚴重可以用
6.最好
7.出既power大過Ni-MH好多......
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:21:30 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-4 21:01
從來未用過lipo,一直都係NiMH,想問吓:
1.鋰電係咪好難打理?
2.容易爆炸?

我又答先師傅
1.鋰電係咪好難打理? 煩過nimh咁囉,但整體都唔會煩得去邊,只係nimh比較可以乜都唔洗理 - -
2.容易爆炸? 係會易,但其實小心使用無乜問題 ^^
3.條balance線係咪叉電先用? 大部分時候都係
4.係咪一定要用T插? 唔係 不過T插好似好d(?)
5.點解會漲?漲左係咪即係瓜得? 漲係過度放電,又或者排電屎,不過漲左都用得既,但好似話危險d定點?...有無師兄教埋我 thx
6.用brushless係咪一定要用lipo 理論上唔係,我都仲有用nimh玩lipo,但實際上nimh唔夠推無刷,你試下用完Lipo就會明白我講乜架啦師傅 ^^
7.究竟lipo除左輕之外有乜其他好處?而家d NiMH都去到4-5千mAH啦.
唔係mAH (容量)問題,係C數(電流最高輸出)既分別,Lipo 40幾50C果d...真係用有刷都零舍快d ><
wrxsti 發表於 2011-9-4 21:26:33 | 只看該作者
回復 michealp 的帖子

store mode 系咩?
rcracing 發表於 2011-9-4 21:28:56 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:21
我又答先師傅
1.鋰電係咪好難打理? 煩過nimh咁囉,但整體都唔會煩得去邊,只係nimh比較可以乜 ...

嘩!!你呢d叫做制造問題!!俾個"" like ''你!!
rcracing 發表於 2011-9-4 21:30:13 | 只看該作者
wrxsti 發表於 2011-9-4 21:26

照翻釋.........士多毛
儲存模式
bearbear1991 發表於 2011-9-4 21:32:50 | 只看該作者
wrxsti 發表於 2011-9-4 21:26

姐係將舊電差到7.6v
 樓主| jythegreat 發表於 2011-9-4 21:33:20 | 只看該作者
唔該晒咁多位師兄指導,咁即係話lipo係玩快車必備,不過真係最鬼驚佢爆,我見有d師兄又話要落防爆袋之類,好似好恐佈咁
wrxsti 發表於 2011-9-4 21:36:09 | 只看該作者
回復 bearbear1991 的帖子

thankyou
Noir.KAZE 發表於 2011-9-4 21:36:45 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-4 21:33
唔該晒咁多位師兄指導,咁即係話lipo係玩快車必備,不過真係最鬼驚佢爆,我見有d師兄又話要落防爆袋之類,好似好 ...

想安全:用
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:39:00 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-4 21:28
嘩!!你呢d叫做制造問題!!俾個"" like ''你!!

對唔住呀CHing 得罪你真唔好意思
Allan007 發表於 2011-9-4 21:39:07 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-9-4 21:33
唔該晒咁多位師兄指導,咁即係話lipo係玩快車必備,不過真係最鬼驚佢爆,我見有d師兄又話要落防爆袋之類,好似好 ...

講返D鋰電唔及NiMH恐怖既野啦。NiMH叉飽時差唔多四五十度,鋰電叉飽時係絕對唔熱既,放心D未?
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:40:05 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-4 21:39
講返D鋰電唔及NiMH恐怖既野啦。NiMH叉飽時差唔多四五十度,鋰電叉飽時係絕對唔熱既,放心D未?

咁又係呀nimh我叉滿果陣...辣手
希望無得罪rcracing兄啦呢個post
rcracing 發表於 2011-9-4 21:43:56 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:39

你唔係得罪我,正如你所講話會收口,討論區呀馬咪多d討論囉!!
Allan007 發表於 2011-9-4 21:44:20 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:40
咁又係呀nimh我叉滿果陣...辣手
希望無得罪rcracing兄啦呢個post

鋰電未流行之前,叉爆電時有發生,尤其是I"X"4200,炸到D師兄驚。依家玩晒鋰電,叉爆電又真係好似未聽過(touch wood!!!)。
Tomyyoyo 發表於 2011-9-4 21:47:12 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:39

有去Jv都已經知你咩料!
你一早得罪好多Ching  個個知你同你班fd 好小學雞
你聽吾聽都好 希望你改善下
Noir.KAZE 發表於 2011-9-4 21:47:14 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-4 21:44
鋰電未流行之前,叉爆電時有發生,尤其是I"X"4200,炸到D師兄驚。依家玩晒鋰電,叉爆電又真係好似未聽過( ...

因為明知爆就好大獲,所以差機廠做野安全左呱
mathew97726 發表於 2011-9-4 21:49:35 | 只看該作者
Tomyyoyo 發表於 2011-9-4 21:47
有去Jv都已經知你咩料!
你一早得罪好多Ching  個個知你同你班fd 好小學雞
你聽吾聽都好 希望你改善下

CHing你咁好態度
我一定會為你而改善架啦