RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2893|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日終於體驗到玩直升機既樂趣

JKC710 發表於 2006-8-27 01:18:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位朋友, 我本身有玩開mini-z既, 我今日行過kws見到有間鋪玩緊架直昇機仔, 我好奇就買左一部返去試下
點知真係一玩就上左隱, 我今日買果架玩具係PICOO Z ($248), 一盒野齊哂料, 有電就玩得(用控差電落部直昇機度), 果架機我諗唔夠100g, 機身係用發泡膠做既, 不過可能得2CH既關係, 所以只可以飛高低同轉左右(我都未識玩, 唔識控制前後), 我想問既問題O向下面, 請各位高手有時間既就答下小弟 ^^

1. 玩直昇機既控係咪要最少4 CH GA??定係要6 CH, 咁果D CH係用黎控制D咩既呢??
2. 我玩車都玩MINI-Z, 因為貪佢夠細部, 屋企都玩得, 我想問下最細既RC直昇機(唔係玩具果D)有幾大部GA?? 屋企玩唔玩到??
3. 如果直係有細部既RC直昇機, 大約幾多錢到呢??

我上左直昇機隱呀............................................
ADE 發表於 2006-8-27 02:19:25 | 只看該作者
o係邊度有得買丫?!?!
等左好耐><
wave 發表於 2006-8-27 02:22:19 | 只看該作者
原帖由 ADE 於 2006-8-27 02:19 發表
o係邊度有得買丫?!?!
等左好耐><

kws有售!
ADE 發表於 2006-8-27 02:27:11 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-8-27 02:22 發表

kws有售!

THX~
cnights 發表於 2006-8-27 02:59:50 | 只看該作者
1. 玩直昇機既控係咪要最少4 CH GA??定係要6 CH, 咁果D CH係用黎控制D咩既呢??

如果是fp:4 ch已經夠...可以control到 前後,左右,左右自轉(rudder),同升降
如果是cp: 就會多了一個 pitch

2. 我玩車都玩MINI-Z, 因為貪佢夠細部, 屋企都玩得, 我想問下最細既RC直昇機(唔係玩具果D)有幾大部GA?? 屋企玩唔玩到??

有人做個隻好手掌那麼大(唔計手指),不過非賣品
如果計市面上:
fp機是lama,大小小就是esky/ wakala隻 fp
cp 就是ep 100

3. 如果直係有細部既RC直昇機, 大約幾多錢到呢??

lama :鴨記 5xx-6xx
fp都是差不多...

ep 100 就剩機千多d...連成set野2千...
唔包control...
楓弟ggg 發表於 2006-8-27 03:29:30 | 只看該作者
有無相可以睇睇啊
lingkithung 發表於 2006-8-27 04:31:50 | 只看該作者
我建議新手最好由lama2 v3開始, 易學, 一買即玩到, 唔洗set, 安全(打中只會少少痛, 唔會流血), 不易撞爛, 穩定(無風環境下, e.g.家內) 4ch, 可學到正統手法, 多後備零件賣, common, 多人玩緊, 如玩熟咗可在家中玩!!!

其他fp機 要改嘢先穩定, 新手在家中玩都幾危, 較難學識

ep100... 貴,因為6ch,  新手要先學set機同直升機飛行理論, 新手無經驗好難set, 力猛, 打中都幾金, 新手不適合在家中玩, 但可考慮日後升級此機或TREX400!!

cnights 發表於 2006-8-27 07:03:05 | 只看該作者
edward 兄...真是有時間去解答問題la^^

補充小小:
小弟玩過lama同fp仔,如果你真是只是在家玩玩下,lama會好d...因為是易玩d,不過如果你是打算拿出街/之後會玩大隻d...fp仔會比較好...因為抗風性同埋比較似大機d....

ep100就不見意任何新手玩...隻野好"靈",好難捉....只是你問到細機...俾返info你....
 樓主| JKC710 發表於 2006-8-27 13:46:54 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-8-27 02:59 發表

如果是fp:4 ch已經夠...可以control到 前後,左右,左右自轉(rudder),同升降
如果是cp: 就會多了一個 pitch

2. 我玩車都玩MINI ...

fp機同cp機有咩野分別ga?? 唔好意思, 因為我咩都唔識
 樓主| JKC710 發表於 2006-8-27 13:50:09 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-8-27 04:31 發表
我建議新手最好由lama2 v3開始, 易學, 一買即玩到, 唔洗set, 安全(打中只會少少痛, 唔會流血), 不易撞爛, 穩定(無風環境下, e.g.家內) 4ch, 可學到正統手法, 多後備零件賣, common, 多人玩緊, 如玩熟咗可在 ...

