RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6801|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我今天去放車

遙控新手 發表於 2011-5-9 15:37:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一個轉便炒車,唔識玩,我想退出車壇
truckman 發表於 2011-5-9 15:39:39 | 只看該作者
膠完未.............
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 15:40:14 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 15:40:31 | 只看該作者
如果你真係有心想玩車,我建議你得閒睇下O的約車版活動,跟埋O的車友一齊去玩,不恥下問,人地自然教你點玩點控制.
玩下玩下就識.

自己一個玩,唔知頭唔知路,一味亂衝亂撞,咁梗係唔掂啦.
truckman 發表於 2011-5-9 15:41:31 | 只看該作者
回復 遙控新手 的帖子

我玩sc架............50就要full set
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 15:42:00 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 15:40
如果你真係有心想玩車,我建議你得閒睇下O的約車版活動,跟埋O的車友一齊去玩,不恥下問,人地自然教你點玩點控 ...

我今天去到jv,我D反應和能力差人90%,完全唔掂,一個轉便炒車,人o地個個快手反應快,我是個傻仔
hinwong 發表於 2011-5-9 15:42:04 | 只看該作者
咁大個轆既, 你起邊度放...
truckman 發表於 2011-5-9 15:43:26 | 只看該作者
回復 遙控新手 的帖子

你在b場玩full 油..........死得幾細獲
AMAT 發表於 2011-5-9 15:44:27 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-5-9 15:42
我今天去到jv,我D反應和能力差人90%,完全唔掂,一個轉便炒車,人o地個個快手反應快,我是個傻仔

你攞架TOURING去玩啦.

你驚唔掂,咪下次人地約玩車時你咪跟埋人地去,學下囉.

你係真係有心玩O既,你砌好架TOURING,下次我去JV教你又點話.
我或者呢個星期六早上都會去JV放車O既.....都好耐冇去玩.
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 15:46:15 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 15:44
你攞架TOURING去玩啦.

你驚唔掂,咪下次人地約玩車時你咪跟埋人地去,學下囉.

你明不白,人o地d反應真的是超強,我行了一個轉,都不知自己的車去到那裡,之後便炒了,人o地始終是正常人,我反應很慢,玩不到這玩意,是真的,今日去到,完全唔掂
AMAT 發表於 2011-5-9 15:46:22 | 只看該作者
學玩車,最緊要唔好攞O的古靈精怪車去玩去學.......

攞O的大路O的.舉例你去JV,就梗係攞一架TOURING去學啦......
先學下點控制好左右,點控制油門,同埋睇架車反應.
搵O的老手試你架車一圈,感覺你架車有咩問題,之後先教到你點去玩.

你攞架大腳去,點教你呀.
AMAT 發表於 2011-5-9 15:49:36 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-5-9 15:46
你明不白,人o地d反應真的是超強,我行了一個轉,都不知自己的車去到那裡,之後便炒了,人o地始終是正常人 ...

你攞人地嚟比係多餘.

人地玩幾耐,你玩幾耐?

初學者玩車點解會抄?
1. 唔夠專注力
2. 唔知架車極限

舉例點解一轉就炒,一則死扭軚,二則架車本身O的軚抓著力低.仲有架車又冇SET好.
咁咪易炒囉.

如果你咁易跟唔到,專注力不重.
你走去B場到,學下係果個場,跟線走,行五分鐘.
跟住停下十五分鐘,又行五分鐘線,學下咩叫專注力先.
AMAT 發表於 2011-5-9 15:53:29 | 只看該作者
教埋你......

學玩車,首先要知架車極限同自己能力.

初學玩車,要學識唔好死扭軚,死俾油俾到盡.
所以先要較慢架車,至少一半,慢慢地,學下油門點控制,扭軚多少會有咩反應.

到適應O左喇,就再較快架車小小......又練下.

一直練到可以越嚟越快.

之後你就會發覺,架車原來再快O的,架車一轉會跣,會打白鴿轉喇.
咁就要開始點樣收油,點樣唔好扭軚扭太多.

咁樣一步步學到操控到架車為止.
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 15:55:21 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 15:53
教埋你......

學玩車,首先要知架車極限同自己能力.

真的不掂,去到,真的很多規律,這玩意不是我能力範圍,而且不是想像中簡單
hinwong 發表於 2011-5-9 15:59:56 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

點解你唔約下我去教我呢.....你針對我..
AMAT 發表於 2011-5-9 16:00:47 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-5-9 15:55
真的不掂,去到,真的很多規律,這玩意不是我能力範圍,而且不是想像中簡單

你咁快就扯白旗,咁你做乜都唔會成功.

遙控車呢家O野,講真,唔係好多人一個人玩可以玩得好掂O架.
真係多幾個人玩,有O的玩返咁上下時間,睇下你點玩,從旁指點,咁先會學到.

你自己一個玩,你又唔知自己油門控制O岩O岩,扭軚係咪死扭,
又冇人講到你知點錯,咁你唔會知道咩問題,淨係知道好難好難.

試下跟人地一齊去玩,叫人地教下你啦.
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 16:02:46 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 16:00
你咁快就扯白旗,咁你做乜都唔會成功.

遙控車呢家O野,講真,唔係好多人一個人玩可以玩得好掂O架.

可能TT01 比較適合我,我為了今天放車做了很多準備,去到一個轉便KO,心情真的不好受
truckman 發表於 2011-5-9 16:03:30 | 只看該作者
回復 hinwong 的帖子

你教下我ar.............玩放棄
AMAT 發表於 2011-5-9 16:06:32 | 只看該作者
遙控新手 發表於 2011-5-9 16:02
可能TT01 比較適合我,我為了今天放車做了很多準備,去到一個轉便KO,心情真的不好受

關乜事.

大把人都試過SET好架車,點知去到車場,俾人一撞埋嚟,斷O左零件,之後坐係到.

TT01都好O架,你咪攞架TT01去玩囉.
TT01至少都冇咁易爛先.
 樓主| 遙控新手 發表於 2011-5-9 16:26:49 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 16:06
關乜事.

大把人都試過SET好架車,點知去到車場,俾人一撞埋嚟,斷O左零件,之後坐係到.

你知不知今天當我放車走一轉便炒時,有很多人笑我,行了千山萬水才去到jv,一轉便玩完,好似做小丑的被人笑,真的很魚皮,好醜怪