RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1889|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又加 !!

Skyline 發表於 2011-2-23 14:46:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
財政預算好似又話加 汽車首次登記稅 15%   .....  唉, 香港幾時先自已造車呀 ....  
mikewu 發表於 2011-2-23 14:54:04 | 只看該作者
...... and rumors are saying the Eastern Harbour Tunnel will raise their price.....
Perhaps it's time to start taking a bus/MTR....
AMAT 發表於 2011-2-23 15:01:58 | 只看該作者
我呀媽擒日都打嚟叫我去入油.....話加油價添.......
devilstar 發表於 2011-2-23 15:04:00 | 只看該作者
唔係所有車都加,淨係under150k先加,即係話都係攪啲中產,啲有錢佬就照舊玩佢哋啲玩具都唔會加
AMAT 發表於 2011-2-23 15:07:11 | 只看該作者
http://www.budget.gov.hk/2011/ch ... /c_supplement05.pdf

咩呀,樣樣都加.......

稅階                                                             現行稅率 建議稅率
(a) 最初的150 ,0 00 元應課稅價值                           35% 40%
(b) 其次的150 ,0 00 元                                         65% 75%
(c) 其次的200 ,0 00 元                                         85% 100 %
(d) 剩餘的應課稅價值(即500 ,0 00 元
以上的餘額)                                                       100 % 115%
AMAT 發表於 2011-2-23 15:09:00 | 只看該作者
其實最唔明係......寫住係建議稅率.....即係建議唧......
但又係即日實行......即係唔係建議啦........
AMAT 發表於 2011-2-23 15:09:42 | 只看該作者
devilstar 發表於 2011-2-23 15:10:14 | 只看該作者

稅階                                                             現行稅率 ...
AMAT 發表於 2011-2-23 15:07

OIC,原來我聽電台聽唔哂, thx for更正!
 樓主| Skyline 發表於 2011-2-24 10:17:48 | 只看該作者
...... and rumors are saying the Eastern Harbour Tunnel will raise their price.....
Perhaps it's ti ...
mikewu 發表於 2011-2-23 14:54

加啦加啦 ..... 最好每程收 $100. 舒緩交通呀 ....  
 樓主| Skyline 發表於 2011-2-24 10:18:34 | 只看該作者

稅階                                                             現行稅率 ...
AMAT 發表於 2011-2-23 15:07

買歐州車奶哂野 ....  
ilove-benz 發表於 2011-2-24 13:24:55 | 只看該作者
都好吖,通街都係車
局D人買二手
二手車升值呀
lamcwai 發表於 2011-2-25 23:39:13 | 只看該作者
香港人會好快忘記~新車繼續買!
hatakashi 發表於 2011-2-26 07:14:38 | 只看該作者
東隧又加....即係會少咗人同我爭, 而我又可以繼續claim公司呵呵呵呵
師傅東 發表於 2011-2-26 08:39:25 | 只看該作者
嫌貴、冇錢咪唔好揸車囉!
就係咁簡單!
800mah 發表於 2011-2-26 15:30:30 | 只看該作者
再加d人都會買的.

普遍香港無咩地方使錢, 你唔可以係屋企整泳池, 鋪track, 甚至一家大細買單車都唔知擺係邊,

有十幾廿萬想使, 好多人會選擇買車
天照 發表於 2011-2-26 15:59:29 | 只看該作者
加車O既首次登記稅,表面上好似有用....實際上係.......

你加稅,佢咪買平O的O既車囉.......

同埋要留意,宜家好多車係環保車.....如STEPWGN果O的.....又或者HYBRID......
果O的車O既登記稅係冇加O既.......

宜家O的人買車都係買環保車.......你話會少O左車咩?唔會囉......

同埋你真係加時,一係買平O的,一係就代理商發覺冇市就減價.......
仲有就係人O既適應能力,佢地好快就會習慣O左......之後會唔覺得貴O左去邊.......
Scania 發表於 2011-2-26 19:45:26 | 只看該作者
其實應該要加續牌牌費