RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: gtimax
打印 上一主題 下一主題
收起左側

所以千祈唔好信D sales話南非造既寶馬係德國料...

AMAT 發表於 2011-6-21 11:23:59 | 只看該作者

即係話你想要OPTION就要等佢係德國或唔知邊到裝完先有.......

唔係就買現貨.........

咁又唔係寶馬O既......你買日本車,你要揀特別色又或者係O的特別OPTION,都係要等.......
係果O的白色或銀色車等先至多數有現貨........
kowan77 發表於 2011-6-26 18:27:40 | 只看該作者

揸得BMW都預咗易壞
回答 發表於 2011-6-26 21:54:52 | 只看該作者
benz as well
AMAT 發表於 2011-6-27 17:06:58 | 只看該作者
買寶馬同BENZ唔係因為佢襟咩?點會係因為易壞呀......
Scania 發表於 2011-6-27 20:08:48 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-6-20 23:05
如果架車好,其實保養都係非必要O既.......

睇返日本車至少都有三年,MAZDA果O的去到五年.....咁O的歐洲 ...

我讀過小小小小quality,以我有限既知識,可以你知,而家d產品既保養期係用計數計出來架…
如果佢地測試完,再計過數,假設件產品會係15個月後出問題既機會有明顯增加,廠商就會將保養期定係14個月
如果間廠對產品有信心,計出來條數靚,自然就會將個保養期定長d,因為對佢地來講唔會有太大損失,但就可以吸引d客來買
相反,望住盤數都知自已奶野,仲定到個保養期咁長,未即係捉蟲?
nuser 發表於 2011-6-29 12:58:11 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-6-27 17:06
買寶馬同BENZ唔係因為佢襟咩?點會係因為易壞呀......

我唔敢膽答你!
等一下又有幾個寶馬人出來
anthonyccc 發表於 2011-7-1 07:08:21 | 只看該作者
回復 jx511 的帖子

佢地真係(寶馬)當左自已係神,入得來買我地D車就係咁架啦,你唔買大把人買,吹呀,
mikewu 發表於 2011-7-3 16:20:54 | 只看該作者
I've numbers of BMWs and Benzs but my opinion is, OLD BMWs and Benzs are reliable cars.  Cars like W124 E220, over 200-300k km with no major problems.  Old BMWs like E30 325i.  Mine had run almost 200k km and I still push so hard to chase after E36 M3s......
But due to cutting cost by moving production line to South Africa, or using parts that are made by third world countries spoiled the qualitity of German engineerings.  
There are so many unreliable 2nd hand BMWs and Benzs is because when previous owner (s) experience a failure, they always replaced by cheap parts but not original (or OEM) parts so things wouldn't last as long as originals (or OEM)  
To be honest, in my opinion, I would rather spend 20k on a old W124 E220 than 20k on a EK Civic.  You'll be suprise how cheap the parts are for the E220....  Although speed is no way compare with the Civic but I bet the chassis is much much stronger!!!  (i.e. Safer)
AMAT 發表於 2011-7-3 18:40:51 | 只看該作者
mikewu 發表於 2011-7-3 16:20
I've numbers of BMWs and Benzs but my opinion is, OLD BMWs and Benzs are reliable cars.  Cars like W ...

其實同樣問題係日本車上面都有.......

宜家果O的日本車,好多都有內地零件可以換.....
好多時O的細整車鋪O的貨邊到返?日本有,中國有,你返邊隻?梗係以價格為先.....

有O的人話買原廠正傻仔,因為出面車房幾錢搞掂.
但原廠果O的至少佢真係Q過係日本果邊O的貨.
但你係求其搵間車房,佢話TOYOTA,都可以係日本線,亦可以係國內甚至東南亞,
佢攞貨果O的代理O的貨邊到返真係無從追究.

我識果個車房都話,佢寧願俾埋你睇TOYOTA原廠返嚟幾多,都唔求其攞,你覺貴你唔整你O既事,
佢唔想因為收得你錢少到時架車有事搵佢追究.因為有時唔係O的簡單O野,你斷一斷CAM帶之類,
慢車就冇事,快車分分鐘出大件事,佢唔想冒呢O的風險.

不過你都係講舊果O的,但樓主係講新車喎~哈!
anthonyccc 發表於 2011-7-6 11:47:22 | 只看該作者
正厂零件,信心會強D