請問你講果部 lama2 v3邊度有得賣呢?? 大約幾多錢?? 有幾大部?? 邊度有後備零件賣??
仲有呢, 駛唔駛另外買部差機ga?? 定係一set有埋火牛俾你差電??
咁你講呢部機可唔可以拎去球場玩下?? (唔飛好高)
lingkithung 發表於 2006-8-27 18:59:14 | 只看該作者
鴨記有售, 550-600 不等, 要去check check
全套已包鋰電專用叉機+火牛
如無風, 球場都可以, 有風就唔得!!
 樓主| JKC710 發表於 2006-8-28 00:24:33 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-8-27 18:59 發表
鴨記有售, 550-600 不等, 要去check check
全套已包鋰電專用叉機+火牛
如無風, 球場都可以, 有風就唔得!!

ling兄
入去睇睇丫, 呢部野你點睇呀???
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=20869&extra=page%3D1
ecat 發表於 2006-8-28 00:44:18 | 只看該作者
在電腦玩SIM最緊要, 若玩sim到可以做到正hover + 定點升降(尾向自己), 可以試下玩玩隻機比較一下感覺
跟住都係sim, sim, sim, 直昇機要付出相當耐性, 但真係超好玩 (等我推你落火行先)
注意 : 安全至上

樓主| JKC710 發表於 2006-8-28 00:52:50 | 只看該作者
原帖由 ecat 於 2006-8-28 00:44 發表
在電腦玩SIM最緊要, 若玩sim到可以做到正hover + 定點升降(尾向自己), 可以玩玩真機.

邊度有得download sim?? 同埋用咩野control??
 樓主| JKC710 發表於 2006-8-28 00:54:07 | 只看該作者
原帖由 ecat 於 2006-8-28 00:44 發表
在電腦玩SIM最緊要, 若玩sim到可以做到正hover + 定點升降(尾向自己), 可以玩玩真機.

邊度有得download sim?? 同埋用咩野control??
ecat 發表於 2006-8-28 09:11:50 | 只看該作者
通常你買新機, 跟來有一set SIM (FMS CD, link cable).
或者買esky 個set SIM Package(FMS CD, link cable, 4 channel TX, 個TX只可用係PC) $140 左右
FMS雖然不及G2, Aerofly, Reflex 等來得比較真實, 但容易安裝, hardware要求較低.
仲有, 要決定用mode 1 定 2, PICOO Z 好像用mode 2(左邊比油), hover 會較易上手
zivtong 發表於 2006-8-28 12:39:03 | 只看該作者
假設只會係屋企玩玩罷了...just for fun only既話~
lama 或以下機種都可以~
但只可以當玩具~
絕對學唔到正統手法,
識玩lama 唔等如識玩 fp 以上機種

如果都諗住會出戶外玩~, 可以 考慮 FP機
一套玩得 都係 $4xx

當然能力許可 就買400級以上既機種 會更快學識~
愈大愈易學

zivtong 發表於 2006-8-28 12:49:47 | 只看該作者
原帖由 ecat 於 2006-8-28 09:11 發表
通常你買新機, 跟來有一set SIM (FMS CD, link cable).
或者買esky 個set SIM Package(FMS CD, link cable, 4 channel TX, 個TX只可用係PC) $140 左右
FMS雖然不及G2, Aerofly, Reflex 等來得比較真實, 但容易安 ...

其實應該Mode 1會易上手o的~
因為 Mode 2 前後左右係晒右邊~ 新手未適應其操作 及 節奏時  會較難控制

而Mode 1剛剛相反, 前後 (升降) 係左邊, 左右 係 右邊, 一隻手cotrol一組動作, 會較易handle~

最重要係 99% 係香港玩既人都用Mode1
你想好易找到人幫你手調機 check機 就緊係用 mode 1 啦~

因為大多見你用Mode2都可能會話 "我不識用mode2 幫你唔到"

or 找me~ 我mode 1 ,2 都得