RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2634|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

試揸MAZDA3....

AMAT 發表於 2011-6-17 18:43:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
同事新車落地,幫佢整完O的裝飾O野,就借嚟揸O左幾個圈~

車方面就真係好靚,但以我咁高嚟講就唔係咁好揸.....頂頭.....

軚好SPORTY,細軚.....但都係鍾意大軚......

因為明知I-STOP個反應好慢,已經熄O左,
不過踩油反應都幾慢......所以之後再熄埋DSC.....個反應就正常好多,但當然啦,即係晒油O的.
高速段都幾好揸O既.不過原裝個BRAKE好似深O左O的,個人唔係咁鍾意,變成高速入灣時要早踩BRAKE.....
不過都係習慣問題.......

避震係硬,但係好沉實,過O的RAM位都唔會話震到甩肺先.

隔聲就一般般啦,日本車唔可以要求咁高.

原裝車兩邊玻璃應該係換晒,因為唔係JIS,係CCC,得返車頭車尾仲係JIS.

同埋BRAKE碟唔知點解會有一點點生鏽漬......同場幾架MAZDA 3我地走埋去望,都係咁.

OVERALL OK O既,不過我都係鍾意O的高身小小O既車....

nuser 發表於 2011-6-17 19:18:59 | 只看該作者
CCC 會唔會係國產
 樓主| AMAT 發表於 2011-6-17 19:38:13 | 只看該作者
joesheng 發表於 2011-6-18 10:31:17 | 只看該作者
Look like BMW....nice
gtimax 發表於 2011-6-18 22:26:18 | 只看該作者

大陸車超易壞....
我哥買左部全新suzuki swift 唔夠5千公里就壞左打拿磨,
佢問我點解,我問佢幾錢,佢話6萬幾,我話好明顯D 靈件係大陸造啦!
 樓主| AMAT 發表於 2011-6-18 23:13:15 | 只看該作者
gtimax 發表於 2011-6-18 22:26
大陸車超易壞....
我哥買左部全新suzuki swift 唔夠5千公里就壞左打拿磨,
佢問我點解,我問佢幾錢,佢話6萬 ...

呢架車係MADE IN JAPAN,不過零件會唔會係MADE IN CHINA呢?
咁就一O的都唔出奇.
gtimax 發表於 2011-6-19 19:59:18 | 只看該作者
睇價錢就一定會知係咩料.......
50270898 發表於 2011-6-19 20:09:24 | 只看該作者
之前買Honda又係迫力碟生鏽
 樓主| AMAT 發表於 2011-6-19 20:40:28 | 只看該作者
gtimax 發表於 2011-6-19 19:59
睇價錢就一定會知係咩料.......

架車六萬幾蚊?
jx511 發表於 2011-6-19 22:47:33 | 只看該作者
全新車點會係六萬幾呀?
hk_sdu 發表於 2011-6-19 23:48:59 | 只看該作者
迫力碟生鏽是正常現象,請留意其他車,特別在下雨天一晚已起鏽
 樓主| AMAT 發表於 2011-6-21 10:19:25 | 只看該作者
hk_sdu 發表於 2011-6-19 23:48
迫力碟生鏽是正常現象,請留意其他車,特別在下雨天一晚已起鏽

REALLY?

因為我都睇過同場其他車,又唔見有咁O既情況喎.......

係用料問題?
我唔係指佢有問題,係指係咪因為用料不同O既問題.
 樓主| AMAT 發表於 2011-6-21 10:20:32 | 只看該作者
jx511 發表於 2011-6-19 22:47
全新車點會係六萬幾呀?

睇唔明果位版友寫咩六萬幾.......

六萬幾唔知佢係講O架車呀,定係講整......
整個打南磨都六萬幾就幾誇張下.......
hk_sdu 發表於 2011-6-21 13:33:04 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-6-21 10:19
REALLY?

因為我都睇過同場其他車,又唔見有咁O既情況喎.......

I saw the same rush from Mazda, toyota, BMW, Suzuki, from my owned cars and others cars in the outdoor car park. And especially true for those "2nd hand parts" at Kim Tin.
As i know the brake disc contain high ratio of "steel".
Pls also check with those car repair engineer, they will know.