RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cytnet
打印 上一主題 下一主題
收起左側

尋日去驗車...

清清 發表於 2011-5-8 21:44:50 | 只看該作者

阿大偈唔該講我知點樣取証書啦,你日日入黎睇又唔回覆,唔該呀,謝謝
AMAT 發表於 2011-5-9 09:56:30 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-8 21:44
阿大偈唔該講我知點樣取証書啦,你日日入黎睇又唔回覆,唔該呀,謝謝

........唉

其實係冇一張黑玻璃証明書O既東西.

有O既係,你架車入口時,係原裝黑玻璃,O的黑玻璃又係符合到香港法例O既(非常之難),
咁你架車因為入口時檢查,就會有張証明佢原裝係黑玻璃,又過到標準O既.......

但一般日本水貨車O既黑玻璃都係低於法例要求要側邊有80%透光率,尾最少44%,
所以批到機會係........好微.....最多係唔駛你換尾玻璃(呢個比較易同有機會過)
清清 發表於 2011-5-9 18:37:42 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 09:56
........唉

係咪架?我響舊公司一年驗成兩百架水貨車,
由文件到驗車都係我做,可能係我經驗淺囉,
不過講到尾呢…我就非常質疑你呢個理據囉!
AMAT 發表於 2011-5-9 21:55:58 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-9 18:37
不過講到尾呢… ...

係入口果時批到計.

唔係計之後驗.

之後驗果O的果O的玻璃都已經係過晒果O的嚟.
唔計鬼驗.

你入口果時有一張LIST單,寫住入面包括O的乜,原裝係乜.
如果你係可以PASS O既黑玻璃(應該話係有TINT O既玻璃),咁你張LIST上面係有.

唔係個驗官話你唔過,你都唔駛攞出嚟.

都係果句,水貨車果O的玻璃,十居其九都係過唔到.
歐洲車同新果O的日本車,仲要係行貨,反而開始係有TINT玻璃跟,仲要係過到果O的嚟.

所以正確唔係一張黑玻璃証明書.
係一張入口LIST你入面有乜O既單.如果你係可以過到PASS O既TINT玻璃,入面就會寫住.
唔係就冇!
過唔到果O的日本車,全部係拆晒玻璃換新,所以唔會張LIST寫住佢入口有黑玻璃.
AMAT 發表於 2011-5-9 23:00:01 | 只看該作者
另外仲有一點,唔係人人都有果張紙.
因為果張紙係要REQUEST.
你自己進口架車,就可能你自己有.
但同車房車行買車呢,就未必會有.

果張紙係LIST明呢架車入口時有咩配備.
不單止係作為買家參考知自己買乜,亦都係俾驗車師傅作為參考,知你架車應該原裝係有乜冇乜.
當然,驗車師傅冇乜必要下,佢唔會REQUEST呢張紙.
你唔係咁把炮到架車改晒先返嚟O既,亦都唔會話整張咁O既紙.
例如咩車呢?果O的係日本改裝晒O既,但又過到香港入口,運到入嚟,果O的就一定要有果張紙.
例如一架係日本抬完偈改裝過O既AE86,咁你入口時就會有齊晒改O左O的乜咁嚟入嚟.

果張紙正確明稱叫做:車輛宜於道路上使用證明書

如果你O的TINT玻璃過到,符合法例第374H章,咁就會係呢張證明書上面寫住可以.
過唔到,就梗係唔駛諗啦.
呢個係適用係所有水貨車到.

至於行貨車,因為本身要攞到"類型評定證書"先可以賣,TINT玻璃過唔到,冇呢張証書,就一定唔可以賣.
馬輝 發表於 2011-5-10 07:51:54 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 23:00
另外仲有一點,唔係人人都有果張紙.
因為果張紙係要REQUEST.
你自己進口架車,就可能你自己有.

有關外地改裝再入香港,馬輝記得如果在外國改裝後冇在當地報正,在香港係近乎出唔到牌
馬輝 發表於 2011-5-10 07:53:13 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 09:56
........唉

馬輝記得係大銀幕同司機位及車頭乘客位的車門玻璃係70%,其他係44%
sam 發表於 2011-5-10 10:47:25 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-9 18:37
不過講到尾呢… ...

我入水貨車既做法係去驗車前去玻璃舖換合格玻璃之後再裝反之前果套,或問買方要唔要透明玻璃,要就加錢換。
有証都無用(我未聴過水貨車有玻璃証)
玻離過唔到透光度一樣肥佬
有啲茶紙舖同你貼完之後會度個透光度之後會比張紙你証明個透光度合格,但去到驗車都會同你再度。
你驗個百幾架請問係咩車
清清 發表於 2011-5-10 18:53:32 | 只看該作者
sam 發表於 2011-5-10 10:47
我入水貨車既做法係去驗車前去玻璃舖換合格玻璃之後再裝反之前果套,或問買方要唔要透明玻璃,要就加錢換 ...

所以我都好想知點樣果張甚應玻璃及格証,
換玻璃驗車慣晒囉,以前土瓜灣果邊d師父日日換到手軟,
佢地最興落好小膠兼底下唔落膠,驗完拆返出黎未乾晒,
試過有阿sir篤d玻璃成塊跌落地都有,講到茶紙都幾煩下,
試過幫個客驗一架老年日本進口中古車貼好淺色茶紙,
我諗住過到骨,但一入坑阿sir睇到有茶紙要我出返去甩,
我無計下甩晒全車茶紙再驗過好彩post到唔係又要排過,
邊間就無謂講啦,個老細已轉戰內地開車行仲越做越大,
舊老細成日為幫朋友攪到我要幫人地驗埋車(有錢收)。
清清 發表於 2011-5-10 18:57:06 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-9 21:55
係入口果時批到計.

唔係計之後驗.

十居其九都唔得即係有成功個案?有例子否?
改裝車要post?得…!我做過唔小添,
黎個還原基本法驗完再換返佢咪得囉
ernest86 發表於 2011-5-11 22:00:20 | 只看該作者
mikewu 發表於 2011-5-4 19:18
I tinted my glass because I have a big car with a lot of glass.  Also, I place my two kids in the ca ...

You idea about having tinted glass to block out UV to protect anything is not correct.

All vehicle glass, if they are original parts, should block out 99%UV if they are to pass the saftey standard. Look for the words "AS-1" or "AS-2" on your glass and you will know that if they can block UV or not.

UV light is not visible to the human eye. So even if you cannot see any light at all, there can still be UV. Tinted doesn't mean UV block. Take the latest 3D technology in cinemas nowadays, you need to wear a tinted glass in cinemas in order to view the 3D movies, but look at the package, it clearly stated that these glasses, although tinted, cannot block UV, so wearing them as sunglasses actually do you more harm as your pupil will dilate and receive more UV to hurt your eyes. Therefore, tinted glasses is no use in blocking UV in cars, as the glass should have already done the job even though they are 100% clear...
AMAT 發表於 2011-5-11 22:25:22 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-10 18:57
十居其九都唔得即係有成功個案?有例子否?
改裝車要post?得…!我做過唔小添,
黎個還原基本法驗完再 ...

有,車尾玻璃唔駛換,但其他換晒囉.哈.

日本O的車多數過唔到,因為日本果個規格唔得.

但係歐洲車得,因為宜家個例其中一個STANDARD係跟EU宜家個例.
所以一O的有TINT玻璃O既歐洲車係會過到.
因為佢地個STANDARD都係75%透光率.
mikewu 發表於 2011-5-12 09:53:35 | 只看該作者
ernest86 發表於 2011-5-11 22:00
You idea about having tinted glass to block out UV to protect anything is not correct.

All vehi ...

What about preventing interior from cooking under the sun?  Does that help with tinted glass?  
WAH8618 發表於 2011-5-12 10:19:10 | 只看該作者

This is the cached copy of http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_1178/glass.pdf.
Page 1
運輸署對車輛玻璃規定作出的最新修訂(2009年12月)在香港,汽車玻璃的安全規格受《道路交通(車輛構造及保養)規例》第28條所管限。第28(1)(a)條所指的可接受準則包括《歐洲經濟委員會規例》第4 3條; 該條於2003年曾作修訂,訂明凡車外兩側配有倒後鏡的汽車,車尾玻璃的透光率可少於70%。但必須注意:符合《歐洲經濟委員會規例》第43條並不等同自動符合第28(1)(b)條的要求。《道路交通(車輛構造及保養) 規例》第28(1)(b)條規定,汽車所採用的玻璃,就透明度而言,必須不會令該汽車內部景觀不清晰。在2008年,運輸署就所有車輛類別的車窗玻璃的透光率規定作出檢討,新修訂規則如下:(i) 由2008年5月1日起,所有私家車及巴士司機座位(B支柱)後面車窗玻璃的透光率的最低規定,已放寬至44%。(ii) 由2009年5月1日起生效,對車外配有兩塊倒後鏡的所有貨車及特別用途車輛而言,其司機座位後面車窗玻璃的透光率的最低規定,亦放寬至44%。車頭擋風玻璃和司機座位兩側車窗玻璃的透光率將維持不變,即分別達75%和70%。車輛入口商、經銷商和主要的汽車維修及服務公司須注意上述修訂。
清清 發表於 2011-5-12 23:01:29 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-11 22:25
有,車尾玻璃唔駛換,但其他換晒囉.哈.

日本O的車多數過唔到,因為日本果個規格唔得.

講緊果張嘜春秋黑玻璃証明書你話十居其九唔到但照你講法無1成都有1%機會到喇呱?
我想知道邊個成功個案!我又好想知邊個同你講日本水貨車車尾玻璃唔駛換,但其他換晒?
我可以百份百話你知我架車八件有五件係日本豐田原廠茶玻璃但全部驗車唔使換一定合格,
再討論落去我預有機會被禁言,但我想話你知你對車呢樣玩意完全不知所謂九話連篇!
AMAT 發表於 2011-5-12 23:08:10 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-12 23:01
講緊果張嘜春秋黑玻璃証明書你話十居其九唔到但照你講法無1成都有1%機會到喇呱?
我想知道邊個成功個 ...

哈哈哈,我冇打算去"挑戰"閣下之權威.

我都係指出一般O既CASE,而呢O的CASE都係一O的相熟車房討論時講及O既問題.
因為都會傾下買水貨車同行貨車問題時,都會講及.
加上早排有同事睇水貨車,睇到O的玻璃問題,所以亦都查及同問及有關資料.

大家都係講十居其九原因係因為我地都冇可能話100%得話唔得.
只可以話,大部份都唔得,要換.車尾唔駛換係因為唔少水貨車如HONDA或TOYOTA水貨車,最後都係側面窗換晒,車尾窗唔駛換唧.

至於你話你有車可以得或唔得,本人就唔清楚你果O CASE,所以亦不作評論或討論.

我只係講出我知道O既事情.

如閣下覺得唔O岩,好歡迎你指出你知道O既真實情況同大家分享.

不過閣下似乎對於你認為唔同O既事情,多數都只係用一O的"負面"O既詞語嚟講,但又冇提及你見到O既真實情況,
又或者你試過O既問題.
相信此並非解決問題或幫助大家求知O既態度.

相信大家都想知多O的,而唔係只係對其他人O既意論批評,但又唔講出閣下遇到之實際情況見解.
清清 發表於 2011-5-12 23:19:24 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-12 23:08
哈哈哈,我冇打算去"挑戰"閣下之權威.

我都係指出一般O既CASE,而呢O的CASE都係一O的相熟車房討論時講 ...

我唔敢講自己有幾權威又話咩作論文俾雜誌睇中登出黎咁威水,
我只係對汽車有皮毛咁小小認識,我所有回覆只有一點,
就係唔想大家響度道聽途說一d被各大論壇插到開花垃圾人講廢話!
達人 發表於 2011-5-12 23:38:23 | 只看該作者
驗新車(水貨)時尾玻璃都一樣要用白玻璃
AMAT 發表於 2011-5-13 00:52:24 | 只看該作者
清清 發表於 2011-5-12 23:19
我唔敢講自己有幾權威又話咩作論文俾雜誌睇中登出黎咁威水,
我只係對汽車有皮毛咁小小認識,我所 ...

我問O既都係一O的有驗開車O既車房佢地所講.
當然,佢地亦都有佢地可能不實地方.

所以我地亦都有翻查返法例,法例亦都有清楚寫明透光度問題.
如英國標準同歐盟標準等.

而車房本身O既結論同法例亦都係符合.

日本水貨房車,好多時車側面TINT玻璃係不符合75%-70%透光率,所以要換O左先可以出到"合格証明"售賣同上街,一O的都唔出奇,亦都唔係咩假O既事情.
至於我地講O既例外,可能佢真係符合到70%透光,又不會影響望入去入面視野,咁佢過到,咁我地可以講O的乜呢?
所以我地只會用十居其九過唔到嚟形容.因為我地並不能否定有呢種玻璃存在.
過得到O既呢類玻璃,佢地過得到"合格証明",攞到"適合路面行走"果張証明書,佢入面會有寫住佢呢隻玻璃係原裝配備(指入口果個原裝配備),如果係過唔到O既,根本唔會有提.

而我地講及O既,都係一個正常驗車O既問題,任何鬼驗不在此討論範圍.

所以我唔知點解你會話我亂講喇.因為法例真係如此.

AMAT 發表於 2011-5-13 00:53:41 | 只看該作者
達人 發表於 2011-5-12 23:38
驗新車(水貨)時尾玻璃都一樣要用白玻璃

我相信冇乜邊過想入唔成車,賣唔成車做唔成生意.
所以用一個最安全方法入口,之後就等個車主自己決定用乜,在商言商,無可厚非.